

LEHTIKUVA
Tuoko korona tehtaat Kiinasta takaisin? EU-komissaari: Euroopasta on tultava itsenäisempi
Koronakriisi on kipeällä tavalla osoittanut Euroopan riippuvuuden Kiinassa tai Intiassa teetetyistä tuotteista. Nyt monet poliitikot vaativat, että jo kolme vuosikymmentä jatkuneen globalisaatiokehityksen suunta on käännettävä tuomalla teollisuustuotanto takaisin Eurooppaan.
Brysselissä, Pariisissa ja Berliinissä poliitikot yrittävät kääntää globalisaation suunnan, kirjoittaa Welt-lehti artikkelissaan. Poliitikot vaativat, että yritysten on tuotava tehtaansa takaisin Kiinasta ja alettavaa tuottaa enemmän Euroopassa.
– Koronaviruskriisi on tehnyt selväksi, että Eurooppa on liian riippuvainen muista, sanoo Welt-lehden haastattelema EU:n teollisuuskomissaarin Thierry Breton. Euroopasta on tultava itsenäisempi, ei vain lääketuotannossa vaan myös avainteknologioissa.
Koronapandemia sai EU-maat taistelemaan keskenään hengityssuojaimista ja lääkkeistä, tuoden kipeästi esille sen, miten riippuvainen Eurooppa on Kiinassa tai Intiassa teetetyistä tuotteista. Tämä on saanut monet eurooppalaiset poliitikot heräämään. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on käynyt Kiinan kanssa kauppasotaa tullien avulla jo vuodesta 2018.
Palkkataso noussut Kiinassakin
Ranskassa valtionvarainministeri Bruno Le Maire on vaatinut, että Renault ja muut valtion tukea haluavat ranskalaiset autonvalmistajat siirtäisivät tuotantoaan takaisin Ranskaan vastineeksi saamastaan taloudellisesta tuesta. Suomessa perussuomalaisten linja on jo pitkään ollut se, että suomalainen tehtaanpiippu on ympäristöteko.
Welt-lehti kirjoittaa, että monet yritykset ovat jo muutama vuosi sitten alkaneet siirtää tuotantoaan pois Kiinasta, mutta kannustimena eivät ole olleet poliitikkojen vaatimukset, vaan Kiinan nouseva palkkataso, joka alkaa joillakin alueilla ja aloilla lähennellä eurooppalaista palkkatasoa.
Asiantuntijat arvioivat kuitenkin, että Kiinasta Eurooppaan mahdollisesti palaavat tehtaat eivät tule Saksaan tai Ranskaan. Entisen Jugoslavian alueen maat tai jopa Pohjois-Afrikka voivat olla yrityksille houkuttelevampia sijoituskohteita niiden kotiuttaessa tuotantoaan lähemmäksi Eurooppaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Renault Thierry Breton koronavirus Autoteollisuus tullit Kauppasota Bruno Le Maire Intia Globalisaatio Donald Trump Kiina Yhdysvallat Teollisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kiista koronaviruksen alkuperästä kiristää Yhdysvaltain ja Kiinan suhteita

Harvard-tohtori: koronakriisi on paljastanut länsimaisen poliittisen eliitin ideologisia sokeita pisteitä – riippuvuus Kiinasta syvästi ongelmallinen

Kiina koronan jälkeen: Maailmanvalloitus jatkuu pehmein keinoin

Halla-aho: “Ensisijainen tavoite ilmastopolitiikassa on saada eniten saastuttavat maat kantamaan vastuunsa”

Koskela: Omavaraisuus ja huoltovarmuus tukevat toisiaan

Tavio ihmettelee, miksi Suomi ei ole pystynyt käynnistämään sairaalatarvikkeiden massatuotantoa nopealla aikataululla – ”Tilanne ollut tiedossa jo aika pitkään”

Globalisaatio on näivettänyt monipuolisia talouksia haavoittuviksi yhden tuotteen talouksiksi

Globalisaatio johtaa tyhjien hyllyjen syndroomaan – meno maailmalla on pian kuin entisessä itäblokissa

EU, globalisaatio ja öykkäröivä Kiina muodostavat huonon yhtälön
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.