Pula hengityssuojaimista ja muista koronaviruksen torjunnassa tarvittavista sairaalatarvikkeista näyttää olevan yleinen ilmiö koko Euroopassa. Ranskassa rajavartijat takavarikoivat lastin Britanniaan menossa olevia hengityssuojaimia. Myös Suomessa on pula suojatarvikkeista.Monissa Euroopan maissa on pulaa hengityssuojaimista. Esimerkiksi Ranskassa presidentti Emmanuel Macron on kehottanut viranomaisia ottamaan haltuunsa kaikki ylimääräiset hengityssuojaimet ja suojaimia valmistavat yritykset, kertoo brittilehti The Sun.

Hengityssuojaimet ja käsidesi takavarikkoon

Ranskalaiset rajavartijat toimivat presidenttinsä tahdon mukaisesti löytäessään rekan perävaunusta 130 000 Britannian sairaaloihin matkalla ollutta FFP3-luokan hengityssuojainta. Lasti laitettiin takavarikkoon. Päivää aikaisemmin Ranskan rajaviranomaiset olivat vastaavalla tavalla ottaneet haltuunsa Britanniaan menossa olleen käsidesilastin.

Britannian terveydenhoitojärjestelmä tarvitsee kipeästi lisää hengityssuojaimia ja käsidesiä kamppaillessaan koronavirusta vastaan, joten brittiviranomaiset reagoivat nopeasti. Neuvottelujen jälkeen britit saivat ranskalaisviranomaiset luopumaan takavarikkopäätöksistään, ja rekat pääsivät jatkamaan matkaansa kohti Britanniaa, joten täyteen diplomaattiseen selkkaukseen ei vielä ajauduttu.

Eurooppalainen yhteistyö kriisissä

Britannian hallitusta lähellä olevat lähteet pyrkivät esittämään koko välikohtauksen pelkkänä väärinkäsityksenä. Kaikki poliitikot eivät kuitenkaan ole asiasta vakuuttuneita.

– Tämä kertoo teille kaiken mitä eurooppalaisesta yhteistyöstä tarvitsee tietää, kommentoi Britannian parlamentin jäsen ja entinen konservatiivipuolueen puheenjohtaja Iain Duncan Smith.

– Euroopan rajat ovat kiinni ja jokainen maa on nyt omillaan, Smith jatkoi.

Myös Suomessa pula suojatarvikkeista

Viime viikolla perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra esitti televisiossa huolensa siitä, että Suomen sairaaloissa on ollut pulaa sairaanhoitovälineistä ja suojatarvikkeista. Purra kertoi terveydenhuollon ammattihenkilöiltä saamiensa tietojen perusteella, että sairaaloissa kehotetaan jo säästämään koronan hoidossa tarvittavia välineitä ja pesemään kertakäyttösuojia.

Tämän johdosta kansanedustaja Purra joutui massiivisen somehäirinnän ja vihan kohteeksi. Sittemmin useat mediat ovat vahvistaneet, että Purran esittämä tieto pitää paikkansa ja että terveydenhuollon henkilökunnan käyttämien suojavarusteiden saamisessa Suomeen on suuria ongelmia.

SUOMEN UUTISET