Historioitsija, Venäjän tutkimuksen emeritusprofessori Timo Vihavainen on uudessa kirjassaan Barbarian paluu – Euroopan auringon laskiessa pessimistisempi kuin koskaan.

Vihavainen aloitti Oswald Spengler -henkiset pohdinnat jo edellisessä teoksessaan Länsimaiden tuho. Kanava-lehdessä julkaistuihin artikkeleihin pohjautuvassa kirjassa Vihavainen esitti muun muassa, että länsimaiden kulttuurinen rappio on varsin yleisesti hyväksytty tosiasia. Kun kulttuuri ei enää edes halua puolustaa itseään, vahvemmat kulttuurit valloittavat sen.

Vihavainen ei tuolloinkaan epäröinyt sanoa, että se vahvempi, elinvoimaisempi kulttuuri on islam.

Barbarian paluussa Vihavainen nostaa erityisesti esiin eurooppalaisten syntyvyyden, joka alittaa uusiutumiskynnyksen kaikkialla Euroopassa. Ilman maahanmuuttoa Euroopasta tulisi Japanin kaltainen, hitaan talouskasvun ja puuttuvan dynamiikan maanosa, mutta maahanmuutto johtaa demografiseen kilpailuun, jonka olemme häviämässä. Afrikan ja Lähi-idän maahanmuuttajat saavat Euroopassakin yli kaksi lasta naista kohden.

Ilmiö näyttäisi todella olevan kulttuurinen. Hedelmällisyysluku jää alle kahden lapsen naista kohden myös Suomessa, jossa on anteliaat lapsilisät, pitkät perhevapaat ja hyvä päivähoitojärjestelmä.

Voiko syntyvyys enää palata uusiutumiskynnyksen yläpuolelle, kun se on kerran laskenut kynnyksen alle?

– Syntyvyys on joskus saattanut lisääntyäkin, esimerkiksi Ranskassa kävi näin aikoinaan. Ei tulevaisuutta kovin pitkälle voi ennustaa, mutta pitkäksi aikaa on jo pelimerkit jaettu, Vihavainen sanoo.

Vihavainen kirjoittaa hyvin kriittisesti poliittisesta korrektiudesta, ja rikkoo soveliaisuussääntöjä aivan avoimesti.

Lukija hätkähtää. Nyt on varmaankin yritetty tahallaan provosoida ja käydä kampanjaa poliittista korrektiutta vastaan?

Vihavainen on usein kritisoinut ilmeisen poliittisia tuomioita uskonrauhan loukkaamisesta tai kansanryhmää vastaan kiihottamisesta – varsinkin Jussi Halla-ahon tapauksessa, jossa kyse oli ennemminkin valtionsyyttäjä Mika Illmanille osoitetusta pilkasta ja oikeuskäytännön kaksoisstandardin osoittamisesta.

Pelkästään Barbarian paluussa, Vihavaisen blogista puhumattakaan, on paljon kohtia, joista voisi ajatella kirjoittajan saavan sakot kiihotuspykälän mukaan. Vihavainen ei ole kuitenkaan joutunut edes esitutkintaan kirjoituksistaan, syytteistä tai tuomioista puhumattakaan.

Suojaako emeritusprofessoria akateeminen titteli?

– En ole minkään puolueen jäsen ja ilmeisesti tuntuu, ettei ruutia kannata tuhlata. Mutta voihan se kaikki olla vielä edessä päin, Vihavainen pohtii.

Ei vain sananvapaus ole uhattuna. Näyttää siltä että väkivallaton, demokraattinen tie estää barbarian paluu on kaikin tavoin tukittu.

Kun perussuomalaiset osoittivat halunsa pitää kiinni hallitusohjelman maahanmuuttoa rajoittavista kirjauksista, puolue eristettiin.

– Jo hyvän aikaa on näyttänyt siltä, että demokraattista vaikuttamista pyritään yhä enemmän kuristamaan. On selvää, että tämä turhauttaa ihmisiä, Vihavainen sanoo.

– Kommunistejakin sentään aikoinaan suvaittiin, vaikka heidän ohjelmansa oli lyhyesti sanoen rikollinen, Vihavainen tuhahtaa.

Voisiko turhautuminen demokraattisten vaikuttamiskeinojen tukahduttamiseen sitten johtaa aidosti suvaitsemattoman, fasistisenkin liikkeen syntyyn? Ikävimmissä tulevaisuudenskenaarioissa ei enää käydä poliittista debattia maahanmuuttopolitiikasta vaan siitä, miten sopeutumattomista maahanmuuttajista ja jopa heidän Euroopassa syntyneistä lapsistaan päästäisiin eroon.

Historiantutkija ei pidä tällaista skenaariota mitenkään mahdottomana.

– Ikävä kyllä tällainen tulevaisuus on täysin mahdollinen. Selvää on myös, ettei sellaista voi tuskattomasti tehdä.

Toinen vaihtoehto on, että eurooppalaiset eivät kykene nousemaan islamisaatiota vastaan millään tavoin.

– Ehkä todennäköisempää on, että jonkinlaista Tukholma-syndroomaa näköjään potevat isännät alistuvat vapaaehtoisesti vieraiden keskiaikaisiin tapoihin ja vaatimuksiin, ja Eurooppa astuu pitkän askeleen kohti barbariaa ja teokratiaa, Vihavainen tuskailee.

Mitä se perussuomalaisten puolustama pieni ihminen voi enää tehdä estääkseen barbarian paluun, emeritusprofessori Timo Vihavainen?

– Solzhenitsyn aikoinaan vaati, ettei valheeseen saa osallistua. Sen voinee jokainen tehdä ja ainakin ilmoittaa, mitä mieltä itse asioista on.

MARKO HAMILO