Väyrynen on ehkä tunnetuin minäitse -keskeinen poliitikko tässä maassa. Nyt Väyrynen on ylittänyt kaikki aikaisemmat puheensa Helsingin Sanomien haastattelussa. Väyrynen antaa estoitta ymmärtää, että Väyrystä äänestämällä tapahtuu kolme merkittävää asiaa.

Ensinnäkin Väyrynen kääntäisi EU- ja euromyönteisen kepun suunnan. Olli Rehn saa pakata kimpsunsa Väyrysen vaalivoiton jälkeen.

Eikä siinä kaikki. Seuraavana on vuorossa kepun EU-parlamenttiryhmä ALDE. Vaikka ryhmä on kaikkein liittovaltiomyönteisin, Väyrynen lupaa muuttaa ryhmittymän politiikan päinvastaiseksi kuin nyt.

Ja kun Väyrynen pääsee vauhtiin, hän samantien muuttaa koko EU:n suunnan Väyrysen osoittamalle tielle.

Vanhan sanonnan mukaisesti ”suuret sanat eivät suuta halkaise”. Eivät varmaan tässäkään tapauksessa, vaikka jokainen vähänkin asioita tunteva ymmärtää, että Väyrysen mopo on nyt karannut käsistä kokonaan.

Todellisuus on täysin toista. On täysin selvää, että Väyrynen ei pysty kääntämään kepun EU-myönteistä linjaa. Vielä vähemmän ALDE:n tai EU:n linjaa.

Tässä tilanteessa väyrysläiset on saatava ymmärtämään, että EU-vaaleissa ääni Väyryselle on samalla ääni kepun valtalinjalle ja liittovaltiomyönteiselle ALDE:lle.