Maailman suurin sukellusvene saapui perjantaina kokka kohisten Itämerelle. Dmitri Donskoi köröttelee koko matkan Pietariin pinnalla. Tätä on pidetty Venäjän viekkaana voimannäyttönä, mutta totuus on arkisempi. Dmitri Donskoi on suunniteltu valtamerten suolaisille vesille. Itämeren vähäsuolainen murtovesi aiheuttaisi Ruotsin merivoimien asiantuntijan mukaan sen, että täällä sukeltaessaan Dmitri menisi samantien ja suoraan pohjaan. Ja sen nostamiseen pinnalle tarvittaisiin taas maailman suurin nosturi.


Sukellusveneen saattoaluksena seilaa maailman suurimpiin sota-aluksiin kuuluva ydinkäyttöinen taisteluristeilijä Pjotr Veliky, joka sekin kuuluu enemmän Venäjän merivoimien paraati- kuin taistelupuolelle.

Pari viikkoa sitten jäi vähälle huomio Pohjoisen laivaston edustajan lausunto, jonka mukaan Venäjän ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov menee nyt syksyllä telakalle, mutta sitä ei enää modernisoida. Rahaa tähän ei ole.

Kun Vladimir Putin tämän viikon lopulla lähtee Laatokan Valamon huvilaltaan kohti Suomea ja Savonlinnaa, hän voi olla tyytyväinen itsensä ja esikuntansa saavutuksiin viestinnän alalla. Venäjän sota-alusten liikkeet, yhteistyö Kiinan merivoimien kanssa ja pian alkavat Zapad-sotaharjoitukset ovat saaneet länsimedian takajaloilleen pohtimaan pokerinaama-Putinin seuraavaa pelisiirtoa. Ehkä Savonlinnassa esitettävästä Pjotr Tsaikovskin Jolanta-oopperasta saisi vainua tulevasta.

Elävän elämän käsikirjoituksissa on se vajavaisuus, että ne ovat oikeastaan vain sävellyksiä, joiden sovitus saattaa muuttaa tekijän alkuperäisen tarkoituksen aivan muuksi. Presidentti Putinin partituureissa suurena kysymysmerkkinä on se, että alueen muutkin sotilaalliset toimijat pitävät harjoituksiaan samoihin aikoihin loppukesästä ja alkusyksystä.

Suomi osallistuu Ruotsin Aurora-sotaharjoitukseen, joka on läntisen Euroopan suurin tänä vuonna. Sotilaita ja kalustoa on tulossa ainakin Yhdysvalloista, Ranskasta, Tanskasta, Norjasta, Virosta ja Liettuasta.

Suomen Uutiset