Dosentti, ex-puoluesihteeri Arto Luukkanen pitää todennäköisenä, että presidentinvaalien toisella kierroksella ovat vastakkain Alexander Stubb ja Jussi Halla-aho. Luukkanen perustelee näkemystään sillä, että vihervasemmiston poliittinen momentum, siis liikevoima, on tyystin kateissa.

Luukkanen kirjoittaa blogissaan:

– Suomen presidentinvaalien toisella kierroksella kohtaavat Alexander Stubb ja Jussi Halla-aho. Viime hetken ”heikot signaalit” kertovat, että vihervasemmiston poliittinen momentum on nyt hukassa. Se on kaputt.

– Jutta Urpilaisen kampanja alkoi liian myöhään eikä se näytä nostavan intohimoja tai tunteita. Hänen kampanjansa oli ohi ennen kuin se alkoikaan.

– Pekka Haaviston pitkä kiri näyttää olevan lopussa ja mikä ihmeellisintä: itse ehdokas on hivenen väsähtänyt. Jollain kummallisella tavalla hänen kampanjansa kierre on hukassa. Tulos on: ehdokasprofiili kulahtaa eivätkä kannattajat enää usko siihen.

Siili vai kettu?

Luukkanen puntaroi myös aatehistorioitsija Isaiah Berlinin metaforaa siileistä ja ketuista.

Berlinin mukaan on kahdenlaisia ihmisiä: siilejä ja kettuja. Siili osaa yhden suuren asian hyvin, kun taas kettu osaa monta asiaa – ei ehkä niin hyvin mutta kuitenkin. Berlin jakoi tässä kirjassaan kirjoittajat ja ajattelijat kahteen kategoriaan: ihmisiin, jotka tulkitsevat maailmaa yhden asian kautta ja ihmisiin, jotka tarkastelevat maailmaa monien asioiden peilien kautta.

Luukkanen nostaa ideaalina näiden kahden roolin yhdistelmän, ja mainitsee historiallisena esimerkkinä venäläisen kirjailijan Leo Tolstoin.

– Tolstoin kyvyt olivat monitahoiset, mutta joka ajattelijana pitäytyi kuin siili – aina yhteen asiaan. Hän oli siis yhtä aikaan ihmisenä kettu ja kirjailijana siili, Luukkanen puntaroi.

Luukkanen korostaa, että valinta presidentiksi tulisi tehdä sen perusteella, kuka ajaa Suomen kansallista etua parhaiten. Hän vertaa Stubbia ja Halla-ahoa Aleksis Kiven luomiin suomalaisiin arkkityyppeihin, kuten Nummisuutarien Mikko Vilkastukseen ja Seitsemän veljestä -romaanin Tammiston Kyöstiin, ja pohdiskelee, kumpi heistä olisi parempi presidentti Suomen kannalta.

– Suomalaisten arkkityyppien valikoimassa Vilkastus edustaa kykenevää ja toimen miestä, joka katsoo omaa etuaan. Kuten Nummisuutarien Esko hänestä todistaa: ” Kaksitoista riksiä, jotka äiti antoi minulle häärahoiksi, joi hän ylös, sitten löi hän minua korvalle ja juoksi tiehensä”.

– Tammiston Kyösti taas on kaikesta huolimatta sellainen, jota arvostetaan ja johon uskotaan kun on vaikea paikka. Ja joka pitää sanansa. Suomalaiset arvostavat tällaista henkilöä yli kaiken. He luottavat tällaiseen henkilöön.

Luukkanen vihjaa bloginsa lopussa, että hänellä on vahva ehdokas mielessään, joka pitää huolen perustuslain noudattamisesta, reilusta pelistä ja Suomen kansallisesta edusta. Hän rohkaisee jokaista tekemään oman valintansa vaaleissa.

Presidenttiehdokkaat ottivat eilen mittaa toisistaan Ylen valitentissä. Lähetys löytyy Yle Areenasta >

SUOMEN UUTISET