Iran on aloittanut massiiviset sotaharjoitukset tarkoituksenaan harjoitella Hormuzinsalmen kautta kulkevan laivaliikenteen pysäyttämistä, Haaretz-lehti kertoo. Salmen kautta kulkee huomattava osa Yhdysvaltain ja Euroopan öljyntuonnista. Yhdysvallat on ilmoittanut turvaavansa kaikin mahdollisin keinoin merikuljetukset kansainvälisillä vesillä.

Selkkaus on hyvää vauhtia laajenemassa sillä myös Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on varoittanut Irania tekemästä kohtalokasta erehdystä.

Presidentti Donald Trumpin hallinto julkaisee uudet Iranin vastaiset talouspakotteensa ensi tiistaina. Pakotteet johtuvat siitä, että USA vetäytyy presidentti Trumpin lupauksen mukaisesti kansainvälisestä Iranin ydinsopimuksesta.

Yhdysvaltain asettamiin uusiin pakotteisiin mahdollisesti sisältyvä Iranin öljynviennin katkaiseminen on vakava uhka talousvaikeuksissa kamppailevan maan uskonnolliselle johdolle. Öljynvienti on Iranille erittäin merkittävä tulonlähde ja väestö on pitkään osoittanut mieltään kohonneita hintoja ja laajaa korruptiota vastaan.

Iranissa on ollut viime päivinä useita mielenosoituksia myös sähkökatkojen ja vedenpuutteen vuoksi. Paikallisen valuutan rialin arvo saavutti uudet pohjalukemat kuluneella viikolla, juuri pakotteiden julkaisemisen alla.

Iranin talouspakotteiden vastaisiin merisotaharjoituksiin osallistuu amerikkalaisviranomaisten mukaan ainakin 100 sota-alusta sekä maajoukkoja:

– Seuraamme tarkasti Iranin vallankumouskaartin operaatioita Persianlahdella, Hormuzinsalmessa sekä Omanin edustalla. Työ liittolaistemme kanssa jatkuu ja turvaamme vapaan merenkulun kansainvälisillä vesillä, todetaan ykskantaan Yhdysvaltain armeijan Keski-Idän joukkojen komentokeskuksesta.

USA:n Lähi-Idän suurin lentotukikohta sijaitsee öljyvaltio Qatarissa Persianlahden rannalla. Sinne on tiettävästi sijoitettu 10 000 amerikkalaissotilasta. Amerikkalaiset eivät siten välttämättä tarvitse lentotukialuksiaan Persianlahdella vaan voivat operoida niillä turvallisemmalta etäisyydeltä. Iran on sotasimulaatioissaan tutkinut lentotukialuksen upottamista ja todennut pystyvänsä siihen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu puuttui arkkivihollisensa Iranin sotaharjoituksiin välittömästi. Netanyahu muistutti Iranin tukemien huthi-kapinallisten tekemästä ohjusiskusta Punaisen meren suulla, josta Suomen Uutiset kertoi viime viikolla. Hän sanoi, että Bab al-Mandabin salmen sulkeminen Punaisen meren suulla johtaa kansainvälisten joukkojen väliintuloon. Ja mukana on silloin myös Israel.

Suomen Uutiset