Yle julkaisi tiistaina uutisen, jonka mukaan Puolustusvoimissa on käytössä salainen kaksoiskansalaisuuteen liittyvästä ohjeistus. Puolustusministeri Jussi Niinistö on kiistänyt väitteet jyrkästi. Suomen Uutiset haastatteli Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Venäläistä asian tiimoilta.

Suomen Uutiset: Onko Ylellä aikomus julkaista dokumentti, johon kaksoiskansalaisuusjutun tehnyt toimittaja Päivi Happonen viittaa?

Riikka Venäläinen: Oikeustoimittajamme Päivi Happonen on nähnyt dokumentin ja lukenut sen huolellisesti moneen kertaan läpi, mutta hänellä ei ole sitä hallussaan.

Ylen jutussa viitattiin kahteen eri ohjeistukseen. Toinen on se, jonka toimittaja Happonen on nähnyt…

Kyllä, ja tämä koski nimenomaan varusmiespalvelusta.

… ja sitten on toinen puoli siitä, että kaksoiskansalaisia ei niin sanotun salaisen ohjeistuksen takia lainkaan palkattaisi. Onko tästä asiasta dokumenttia?

Tämä puoli pohjautuu lähteisiin. Ja meidän päälähteemme on puolustusvoimien sisällä. Hän on merkittävässä asemassa puolustusvoimien sisällä oleva henkilö.

Prikaatinkenraali Kim Mattson totesi tänään Iltalehden haastattelussa, että virallisia ohjeita ei saa lähettää sähköpostitse. Happosen hallussa oleva dokumentti on nimenomaan sähköposti. Voisiko nyt olla kyseessä jokin ylivarovainen yksittäinen upseeri, jonka näkemys nyt yleistetään koko puolustusvoimien näkemykseksi?

Tähän on vaikea ottaa kantaa. En ole oikea henkilö arvioimaan tätä. Joka tapauksessa tällainen dokumentti – siis tällainen sähköposti – on ollut. Pitkän linjan tekijämme, oikeustoimittaja Happonen on nähnyt tämän sähköpostin. Hänellä on tämän lisäksi useita, toisistaan riippumattomia lähteitä.

Kiinnostavinta on tässä kaksoiskansalaisuusasia ja sen turvallisuusulottuvuudet. Tätä asiaa koskeva lakihan on jumittanut lainsäädäntöelimissä. Jussi Niinistö itsekin sanoi, että tällaisia muutoksia olisi tarve tehdä lakiin, ja että mietittäisiin kaksoiskansalaisuusasiaa puolustusvoimissa uudelleen sellaisten tehtävien osalta, joissa ollaan tekemisissä turvallisuuden kannalta oleellisen tiedon kanssa.

Puolustusministerin avustaja Petteri Leino twiittasi tänään, että syksyllä 2016 olisi valmistunut kaksi kadettia, joilla on molemmilla kaksoiskansalaisuus. Molemmat on sittemmin vakinaistettu. Jos olisi yleinen sääntö koko puolustusvoimissa, joka estäisi kaksoiskansalaisten palkkaamisen, niin eikö näiden kahden olisi pitänyt silloin jäädä rannalle?

Uutisessa ei väitettykään, että kyseessä olisi virallinen yleissääntö. Siinä ei väitetty näin. Varmasti on näin voinut tapahtua. Tästä puolustusvoimat itse tietää paremmin.

Pidättekö lainkaan mahdollisena sitä, että tässä asiassa saattaisi olla kyse informaatiovaikuttamisesta?

Se on mahdollista siinä tapauksessa, että puolustusvoimien sisällä olisi käynnissä jonkinlainen Venäjän informaatio-operaatio. Päälähteemme on puolustusvoimien sisällä. Ajatus mahdollisesta informaatio-operaatioista on hyvin erikoinen ja hyvin raju väite. En usko siihen. Jos näin rajua terminologiaa käytetään, pitäisi pystyä yksilöimään, millä tavalla tässä olisi kyse informaatiovaikuttamisesta.

Matias Turkkila