Vääränlaisen maahanmuuton aiheuttamista ongelmista puhutaan Ruotsissa yhä avoimemmin. Pääministeri vakuuttaa, että Ruotsin tavoitteena on EU:n tiukin maahanmuuttopolitiikka. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja pitää monikulttuurisuutta vaarallisena ideologiana, joka on johtanut yhteiskunnan hajoamiseen. Seksuaalivähemmistön edustaja kysyy, voivatko homoseksuaalit asua turvallisesti ruotsalaisessa lähiössä.

Monikulttuurinen Ruotsi vietti kansallispäiväänsä 6. kesäkuuta, mutta vain viidennes ruotsalaisista tietää, miksi kansallispäivää vietetään juuri tuolla päivämäärällä. Viisisataa vuotta täyttänyt Ruotsi on suurissa vaikeuksissa maahanmuuton kanssa, ja jopa pääministeri myöntää ongelmat.

– Laajamittainen maahanmuutto ja huono integraatio eivät kertakaikkiaan toimi, kirjoittaa pääministeri Ulf Kristersson (kok) Ruotsin kansallispäivänä julkaistussa Aftonbladet-lehden mielipidekirjoituksessaan.

– Siksi me aiomme nyt muuttaa Ruotsin maahanmuuttopolitiikan EU:n tiukimmaksi.

Pääministeri Kristersson korostaa, että jatkossa kielteinen turvapaikkapäätös tarkoittaa sitä, että henkilön on poistuttava maasta, minkä pitäisi olla jo nyt itsestäänselvää. Hän vaatii myös tiukempaa otetta maahanmuuttajien kotouttamiseen: kansalaisuuden saamisen arvostusta on nostettava ja ruotsalaisia arvoja ja ruotsin kielen tärkeyttä on korostettava.

”Monikulttuurisuus on vaarallinen ideologia”

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson menee omassa kansallispäivän kolumnissaan vieläkin pidemmälle. Åkessonin mielestä monikulttuurisuus on vaarallinen ideologia, jonka tavoitteena on olemassa olevan kulttuurin rikkominen ja korvaaminen.

– Monikultturismin ääneen lausuttu tavoite on koko ajan ollut yhtenäisen enemmistökulttuurin hajottaminen ja korvaaminen kulttuurien sekoituksella, Åkesson kirjoittaa. Nyt näemme lopputuloksen.

Åkessonin mukaan ruotsalaisille on viimeisten viidenkymmenen vuoden ajan jo esikoulusta lähtien toitotettu, että monikulttuurisuus on tavoittelemisen arvoinen asia, joka tarjoaa uskomattomia rikkauksia, kuten jännittäviä ruokia, hauskoja tansseja ja värikkäitä vaatteita. Ja jos joku muuta väittää, hän on rasisti ja paha ihminen.

Todellisuudessa monikulttuurisuus on kuitenkin johtanut väkivallan, rikollisuuden ja turvattomuuden kasvuun, yhteiskunnan hajoamiseen ja kansallisen yhteenkuuluvuuden tunteen ja veronmaksuhalujen laskuun, Åkesson kirjoittaa. Ruotsista on tullut rikkinäinen maa, joka ei enää meinaa pysyä kasassa. Ja kaikki tämä olisi ollut etukäteen ennustettavissa.

Jimmie Åkesson pitää epädemokraattisena sitä tapaa, jolla monikulttuurisuutta on tungettu ruotsalaisten kurkuista alas ongelmista välittämättä. Yhä vieläkin kiihkeimmät monikulttuurikokeilun puolestapuhujat kieltäytyvät myöntämästä kokeilunsa epäonnistuneen. Tai ehkä he ovat aidosti tyytyväisiä luomaansa, jakautuneeseen ja rikkonaiseen yhteiskuntaan, Åkesson pohtii.

”Voivatko homoseksuaalit asua ruotsalaisessa lähiössä?”

Seksuaalivähemmistöön kuuluvan ruotsalaisen näkökulmasta Ruotsista on tullut turvattomampi paikka. Adam Ivehag kirjoittaa Aftonbladetin mielipidekirjoituksessaan, että ei enää tuntenut oloaan turvalliseksi omassa kotimaassaan muutettuaan asumaan maahanmuuttajavaltaiseen lähiöön.

Adam Ivehag kertoo, että vielä vuonna 2010 hän oli innolla mukana ”ruotsidemokraatit ulos eduskunnasta” -kampanjassa somessa, mutta vuoden 2022 vaaleissa hän äänesti aiemmin inhoamaansa puoluetta. Syynä oli se, että hän ja hänen seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ystävänsä eivät enää tunne oloaan turvalliseksi ”maailman vähemmistöystävällisimmässä maassa”.

Ennen vuoden 2022 vaaleja Adam muutti asumaan Tukholman lähiöön. Muutamassa viikossa käytännön kokemukset maahanmuuttajalähiön arjessa saivat hänet tuntemaan olonsa turvattomaksi. Adam huomasi, että hän ei ole enää huolissaan sitä, aikovatko ruotsidemokraatit rajoittaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Häntä huoletti paljon enemmän, että lähiöissä kannatetaan uutta muslimipuolue Nyansia, jonka puheenjohtajan Mikail Yükselin mielestä imaameilla pitää olla oikeus saarnata homoseksuaalisuutta vastaan.

Adam Ivehag kirjoittaa, että Tukholman keskustan liberaaleissa piireissä on helppoa olla avoimesti homo, mutta jos hän kertoisi siellä maahanmuuttajalähiöiden homofobiasta, hänet leimattaisiin islamofobiksi ja rasistiksi. Kyse on siitä, voivatko homoseksuaalit elää avoimesti punavihreän maahanmuuttopolitiikan luomassa todellisuudessa, Adam kiteyttää.

SUOMEN UUTISET