Malmön silmäätekevät tempaisivat ja päättivät ottaa taideprojektin keinoin kantaa kaupungin monikulttuuriseen luonteeseen. Välineeksi otettiin valtion lippu ja kuinka se voitaisiin muokata palvelemaan paremmin kaikkia kansallisuuksia. Osa kaupunkilaisista pillastui hankkeesta.

– Mitä helvettiä!

– No nyt on piru irti.

– Onko tämä joku pila???

– Tämä ei voi olla totta….

Nämä ovat ruotsidemokraattien Malmön osaston Facebook-kommentteja kaupungin hankkeeseen, jossa Ruotsin lippu on tarkoitus ottaa osaksi monikulttuurista todellisuutta.

Valtiolippu säilyttää sinikeltaiset värinsä mutta muut osiot ovat muokattavissa kunkin kansallisuuden oman identiteetin mukaisiksi.

Monikulttuurisuuden ylistys

Malmön kaupunki kertoo sivuillaan oman näkemyksensä ”Nya svenska flaggor”-taideprojektista. Esillä on ollut 50 eri versiota Ruotsin lipusta:

”Malmössä asuu ihmisiä 186 eri maasta. Uudet ruotsinliput edustavat tätä monikulttuurista identiteettiä… grafiikka edustaa eri kansallisuuksia samalla kun sinikeltainen väri kertoo siitä mitä meillä on yhteistä.

Liput ovat lihaksi tullut kannanotto, joka ylistää kaksoisidentiteettiä ja Malmön monikulttuurisuutta”.

Lippu ja sananvapaus ovat loukkaamattomia

Ruotsidemokraattien malmöläinen valtiopäiväedustaja Nima Gholam Ali Pour ei lämpene Malmön tempaukselle, vaan näkee Facebookissa siinä useita merkillisiä piirteitä. Ehkä hanke ei sittenkään ollut aivan loppuun asti ajateltu:

– Kuten sanottua on kummallista, että integraatio-ongelmien kanssa painiva Malmö, joka näyttää enemmän Bagdadilta kuin Ruotsilta, markkinoi näyttelyä, jonka lähtökohtana on jokaisen etninen oikeus omaan ”uuteen Ruotsin lippuunsa”.

– Jos olet tullut Ruotsiin etkä edes tunne kuuluvasi tänne identiteettisi takia, niin mene maahan, joka sitä heijastaa. Mitä ylipäänsä teet Ruotsissa? Ruotsiin ei koskaan tule uutta lippua. Se on sananvapauden lailla loukkaamaton.

SUOMEN UUTISET