Kataloniassa järjestetään ennenaikaiset aluevaalit huomenna 21.12. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy hajotti Katalonian alueparlamentin sen jälkeen, kun maan alueparlamentti julistautui itsenäiseksi. Vaalirauhaa on turvaamassa 13 000 poliisia. Lisäksi kaksi tuhatta poliisia on valmiina reservissä.

Yli sata eurooppalaista parlamentaarikkoa vetoaa Espanjan kunnioittavan demokratian tulosta ja Espanjan pidättäytyvän liiallisesta voimankäytöstä. Suomalaisista kansanedustajista vetoomuksen allekirjoittivat perussuomalaisten Olli Immonen ja keskustan Mikko Kärnä. Immonen kertoi allekirjoituksestaan Facebookissa.

Vetoomuksessa toivottiin myös vangittujen Oriol Junquerasin (ERC:n puheenjohtaja) ja kahden kansalaisjärjestön johtajan vapauttamista.

Vaalitulos täysin hämärän peitossa

Vaaleihin osallistuu karkeasti jakaen kaksi blokkia. Ne muodostuvat Katalonian itsenäisyyttä ajavista puolueista ja Espanjan eheyttä vaalivista ”perustuslaillisista” puolueista. Vaaliennusteiden valossa kumpi tahansa blokki voi saada parlamenttiin enemmistöön vaadittavat 68 paikkaa.

Podemosin katalonialaissiipi (CeC-Podem) vastustaa sekä Katalonian autonomiaa rajoittanutta Espanjan perustuslain artikla 155:n käyttöä että Katalonian yksipuolista itsenäisyysjulistusta. Puolue on kannatusmittausten mukaan keräämässä noin kahdeksan prosentin äänisaaliin. Se voi joko estää tai sementoida blokkien enemmistöhaaveet.

Espanjalaislehti El País laati vaaliennusteen, jonka mukaan separatistiblokki saavuttaa 68 paikan enemmistön 54 prosentin todennäköisyydellä. Perustuslailliset yltäisivät paikkaenemmistöön kolmen prosentin todennäköisyydellä. CeC:n tuella vastaavat prosenttiluvut kasvavat 70 ja 46 prosenttiin.

Vaalitulos ei välttämättä muuta valtasuhteita

Vaalien suurimmaksi puolueeksi voi nousta joko separatistien ERC tai perustuslaillisten Ciudadanos. Ciudadanosin aluejohtaja Inés Arrimadas toivoo perustuslaillisen blokin pystyvän muodostamaan enemmistöhallituksen. Tuolloin koko maailma näkisi, ettei Kataloniassa itse asiassa ole separatistista enemmistöä.

Hänen mukaansa perustuslain 155 artiklaa käytettiin ennenaikaisten vaalien järjestämiseen. Hän kertoi artikla 155:n käytön jatkuvan, mikäli separatistit voittavat vaalit ja aikovat jatkaa separatistista linjaa.

Epävarmoja äänestäjiä on uutistoimisto AP:n mukaan peräti viidennes. Puolueet ovat kampanjoineet rajusti voittaakseen liikkuvien äänestäjien äänet. Vaalien tulos voi heijastaa aiemman vaalien tulosta.

– Odotan näkevämme takalukon torstaina ja usean viikon hallitustunnusteluja, Cardiffin yliopiston Katalonian historian asiantuntija Andrew Dowling kertoi AP:lle.

Sáenz de Santamaría kehuskeli separatistipuolueiden mestauksella

Espanjan varapääministeri Soraya Sáenz de Santamaría kehui puolueensa PP:n ja Rajoyn ”mestanneen” separatistipuolueet. Sáenz de Santamaría kehotti katalaaneja pysäyttämään laitavasemmistolaisen ja separatistisen CUP:n äänestämällä PP:tä.

– Ne, jotka äänestävät PP:tä tietävät, että ääni menee PP:lle, Sáenz de Santamaría päätteli.

Varapääministeri kertoi, että ääni jollekin muulle puolueelle voi merkitä äänen ja parlamenttipaikan valuvan CUP:lle.

El Paísin ennusteen mukaan PP:n suosio on likimain puoliintunut lokakuun alusta 5,5 prosenttiyksikköön. Vastaavasti CUP:n suosio on pysytellyt hieman yli kuudessa prosenttiyksikössä.

Henri Alakylä