Yleisradion tämänaamuinen pääministeri Sanna Marinin valkopesuyritys ei ole jäänyt kansalta huomaamatta. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri sanoo, että yhtiön tulisi jo olla huolissaan kasvavasta porukasta, joka ei enää luota Ylen sisältöihin. – Ylessä olisi syytä katsoa peiliin. Juuri tämäntyyppiset asiat nakertavat luottamusta Ylen journalismiin, Meri sanoo.

Pääministeri Sanna Mariniin (sd) kytkeytyvä viimeisin biletyskohu alkoi viime viikolla, ja tapauksen puinti jatkuu edelleen itsenäisyyspäivän jälkeen.

Bilekohun taustalla on kaksi asiaa, jotka kielivät välinpitämättömyydestä ja piittaamattomuudesta.

Kyse on ensinnä siitä, että Marin lähti lauantai-iltana viihteelle Helsingin yöhön, vaikka hän tiesi altistuneensa aiemmin koronalle oltuaan edellisenä päivänä samassa tilaisuudessa koronaviruksen saaneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa.

Toiseksi kyse on siitä, että valtioneuvoston turvallisuusosasto pyrki juhlaillan aikana tavoittamaan Marinia tekstiviesteillä, joissa pääministeriä kehotettiin välttämään lähikontakteja.

Tekstarit eivät kuitenkaan tavoittaneet yökerhossa viihtynyttä Marinia, joka paikalla olleiden mukaan nähtiin heilumassa tanssilattialla sekä baaritiskillä napsuttelemassa sormiaan tarjoilijalle.

Terveysturvallisuutta korostavat tärkeät viestit jäivät Marinilta pimentoon yksinkertaisesti siitä syystä, että viestit oli lähetetty valtioneuvoston virkapuhelimeen, eikä Marinilla ollut sitä omien sanojensa mukaan mukana. Marinilla oli viihteellä ollessaan mukana vain eduskunnan puhelin.

Marin on itse puolustautunut väitteellä, että tarvittaessa hänet saa ”aina kiinni”. No, tällä kertaa ei saatu.

Puoluetoveri-professori: Marin ei rikkonut lakia

Pääministerin biletystä käsiteltiin myös tänään Ylen aamussa varsin ennalta-arvattavaan tyyliin.

Toimituksellisissa prosesseissaan Yle oli tullut siihen tulokseen, että pääministerin terveysturvallisuutta uhmaavaa toimintaa sekä viestinnälliseen katveeseen jäämistä sopivin henkilö kommentoimaan on SDP:n eduskuntavaaliehdokas ja pitkän linjan Marinin tukija Jukka Kekkonen.

Yle aamun katsojille Kekkosen demaritaustasta ja aiemmasta Marinin tukemisesta ei kuitenkaan kerrottu mitään, vaan tv-katsojille Kekkonen esiteltiin ”oikeushistorian emeritusprofessorina”.

Kuten arvata saattaa, Kekkonen ei juuri nähnyt moitittavaa tai muutakaan virhettä siinä, että Marin heittäytyi täysillä viihteelle viis veisaten omasta korona-altistumisestaan.

Kekkonen viittasi kintaalla myös sille, että juhlimisen takia valtioneuvoston turvan tärkeät viestit jäivät Marinilta saamatta.

Tv:ssa Kekkonen ensin antoi ovelasti ymmärtää, ettei Marin ollut rikkonut lakia.

– Tästä ei saa tekemälläkään tehtyä laillisuusdramaa. Mitään laillisuuskysymystä tässä ei ole, koska Marin oli koko ajan tavoitettavissa ja varajärjestelyt oli. Kyllä tässä on aika paljon tekemällä tehtyä kohua, mikä ei ole ollut suomalaisessa, varsinkaan iltapäivälehtien mediajulkisuudessa mitenkään poikkeuksellista viime kuukausina ja vuosina. Kaikkeen tällaiseen tartutaan, mutta on ihan hyvä, että asia selvitetään, Kekkonen esitti oikeusprofessorin arvovallalla.

Kehui Marinia ”viisaaksi ihmiseksi”

Yle aamun vieraaksi oli kutsuttu myös työoikeuden eturivin asiantuntija, professori Seppo Koskinen. Hänellä tiettävästi ei ole poliittisia kytkentöjä Mariniin tai SDP:hen. Koskiseltakaan ei suurempia moitteita pääministerin suuntaan kuultu, joskin oikeusprofessori esitti ystävällishenkisen, jopa isällisen ohjeen Marinille.

– Älä enää juhli niin myöhään julkisilla paikoilla. Jos vaikka lopettaisit julkiset esiintymiset kello 11 illalla, niin tällaisia kohuja ei tulisi, Koskinen opasti pääministeriä.

Koskisen kollega Kekkonen komppasi perään.

– Kyllä Marin viisaana ihmisenä ottaa opiksi tästä, Kekkonen ylisti puoluetoveriaan.

Aamukahvia hörppiville kansalaisille saattoi jäädä käsitys, että koska arvovaltaiset oikeusprofessorit eivät lempeää nuhtelua lukuun ottamatta arvostelleet pääministerin toimintaa, ehkä taas oli saatu aikaan kohua tyhjästä.

Mutta moniko katsoja tiesi tai muisti, että Kekkonen oli viime eduskuntavaaleissa SDP:n ehdokkaana? Ilmiselvää on, että kun pääministeriä tv-studiossa puolustelee oma puoluetoveri, asetelma on ongelmallinen.

Koko Marinin pääministerikauden ajan Kekkonen on tullut tunnetuksi vakaana pääministerin tukijana ja puolustajana. Kekkonen on ennenkin avannut suunsa oma-aloitteisesti, kun Marinia on pyritty horjuttamaan.

Vuosi sitten Kekkonen kirjoitti Twitterissa:

– Itse asiassa Sanna Marin on antanut asiallisia vastauksia Kokoomuksen johdon yhä populistisemmiksi ja virheellisemmiksi käyneisiin lausuntoihin. Kokoomuksen kannattaisi pitäytyä asia-argumenteissa eikä ryhtyä peesaamaan persuja.

Puolusteli pääministeriä myös aamiaiskohussa

Kekkonen nousi esiin Marinin puolustajana myös viime keväänä, kun tiedotusvälineet kertoivat, että Marin perheineen oli käyttänyt verotonta aamiaisetua asuessaan virka-asunnossaan Kesärannassa. Verottajan mukaan ateriaetu kuitenkin on veronalaista tuloa.

Kekkosen mukaan ”kympin aamiaisen esille nostaminen suurena ongelmana on jo maailmanennätys detaljien penkomisessa”.

Viime keväänä Kekkonen oli kutsuttu Ylen pääuutislähetykseen selittelemään parhain päin Marinin hallituksen huolimatonta lainvalmistelutyötä.

Ylen tämänaamuinen, Marinin puoluetoveri Kekkosen avustuksella suoritettu pääministerin valkopesuyritys ei ole jäänyt huomaamatta sosiaalisessa mediassa.

Urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuori tylyttää:

– Mitä ihmettä te YLE touhuatte? Pyydätte studioon SDP:n ulos jääneen ehdokkaan puolustamaan SDP:n pääministeriä? Ja lopuksi SDP:n professori kertoo mikä olisi sopiva kotiintuloaika 36-vuotiaalle. Ei jumalauta, edes South Park ei pystyis tähän.

Kunnallispoliitikko ja ajatuspaja Liberan entinen johtaja Tere Sammallahti kuvaa Ylen journalismia häpeälliseksi.

– Pääministeri on jälleen kohun keskellä, joten Ylen aamussa ”puolueettomana” asiantuntijavieraana on luonnollisesti pääministerin puoluetoveri ja SDP:n EK-vaaliehdokas. Yleisradion journalistinen alennustila on häpeällinen.

Toiset oikeusoppineet eri linjoilla

Edellä esitetystä asetelmasta luonnollisesti seuraa, että demariprofessori Kekkonen päätyi Marinin eskaloitunutta biletyskohua arvioidessaan jyrkästi erilaisiin johtopäätöksiin kuin muut asiaa kommentoineet oikeusoppineet.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien haastattelema juristikolmikko, julkisoikeuden professori Janne Salminen, hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti huomauttavat, että pääministeri Marin on todennäköisimmin rikkonut ministereitä velvoittavia toimintaohjeita.

Oikeusoppineet huomauttavat, että Marin ei ole noudattanut Ministerin käsikirjan ohjeistusta, jonka ohjeiden mukaan virkapuhelin on pidettävä aina mukana ja käyttövalmiudessa, koska valtioneuvoston tilannekeskus lähettää ilmoitukset, kutsut ja hälytykset ministereiden ja virkamiesjohdon virkamatkapuhelimeen.

Mäenpään mukaan ministerin käsikirjan perusteella voidaan tehdä tulkinta, että pääministeri ei voi lähteä juhlimaan ilman käyttövalmiudessa olevaa valtioneuvoston virkamatkapuhelintaan.

– Nimenomaan pääministerin voidaan edellyttää olevan tavoitettavissa virkapuhelimestaan 24 tuntia vuorokaudessa, koska hänellä on keskeinen asema valtionjohdossa. Tämän takia ministerin käsikirja asiallisten syiden perusteella velvoittaa pääministeriä pitämään virkamatkapuhelinta mukanaan myös vapaa-ajallaan, Mäenpää sanoo.

Marinin huolimaton ja välinpitämätön asenne kummastuttaa myös eduskunnassa. Esimerkiksi entinen sisäministeri Päivi Räsänen ihmettelee pääministerin tapaa olla pitämättä valtioneuvoston virkakännykkää mukanaan vapaa-ajalla.

Räsänen kertoo itse saaneensa ministeriaikoinaan selkeän ohjeen siitä, että valtioneuvoston virkapuhelimen on oltava aina käytössä ja mukana.

– Kuljetin sitä aina mukanani enkä laittanut puhelinta äänettömälle edes yön ajaksi, Räsänen kertoo.

Yle käyttää aina puolueellisia asiantuntijoita

Siinä, että Yle jälleen raahasi tv-studioon Marinia puolustelemaan pääministerin puoluetoverin ja tämän vankkumattoman tukijan, ei toki ole mitään uutta ja ihmeellistä.

Yle on jo vuosikausia käyttänyt ohjelmissaan puolueellisia asiantuntijoita mainitsematta näiden taustoja.

Yllättävää onkin enää se, että Ylessä ei vielä vuonna 2021 näytetä välitettävän mitään siitä, että ohjelmavieraiden poliittisista sidonnaisuuksista vaikeneminen ärsyttää ja suututtaakin kansaa – sosiaalisen median aikakaudella Ylen pimittämät tiedot ja sidonnaisuuksista vaikeneminen nostetaan esille heti.

Yle aamun tuottaja Anne Achte selitteli Ylen toimituksellisia ratkaisuja tänään Twitterissä.

https://twitter.com/anneachte/status/1468236285345161228

Uusimpien tietojen mukaan tyytymättömyys Ylen ohjelmiin on kasvussa, etenkin maaseudulla. Tuoreen kyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kertoo jäävänsä ilman vastinetta Yle-verolle.

Leena Meri: Yle maksukortin taakse

Perussuomalaisten kansanedustaja, puolueen 1. varapuheenjohtaja Leena Meri toteaa, että koska Yle on verovaroilla ylläpidettävä organisaatio, Ylessä tulisi noudattaa aivan erityistä huolellisuutta siinä, että ohjelmiin asiantuntijoiksi kutsutaan mahdollisimman esteettömiä henkilöitä.

– Miten voi olla niin, että Yle, jolla on käytössään laajat resurssit ja mahdollisuudet, löytää aina oikeustieteilijä Kekkosen arvioimaan omaa puoluetoveriaan? Mitä uutisarvoa siinä on, että puoluetoveri esittää televisiossa arvioita pääministeristä? Meri kysyy.

Meri, joka on myös Ylen hallintoneuvoston jäsen, huomauttaa, että Yleisradion tulisi jo olla huolissaan kasvavasta porukasta, joka ei enää luota Ylen sisältöihin.

– On ihan turha itkeä siitä, että luottamus rapautuu, sillä Ylessä olisi syytä katsoa peiliin. Nähtävästi siellä ei vaan tehdä asialle mitään, vaikka juuri tämäntyyppiset asiat nakertavat luottamusta Ylen journalismiin, Meri sanoo.

Perussuomalaiset esittää tuoreessa vaihtoehtobudjetissaan neljänneksen, eli 139 miljoonan euron leikkausta Ylen budjettiin. Perussuomalaisten mallissa leikkaus tehtäisiin suoraan kansalaisilta perittävän Yle-veron kevennyksenä, joka ei näy valtion budjetissa, mutta lisää kansalaisten käytettävissä olevia varoja

Meri sanoo, että nykyisellään Ylen rahoittaminen verovaroilla ei ole enää perusteltu vaihtoehto.

– Ainakin kaikki Ylen poliittiset ohjelmat olisi syytä laittaa maksukortin taakse, niin jokainen voisi itse arvioida katsooko ohjelmia vai ei. Säätiedotukset ja hätätiedotteet voisivat tosin edelleen jäädä julkisen palvelun puolelle, Meri sanoo.

SUOMEN UUTISET