Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoa tuottavan YTHS:n ajanvaraus on pahasti ruuhkautunut, uutisoi Helsingin Sanomat. Opiskelijat ovat joutuneet hakeutumaan lääkäriin joko julkiselle tai yksityiselle puolelle jo viime vuoden tammikuusta alkaen, sillä lääkäriaikoja ei ole lainkaan varattavissa. Kansanedustaja Ari Koponen on tyrmistynyt.

– Nyt puhutaan nuorten opiskelijoiden terveydenhuollosta, jonka tulisi olla prioriteettilistalla hyvin korkealla. Autetaanko siis ennaltaehkäisevästi, kun isoa vahinkoa ei ole vielä tapahtunut, vai korjataanko jo rikki mennyttä? kysyy kansanedustaja Ari Koponen.

Valtion varat eivät ole loputtomat

Osa YTHS:n rahoituksesta saadaan palvelujen järjestäjän Kelan kautta, joka puolestaan saa rahat valtion budjetista. Rahoituksen puute on ollut hallituksen tiedossa, mutta asialle ei ole tehty mitään.

– Valtion käytettävissä olevat varat eivät ole loputtomat. Hallituksen täytyy priorisoida. Nämä ovat niitä arvovalintoja. Esimerkiksi reilut 7 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja kanavoitiin viime vuonna hallituksen toimesta Etiopian ilmatieteenlaitokselle, kauhistelee Koponen.

Järjestelmä on romahtanut

Lisäksi opiskelijat itse kustantavat 23 % YTHS:n budjetista vuosittaisilla 72,60 euron suuruisilla terveydenhoitomaksuilla. Maksu on pakollinen riippumatta siitä, käyttääkö opiskelija YTHS:n palveluja. Koponen kyseenalaistaa, saavatko opiskelijat rahansa takaisin, jos palveluita ei pystytä tarjoamaan.

– Suomessa on neljä merkittävää terveydenhuollon toimijaa: julkinen, yksityinen, työterveys ja YTHS. Olisiko jo aika tunnustaa, että järjestelmä on romahtanut? Tässä rakennellaan tulevaisuuden pahoinvointipommia, päättää Koponen.

Suomen Uutiset