Altian Koskenkorvan pääluottamusmies Juha Tuomari on tyrmistynyt hallituksen aikeista uhrata jälleen yksi suomalaisen teollisuuden symboli syömävelan kattamiseen. Yhtiön myyntiaikeet nousivat jälleen tapetille, kun hallitus ehdotti eduskunnalle osana lisätalousarvioesitystä, että valtio luopuu omistamastaan alkoholijuomayhtiöstä.

Tuomari huomauttaa, että Suomessa saa 2 200 viljelijää jokapäiväisen leipänsä toimittamalla ohraa Koskenkorvan tehtaille. Koko Suomen ohrantuotannosta peräti 30 % käytetään Koskenkorvan tehtaalla.

– Suomessa 200 000 sikaa saa rehunsa Koskenkorvan tehtailta. Vaihtoehto tälle rehulle olisi geenimanipuloitu soija Brasiliasta, Tuomari huomauttaa.

Hallitus ei näe metsää puilta

Hallituksen olettaisi olevan perillä EU-säännöksistä. Se väittää hätäpäissään, että mahdollisen kaupan reunaehdoilla turvattaisiin suomalaisten ohranviljelijöiden tulevaisuus.

– Nykyiset EU-säännökset eivät mahdollista Altian uuden omistajan raaka-aineen oston rajauksia. Tuotannon säilymisestä Suomessakaan ei saada hymistelyiden ja korulauseiden lisäksi mitään takeita, Tuomari muistuttaa.

Merkittävä työllisyysvaikutus

Tuomarin mukaan yksin Altian Koskenkorvan tehtaan heijastusvaikutukset sekä Etelä-Pohjanmaan että koko Suomen tasolla ovat merkittävät. Koskenkorvan tehtailla on päivittäin 70 rekan ralli. Pääosa rekoista on pienyrittäjiä.

– Tästä voi jokainen laskea logistiikan talous- ja työllisyysvaikutuksen.

PS VERKKOTOIMITUS