Suomessa ollaan viime viikkoina käyty ankaraa keskustelua siitä, tulisiko rikoksentekijän etninen tausta kertoa. Asia nousi jälleen kerran pinnalle Oulun epäiltyjen lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen myötä. Pääministeri Juha Sipilä halusi erikseen korostaa uudenvuoden tervehdyksessään, että ”epäiltyihin rikoksiin ovat tässäkin tapauksessa syyllistyneet yksilöt, eivät väestöryhmät”. Briteissä toimitaan toisin.

Britannian sisäministerillä on oman maansa hyväksikäyttötapauksiin liittyen selvät sävelet: hänen mielestään grooming-jengien etninen tausta pitää tuoda esille.

Lokakuussa Britannian sisäministeri Sajid Javid herätti kohua twiittaamalla, että ”sairaat aasialaiset pedofiilit” on vihdoin saatu oikeuden eteen. Sisäministeriksi puoli vuotta sitten noussut Javid pahoitteli sitä, että uhrien kärsimyksistä on vaiettu liian pitkään ja vakuutti, että hänen vahtivuorollaan sellaista ei tulisi tapahtumaan.

Brittiläisessä kielenkäytössä ”aasialainen” tarkoittaa pakistanilaista tai lähi-itäläistä. Sisäministeri Javid on itsekin Pakistanista tulleen maahanmuuttajaperheen poika.

BBC:n haastattelussa Javid kertoi käynnistäneensä tutkimuksen lasten seksuaalisiin hyväksikäyttörinkeihin liittyen. Hän haluaa, että viranomaiset ”eivät jätä kiveäkään kääntämättä” tutkiessaan tapausten syitä ja taustoja.

– On ilmiselvää, että suuri osa viimeaikaisiin lasten hyväksikäyttöjengeihin kuuluneista miehistä on pakistanilaistaustaisia, Javid toteaa.

– Niissä yhteisöissä, joista nämä miehet tulevat voi olla sellaisia kulttuurisia piirteitä, jotka johtavat tällaiseen käyttäytymiseen, sisäministeri jatkaa.

Mikäli tällaisia kulttuuriin tai etniseen taustaan liittyviä ominaispiirteitä tulee esille, sisäministeri Javid ei missään tapauksessa halua peitellä niitä, koska niiden huomiotta jättäminen antaisi hänen mukaansa vain ”lisää polttoainetta äärioikeistolle”.

– Mitään ei saa jättää huomiotta vain siksi, että asia on arka.

BBC:n haastattelussa sisäministeriltä kysyttiin myös hänen kantaansa siihen, että osa hyväksikäyttöjengien jäsenistä tuomittiin menettämään Britannian kansalaisuutensa. Kyseiset Pakistanin kaksoiskansalaiset aiotaan karkottaa Pakistaniin. Toimittaja oli huolissaan siitä, että Pakistanissa ei pidetä rekisteriä seksuaalirikoksiin syyllistyneistä, joten nämä henkilöt voivat siellä syyllistyä uusiin hyväksikäyttöihin.

– Minä olen Britannian sisäministeri ja minun tehtäväni on suojella Britannian asukkaiden turvallisuutta, Javid vastasi.

Jouluna Arabianrannassa tapahtuneesta pikkupojan murhasta epäilty mies on syntynyt Pakistanissa, mutta ei ole poliisin mukaan vielä saanut Suomen kansalaisuutta.

SUOMEN UUTISET