

Dieselin alennetun verokannan poistaminen on turmiollista vientiteollisuudelle – Ranne: ”Liikkumisen suhteen Suomi on jo nyt EU:n kalleimpien maiden joukossa”
Valtiovarainministeriön liikenteen verotuksen uudistamista selvittäneen työryhmän laskelmien mukaan dieselin alennetun verokannan asteittainen poistaminen nostaisi verotasoa noin 26 senttiä litralta. Dieselin yhden verosentin kustannusvaikutus tavarankuljetukseen on 13 miljoonaa euroa, kuusi senttiä on 80 miljoonaa vuodessa. Verotyöryhmän raporttiin tutustuneet perussuomalaiset vaativat ammattidieselin käyttöönottoa myös Suomessa.
Suomessa dieselin polttoainevero on Euroopan korkeimpia. Kahdeksassa Euroopan maassa on käytössä järjestelmä, jossa kuljetusyritys saa tankattua litraa kohden maksupalautusta. EU sallii ammattidieselin käytön. Esimerkiksi Ranska palauttaa ammattiliikenteeseen yli 11 senttiä litraa kohden, mikä on paljon.
– Hallitusohjelmassa on kaavailtu ammattidieselin käyttöönottoa myös Suomessa. Sen pitäisi olla esillä budjettiriihessä. On erikoista, että ensin nostetaan veroa ja sitten vasta mietitään, miten käy kilpailukyvylle. Kuljetuskustannuksia on pidetty suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukyvyn ydinasiana, koska maa on syrjässä päämarkkina-alueiltaan ja joutuu siksi kotimaassa monin tavoin kompensoimaan pitkiä kansainvälisiä kuljetuskustannuksia, perussuomalaiset sanovat.
Viennin kilpailukyky on Suomelle tärkeää
Dieselin verotuen tavoite oli alentaa teollisuuden kuljetuskustannuksia. Suomen talous on riippuvainen viennistä ja siten hinta- ja kustannuskilpailukyvyn säilyminen hyvänä suhteessa kilpailijamaihin on ensiarvoisen tärkeää. Pienenä viennistä riippuvaisena taloutena Suomi toimii vientimarkkinoilla hinnanottajana.
– Suomalaiset yritykset kohtaavat hyvin joustavan kysynnän eivätkä voi viedä veronkorotuksia suoraan vientihintoihin ilman, että menettävät markkinaosuuksia. Vaarana on jälleen, että suuret vientiyritykset siirtävät tuotantoaan EU-maihin, joissa kuljetuskustannuksia kompensoidaan veropoliittisin toimin.
– Ammattidiesel on otettava käyttöön myös Suomessa kilpailukykymme säilyttämiseksi. Eurooppalaiset kilpailijamme tukevat fossiilisia polttoaineita käyttäviä teollisuusyrityksiään joko suorilla tai veropoliittisilla tuilla. Kilpailijamaamme toimivat näin, vaikka ovat sitoutuneet Pariisin sopimuksen päästötavoitteisin, kertovat perussuomalaiset.
Liikkumisen kustannukset eivät saa nousta
Kansanedustaja Lulu Ranteen mielestä pääasia on, että Suomen sisäisen logistiikan kustannukset yksityisille tai yrittäjille eivät saa nousta. Haja-asutusalueilla palvelujen käyttäminen esimerkiksi sairaalaan Ivalosta Rovaniemelle tai työvoiman liikkuvuus tulevat jo nyt kalliiksi harvaan asutussa suurten etäisyyksien maassa. Näiden kustannusten suhteen Suomi on jo takamatkalla muihin maihin verrattuna, EU:ssa jo kalleimpien joukossa.
– Käyttövoimasta ja käyttäjäryhmästä riippumatta liikkumisen kustannukset eivät saa nousta, vaan pikemminkin laskea, eli dieselin mittarihinta yksityisillekään ei saa nousta. Ammattidiesel on ok, jos sillä alennetaan ammattiautoilijoiden kustannuksia nykyisestä.
– Kilpailuneutraliteetin kannalta on oleellista, että Suomessa liikennöivät muunmaalaiset autot maksavat kaikki samat verot ja veroluonteiset maksut kuin kotimaisetkin. Ulkomailta tänne tulevien olisi joko tankattava Suomessa tai maksettava Suomeen veroja täydestä, ulkomailla täytetystä tankista, Ranne linjaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kilpailuneutraliteetti alennettu verokanta ammattidiesel Kuljetusyritykset elinkeinoelämä tieliikenne kuljetuskustannukset Dieselvero diesel Liikkumisen hinta polttoainevero päästötavoitteet Pariisin ilmastosopimus Eurooppa Fossiiliset polttoaineet Lulu Ranne vientiteollisuus Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Polttoaineiden veronkorotukset ja indeksiin sitominen hallitusrintaman ideoista typerimpiä – Tavio: ”Tätä voi pitää jonkinlaisena sosialismin huipentumana”

Sekoitevelvoitetavoitetta ei ole teknisesti eikä taloudellisesti mahdollista toteuttaa – Purra: ”Suomen kunnianhimo ilmastopolitiikassa on typeryyttä”

Taas autoilijaa kiusataan: Bensan ja dieselin verotukseen esitetään tuhtia korotusta jo vuonna 2023 – myös uusi työssäkäyntivero uhkaa

Hallitus jatkaa autoilun kustannuksien kasvattamista – pyrkii keräämään autoilijoilta miljardin enemmän neljässä vuodessa

PS ei hyväksy Suomen suhteellisesti muita EU-maita suurempia päästötavoitteita: “On mahdollista, että sitovia tavoitteita ei voida saavuttaa ilman maatalouden alasajoa”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.