Kirjailija Timo Hännikäisen yhtiö Kiuas Kustannus sai ultranopean häädön kirjamessuilta. Neljännen polven feministiksi itseään kutsuva Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi koppasi lennosta Animalian aktivisti Veikka Lahtisen ”turvallisen tilan” vaatimuksen, ja hetken päästä Hännikäisen yhtiö poistettiin messujärjestäjien joukosta. Häntä ei kuultu asiassa lainkaan.

Tapahtumaketjun nopeus on vertaansa vailla:

Tiistai, klo 15:21

Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen kirjoittaa Facebookiin:

”Timo Hännikäisen kustantamo Kiuas Kustannus on ilmoittanut osallistuvansa Helsingin kirjamessuille. Kustantamon ”henkilökuntaan” kuuluu Hännikäisen lisäksi muutama ihminen ja sen sivuille linkataan näkyvästi Hännikäisen toimittaman Sarastus-lehden sivuilta, se siis käytännössä henkilöityy Hännikäiseen.

Kustantamo on myynyt kirjojaan aiemmin muun muassa natsikeikalla, ja Hännikäinen itse tunnetaan naisjärjestöjen häiriköimisestä, kansanmurhaflirttailusta ja uusnatsien kanssa yhteistyön tekemisestä. Hännikäinen on myös kirjoittanut blogitekstin, jossa hän fantasioi suomalaisen kulttuuriväen, muun muassa minun, väkivaltaisilla kuolemilla.

Kirjamessuilla on mukana huomattavan monia ryhmiä, joita Hännikäisen edustama uusfasistinen ajattelu uhkaa. Fasismi, misogynia ja rasismi eivät ole ”tavallisia” mielipiteitä, vaan ne uhkaavat muiden ryhmien mahdollisuuksia ilmaista itseään ja elää. Sen takia niiden yhteiskunnallisen tilan ei saa antaa kasvaa.

En henkilökohtaisesti koe messuille osallistuvana henkilönä oloani turvalliseksi, mikäli Kiuas-kustantamon osallistuminen sinne sallitaan. Tämän kokemuksen epäilemättä jakavat monet vähemmistöjen edustajat, jotka ovat tulossa messuille. Vetoankin messuorganisaatioon, että he käyttävät järjestäjän vapauttaan evätä Kiuas-kustantamon osallistuminen kirjamessuille. Olen toimittanut saman viestin kirjamessujen organisaatiolle.”

Klo 18:30

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi vastaa Veikka Lahtisen kirjoitukseen: ”Moikka Veikka. Huolesi on kuultu ja asiaa selvitetään. Sinulle palataan, kuten messuilta kerrottiin.”

Klo 18:52

Kirjailija Timo Hännikäinen kertoo Facebookissa, että hänen yhtiönsä pääsy Kirjamessuille on evätty. Hän kuvaa tapahtunutta:

”Kirjamessujen edustaja soitti ja ilmoitti, että Kiukaan osallistuminen täytyy perua ”kirjamessujen arvojen vastaisena”. Vastasimme, että peruutus on sääntöjen vastainen ja asia ei jää tähän.

Tämä on Suomi vuonna 2018: yksittäisen äärivasemmistolaisen aktivistin levittämä disinformaatio johtaa konkreettiseen sananvapauden kaventumiseen ja laillisen liiketoiminnan estämiseen.

Hännikäinen kehottaa kaikkia ”jotka ymmärtävät asian vakavuuden, lähettämään palautetta asiasta Helsingin kirjamessuorganisaatiolle”. Hän oheistaa viestiinsä Kirjamessujen yhteystiedot, ja jatkaa: ”Erityisesti vetoamme kirjailijoihin, mutta myös kaikkiin muihin sananvaltaa omistaviin: toimittajiin, kansanedustajiin, tutkijoihin. Kysymys on nyt perusasioista.”

SUOMEN UUTISET