Euroopan keskuspankin lupailemat valtiolainaostot pitäisi alkaa maaliskuussa. Pitkälle ensi vuoteen ulottuvan EKP:n ohjelman tarkoitus on ostaa arvopapereita yli tuhannella miljardilla eurolla. Ostojen onnistuminen ei kuitenkaan ole täysin selvä asia. EKP voi huomata, ettei se löydä tarpeeksi halukkaita myyjiä.

– Emme ajatelleet myydä, ranskalaisen vakuutusyhtiö CNP Assurancen varatoimitusjohtaja Antoine Lissowski kertoo uutistoimisto Reutersille.

Lissowskin tapaan monella valtiolainojen omistajalla on sääntelyn ja kirjanpidon vuoksi syytä pitää valtiolainat hallussaan. Valtiolainoja pidetään erittäin likvideinä arvopapereina. Niitä saa toisin sanoen helpostikin kaupaksi, jos rahalle tulee yllättävää tarvetta. Pelkällä rahalla harvat pankit ja vakuutuslaitokset tekevät juuri nyt kovin vähän.

Näiden yritysten tulisi etsiä joku vaihtoehtoinen sijoituskohde. Toisin kuin valtiolainoissa, muilla kohteilla vaaditaan vakavaraisuuden vuoksi lisäpuskureita. Pankit voisivat myös tallettaa rahansa EKP:n holviin, mutta se maksaa. EKP pitää talletuskorkoaan negatiivisena.

Deflaation vuoksi tuotot ovat lisäksi kovin vaatimattomia nyt omistuksessa olevien valtiolainoihin verrattuna. EKP voikin joutua korottamaan ostohintojaan houkutellakseen valtiolainojen nykyisiä omistajia myymään arvopapereitaan. Keskuspankki voi joutua lisäksi ostamaan yhä pidempiaikaisia valtiolainoja, tai nostamaan talletuskorkonsa edes nollaan prosenttiin.

Henri Myllyniemi