Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on tehnyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy mitä erityistoimenpiteitä hallitus aikoo tehdä kitkeäkseen lasten seksuaalista hyväksikäyttöä nyt koronakriisin aikana. Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli tietoon vuonna 2019 peräti 1 796, mikä oli 30,8 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Ongelma on äärimmäisen vakava ja nyt koronatilanteen myötä hyväksikäyttäjien aktiivisuus verkossa on ollut kasvussa. Huolensa asiasta on lastensuojelutyötä tekevien tahojen lisäksi ilmaissut keskusrikospoliisi.

– Tavoitteeni on herätellä hallitusta tarttumaan terävämmin tähän äärimmäisen vakavaan ilmiöön. Ongelma on todellinen. Lisäksi lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on lisääntynyt jo ennen kriisiä, Elomaa sanoo.

Kontaktit painottuvat verkkoon

Lasten ja nuorten elämä on poikkeustilanteen seurauksena muuttunut merkittävästi. Koulut ovat kiinni, sosiaalisia kontakteja edellyttävät harrastukset eivät pyöri ja tapaamisia sekä liikkumista on rajoitettu. Aikaa vietetään entistä enemmän kotona ja verkossa sosiaalisen median ja pelien parissa. Verkossa hyväksikäyttäjät yrittävät hyötyä nuorten haavoittuvasta asemasta kriisin keskellä ja niin sanottu grooming eli internetissä tapahtuvaa lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tekoihin on vakava riski niin alaikäisille tytöille kuin pojillekin.

– Nyt tarvitaan hallitukselta nopeita toimia lasten seksuaalisen hyväksikäytön kitkemiseksi tässä erityistilanteessa ja lisäresursseja hyväksikäyttöä vastaan taisteleville tahoille. Erityisesti verkossa tapahtuvaan hyväksikäyttöön puuttumista on tehostettava, Elomaa korostaa.

– Lapset ja nuoret ovat haavoittuvaisia tässä tilanteessa ja henkinen kuormitus on monilla hälyttävällä tasolla. Kontaktit painottuvat nyt entistä enemmän verkkoon ja härskisti siellä saalistavien hyväksikäyttäjien toimille on tultava loppu.

SUOMEN UUTISET