Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen piti keskiviikkona puheen eduskunnan täysistunnossa. Puhe oli kannatuspuheenvuoro perussuomalaisten Ville Tavion tekemälle lakialoitteelle, jossa puolestaan esitetään, että yleinen asumisaikavaatimus kansalaisuutta haettaessa nostetaan kymmeneen vuoteen.

– On selvää, että oli kuka tahansa hakemassa Suomen kansalaisuutta, hakemisen takana on aina oman edun tavoittelu ja niin kuuluu ollakin, kuka nyt pelkästään toisen edun vuoksi hakisi kansalaisuutta toisesta maasta, Ano Turtiainen sanoo.

– Jokainen ajattelee parastaan myös kansalaisuutta hakiessa, eikä siinä ole mitään pahaa, paitsi jos kansalaisuutta haetaan tavoitteena rikollinen toiminta tai pelkästään hyvinvoinnin hyväksikäyttö.

Kansalaisuus vain ansaitusti

Puheessaan Turtiainen sanoi, että Suomessa kansalaisuutta ei pitäisi myöntää heppoisin perustein ja vertasi sen olevan löyhempää, kuin esimerkiksi Itävallassa, Tanskassa ja Saksassa, joissa kansalaisuutta voi hakea vasta pidemmän maassa olon jälkeen.

– Kansalaisuuden myöntäminen pitää perustua realistisiin näyttöihin siitä, että myönnettävä kansalaisuus johtaa kestävään hyvään molemmille osapuolille, niin Suomelle kuin tulevalle kansalaiselle. Suomen kansalaisuus tulisi voida saada vain ansaitusti. Kansalaisuuden tulisi olla saavutus, joka ansaitaan toteutuneella ja todistettavissa olevalla kotoutumisella.

Itsensä pitää pystyä elättämään

Turtiaisen mukaan kotoutumista ei ole myöskään se, että osaa kielen ja on asustellut maassa tietyn määräajan.

– Kotoutumista on se, että edellä mainittujen lisäksi kykenee elättämään itsensä ja mahdollisen perheensä ja on sopeutunut suomalaiseen elämäntapaan ja kulttuuriin. Suomea ei pidä päästää sellaiseen tilaan, että se on paratiisi ilmaista elämäntapaa tavoitteleville ulkomaalisille, Turtiainen jatkoi.

Suomen passi avaa ovia

Turtiainen kertoi asuneensa Yhdysvalloissa joitakin vuosia sitten ja olleensa paljon tekemisissä sellaisten kaksoiskansalaisten kanssa, joilla on sekä Suomen että Yhdysvaltojen passi.

– Maailmassa on kuulemma paljon maita, minne USA:n passilla on vaikea mennä saamatta huonoa tai kyseenalaista kohtelua. Kun taas Suomen passilla voi mennä hyvillä mielin lähes minne maailman kolkkaan tahansa. Harva meistä ymmärtää tämän tosiasian, koska ei ole joutunut matkustamaan minkään muun maan passilla.

– Jos Suomen kansalaisuuksia myönnetään leväperäisesti ulkomaalaisille, on selvää, että kansalaisuuksia haetaan jopa pelkästään parempien ja uskottavampien matkustusasiakirjojen toivossa. Meidän pitää säilyttää Suomen kansalaisuuden ja Suomen passin arvo ja uskottavuus. Se onnistuu vain, kun me emme myönnä Suomen kansalaisuuksia löyhin perustein, Turtiainen muistutti.

SUOMEN UUTISET