Kansandustaja Ritva ”Kike” Elomaan ulosoton suojaosuuden nostamiseen tähtäävästä lakialoitteesta keskusteltiin eduskunnan täysistunnossa. Elomaa laati lakialoitteen, jossa hän ehdotti, että ulosoton suojaosuudeksi määriteltäisiin 40 euroa velallisen itsensä osalta ja 12 euroa päivässä jokaisen hänen elatuksensa varassa olevan henkilön osalta.


Ulosottovelalliselle jätettävä suojaosuus on vuoden 2022 alusta indeksikorotuksineen 23,20 euroa velallisen itsensä osalta, joten kyseessä olisi tuntuva korotus. Aloitteesta keskusteltiin eduskunnassa viime viikolla. Lähetekeskustelussa oli tuolloin myös perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakson kaksi lakialoitetta samaan aiheeseen liittyen.

– Koska ulosoton suojaosuuden tarkoitus on turvata ulosottovelalliselle riittävä toimeentulo, voidaan nykytilanteessa suojaosuuden tasoa pitää aivan liian alhaisena. Nykyinen suojaosuuden määrittelytapa on velallista kohtaan armoton, eikä rahaa jää elämisen menoihin voudin otettua oman osansa kuukausittaisesta tulosta, Elomaa totesi.

– Riittävän toimeentulon turvaamisen lisäksi suojaosuuksissa on kyse kannustinloukusta. Ulosottovelallisen ei ole välttämättä järkevää edes ottaa tietyissä tilanteissa työtä vastaan tai jatkaa työssäkäyntiä vaihtoehtona tuilla elämiselle, koska suojaosuuden taso ei vastaa ollenkaan tämän hetken tilannetta.

Kasvava velkaantuminen suuri ongelma

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan ulosottovelallisia vuoden 2021 lopussa noin 284 000, mikä oli 4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Heidän ulosottovelkansa oli yhteensä peräti 6,4 miljardia euroa. Koko vuoden 2021 aikana ulosottovelallisia oli yhteensä 560 741, joista 276 484 velallisen ulosottoasioiden vireilläolo päättyi ennen vuoden 2021 loppua.

– Kasvava velkaantuminen on suuri yhteiskunnallinen ongelma. Velkaongelmia ei voi sivuuttaa myöskään lakia säädettäessä. Lain pitää tuoda ihmisille turvaa, eikä se saa kohtuuttomasti ajaa ihmisiä vararikkoon tai kannustinloukkuihin, Elomaa totesi.

Hintojen nousu iskee jo keskituloisiin

Suomessa eläminen on ollut kallista jo ennen viimeaikaisia tapahtumia, joiden seurauksena lukuisten tuotteiden hinnat ovat nousseet rajusti. Elomaa pitää tilannetta kestämättömänä vähävaraisten ja jopa keskituloisten suomalaisten kannalta.

– Hintojen jyrkkä nousu ja elinkustannusten kohoaminen on lyönyt monet keskituloisetkin ällikällä. On selvää, ettei jo entuudestaan liian matalalla tasolla ollut ulosoton suojaosuus riitä turvaamaan toimeentuloa, Elomaa sanoo.

– Hallituksessakin on herätty mahdollisesti lakialoitteeni innoittamana tähän ongelmaan. Sieltä on väläytelty ulosoton suojaosuuden nostamista takuueläkkeen tasolle eli 885,63 euroon kuukaudessa, mikä tosin on vähemmän kuin ehdottamani korotus. Nyt kun hallitus kerran aikoo korottaa suojaosuutta niin korotuksen pitäisi olla suuruudeltaan sellainen, että se mahdollistaa ulosottovelallisille toimeentulon.

SUOMEN UUTISET