Oulussa ilmestyvän Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen otti pääkirjoituksessaan kantaa valeuutisiin. Karvonen piikitteli tavanomaiseen tapaansa perussuomalaisia, jotka epäilevät myös perinteistä mediaa valeuutisoinnista. Oululainen Pauli Uusikylä kyseenalaisti lukijapalautteessaan Karvosen näkemyksen.

Karvonen ei pääkirjoituksessaan ihmettele, miten on mahdollista, että lähes joka toinen uskoo perinteisen median tuottavan ainakin jonkin verran valheellisia uutisia.

– Luku on aika paljon suurempi kuin perussuomalaisten kannatuslukemat. Olisiko tässä perinteisellä medialla itsekritiikin paikka? Mistä nousee näinkin suuren joukon epäily perinteistä mediaa kohtaan, Uusikylä kysyy.

Karvonen kirjoittaa, että mediaa epäilevät kutsuvat herkästi valeuutisiksi kaikkea sellaista, mikä ei vastaa heidän maailmankuvaansa.

Uusikylä kysyy, voisiko olla mahdollista, että myös toimittajat tuovat vahvasti esiin omaa maailmankuvaansa.

– Käyttävät niitä asiantuntijoita, jotka vastaavat heidän poliittisia näkemyksiään? Tuovat yksipuolisesti esiin vain yhden puolen asiasta? Liian usein toimittajat myös antavat oman mielipiteensä näkyä uutisoinnissa, jonka olettaisi olevan puolueetonta.

Uusikylän mukaan toimittajat jatkuvasti asettuvat laajalla rintamalla arvoliberaaliin leiriin halveksien arvokonservatiivisia näkemyksiä.

– Maailmankuvien ristiriita on selvä. Vaikutelma arvoiltaan punavihreästä mediasta ei ole hatusta vedetty.

Uusikylä kirjoittaa, ettei ole nähnyt yhtäkään juttua, jossa toimittajat olisivat harjoittaneet itsekritiikkiä toiminnastaan. Uusikylä epäilee, että yksi syy valemedian suosioon on se, että perinteinen media on luopunut puolueettomuudestaan.

– Journalistien ohjeissa sanotaan, että ”journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen”. Olisiko liikaa vaadittu, että tähän sisällytettäisiin myös monipuolisuus ja puolueettomuus?

Suomen Uutiset