Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) kertoi eduskunnassa merkittävästä edistymisestään perussuomalaisten neuvottelijoiden kanssa.

– Olemme päässeet yhteisymmärrykseen keskeisistä kysymyksistä siten, etteivät ne aseta enää estettä jatkolle. Perussuomalaiset ovat tasavertaisesti mukana, Sipilä kertoi toimittajille kokousten päätteeksi puoli kahdeksan aikaan illalla.

Hän tähdensi kysyttäessä vielä, ettei hallituspohjaa ole vielä päätetty. Mutta perussuomalaisten lisäkysymykset on nyt käsitelty valmiiksi asti niin, ettei niihin tarvitse palata enää huomenna, kun Sipilä tapaa kaikkien eduskuntaryhmien edustajat.

– Muille tulee lisäkysymyksiä. Perussuomalaisten kanssa selviämme varmaan puoli tuntia nopeammin, Sipilä arvioi.

Talous oli suurin kysymys

Nyt saavutettu yhteisymmärrys tarkoittaa sitä, että keskeiset kysymykset, kuten talouspolitiikka, maahanmuutto, Eurooppa-politiikka sekä lukuisat pienemmät kysymykset käytiin yksitellen läpi niin, että sovitulta pohjalta pystytään jatkamaan. Ylivoimaisesti suurin kysymys oli Sipilän mukaan talous. Perussuomalaisten vastaukset ovat nyt samalla viivalla kuin kaikkien muidenkin vastaukset.

Sipilä tarkensi, että neuvotteluissa nostettiin esille jopa jätevesiasetus, jonka arveltiin ehkä nousevan esteeksi jatkossa. Vaan nyt on käsitelty sekin kysymys alta pois.

Myös kysymysten EU-kohtaa on viilattu yhdessä, mutta Sipilän mukaan olisi epäkohteliasta ottaa sitä tarkemmin julki nyt.

– Kävimme tilannekuvan läpi, sopeutustarpeen, verotuksen ja muut asiat, että niistä on riittävä yhteisymmärrys – maahanmuuttokin, kaikki 15 asiaa, Sipilä tähdensi.

Perussuomalaisten mukanaolo on tärkeää

Sipilä painotti lopuksi, kuinka tärkeää perussuomalaisten mukanaolo on hänelle. Hän perusteli asian merkitystä vaalien tuloksen kunnioittaisella. Kokonaisen päivän vietto perussuomalaisten kanssa oli sen arvoista. Ja kiistat selvisivät lopulta nopeammin kuin odotettiin: jo kello 17.15 saavutettiin yhteisymmärrys siitä, että asioista on päästy molempia osapuolia tyydyttävään yhteiseen sopuun, vaikka aikaa oli varattu kello 23:een asti, jopa senkin yli.

– Olen vakuuttunut siitä, että perussuomalaiset ovat sitoutuneet tehtyyn ratkaisuun. Tämän päivän keskustelujen perusteella luottamus kasvoi merkittävästi, Sipilä totesi.

Veli-Pekka Leskelä