Aseiden hallussapitoa rajoittavasta asedirektiivistä on syntynyt neuvotteluratkaisu EU:ssa. Tulos vastaa Suomen tavoitteita, koska se turvaa reserviläisten aseharjoittelun osana vapaaehtoista maanpuolustustyötä. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä HS. Perussuomalaiset ovat urakoineet hiki hatussa sen edestä, että EU:ssa ymmärrettäisiin Suomen puolustuksen erityispiirteet eikä rampautettaisi reserviläisten ampumaharrastusta ylikireällä lainsäädännöllä. Työ tuotti nyt tulosta.

Eduskunnassa EU-asioita käsittelevässä suuressa valiokunnassa toimiva Simon Elo (ps.) on huojentunut tuloksesta.

– EU-komission alkuperäinen esitys asedirektiivistä olisi lopettanut Suomessa nykymuotoisen maanpuolustuskyvyn ylläpitoon liittyvän reserviläistoiminnan. Tämä olisi heikentänyt merkittävästi Suomen puolustuksen uskottavuutta ja EU olisi näin vaikuttanut perussopimuksen vastaisesti merkittävällä tavalla Suomen puolustusratkaisuun, Elo kertoo.

– Teimme hyvää yhteistyötä yli hallitus- ja oppositiorajojen ja lopulta saimme sorvattua asedirektiivin muutokseen valiokunnan yksimielisen kannan, joka toimi pohjana Suomen menestyksellisesti päättyneille neuvotteluille.

Elo kiittää eduskunnasta erityisesti puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps.), Mikko Savolaa (kesk.) ja Jukka Kopraa (kok.) hyvästä yhteistyöstä. Elo muistuttaa myös, että europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps.) tekemä työ on ollut korvaamatonta.

SUOMEN UUTISET