Saksan liittokansleri Olaf Scholtz suhtautuu taustajoukkojensa mukaan “avoimesti” EU:n yhteiseen velkaan energiakriisin yhteydessä. Vaikka Saksan hallitus tiedotti myöhemmin, että kannat eivät ole muuttuneet, jo pelkkä flirtti yhteisvelan suuntaan tarkoittaa, että talven edetessä velkaunioni näyttää entistä todennäköisemmältä kehityssuunnalta.

Kannan muutos johtuu Saksan toteuttamasta mittavasta velkaelvytyksestä, joka nostaa energian hintaa kaikilta. Velkaisemmat EU-maat ovat ärähtäneet, että Saksan toimien vastapainoksi myös muiden maiden tulisi pystyä elvyttämään velaksi.

Koska ylivelkaiset maat eivät korkojen nousun myötä saa enää lainaa edullisesti, on vaadittu, että muiden maiden pitäisi joko maksaa elvytystoimet tai ainakin varmistaa elvytysmahdollisuus yhteistakauksella. Ranska on jo aiemmin kannattanut yhteisen velan käyttöönottoa.

PS varoitti uusista tukipaketeista

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ilmoittaa puolueen vastustavan kuvatunlaista muutosta.

– Elpymispaketin käsittelyn yhteydessä eduskunta ja kaikki puolueet ilmoittivat vastustavansa toimia, jotka vievät EU:ta kohti epäsymmetristä tulonsiirtounionia. Elpymispaketin edellytettiin olevan tarkkarajainen ja kertaluonteinen toimi. Perussuomalaiset varoitti, että paketin hyväksyminen tulee johtamaan uusiin paketteihin, Purra muistuttaa.

Perussuomalaiset jätti energiakriisiä käsitelleen välikysymyksen, johon hallitus vastasi viime viikolla.

– Siinä kysyimme, miten hallitus aikoo estää energiakriisin varjolla esitettävät sellaiset EU-tason ratkaisut, jotka lisäisivät toimivallan siirtoa kansalliselta tasolta EU:lle tai vahvistaisivat EU:n tulonsiirto- ja yhteisvastuu-ulottuvuutta eli epäsymmetristä tulonsiirtounionia, Purra sanoo.

Suomi ei voi hyväksyä yhteisvelkaa

Purran mielestä eduskunnan kanta elpymispaketin käsittelyn yhteydessä ja hallituksen antama vastaus välikysymykseen käytännössä tarkoittavat, että Suomi ei voi hyväksyä ehdotettua yhteisvelkaa.

– Suomen tehtävä ei ole olla EU:n tiettyjen jäsenmaiden sosiaalitoimisto eikä varsinkaan maksaa Saksan huonojen päätösten aiheuttamia kustannuksia.

– Mikäli hallitus ei epäröimättä torju näitä aikomuksia heti kättelyssä, ne tulevat etenemään pian toteutukseen. Silloin kyseessä olisi kaikkien takinkääntöjen äiti. Väitän, että hallitus tiesi elpymispaketin käsittelyn yhteydessä, että kertaluonteisuus on vitsi. Silloin kyseessä oli tietoinen harhautus, kuten usein EU-asioiden käsittelyn yhteydessä tapahtuu, Purra linjaa.

SUOMEN UUTISET