Joukko aktiivisia piensijoittajia internetissä aiheutti tällä viikolla shokin pörssimaailmassa, kun suuri Wall Streetin vipurahasto kärsi miljardien tappiot internetin Reddit-keskustelufoorumilta alkaneen sijoittajakampanjan seurauksena. Useiden osakkeiden hinnat ovat tämän jälkeen heiluneet rajusti. Kaupankäyntiä osakkeilla on myös keskeytetty. Samalla piensijoittajien käyttämät keskustelufoorumit ovat joutuneet sensuurin kohteeksi.

Pörsseissä on tällä viikolla nähty poikkeuksellinen kampanja, joka on vaikuttanut useiden osakkeiden hintoihin. Esimerkiksi Nokian osake ehti nousta New Yorkin pörssissä 94 prosenttia keskiviikkona, ennen kuin kaupankäynti osakkeella pysäytettiin.

Kaikki sai ilmeisesti alkunsa internetin Reddit-keskustelufoorumilla, jonka sijoittamiskeskusteluun erikoistuneella wallstreetbets-foorumilla käydyt keskustelut GameStop-pelikauppayhtiön osakkeesta johtivat miljardien sijoitustappioihin Wall Streetin suurissa vipurahastoissa samalla kun GameStopin osakkeen arvo nousi hetkellisesti jopa 1744 prosenttia yhtiön vuodentakaisesta arvosta.

GameStopin jälkeen spekulaatio siirtyi myös moniin muihin osakkeisiin, joiden odotettiin käyttäytyvän vastaavalla tavalla. Tämän jälkeen useiden osakkeiden kaupankäyntiä on keskeytetty, piensijoittajien ostamista on rajoitettu ja keskustelufoorumeita on ryhdytty sulkemaan.

Mistä ihmeestä siis oikein on kyse?

GameStop – Piensijoittajat löivät Wall Streetin sen omassa pelissä

GameStopin hinnanmuutoksissa kyse ei niinkään ollut itse yhtiön toiminnassa tapahtuneista muutoksista, vaan sijoittajien välisestä kilpailusta ja spekulaatiosta, joka liittyy osakkeiden lyhyeksi myymiseen eli shorttaamiseen.

Reddit-palstalla keskustelleet piensijoittajat olivat huomanneet, että GameStopin osakkeita oli myyty huomattavan suuri määrä lyhyeksi.

Lyhyeksi myynti eli shorttaus tarkoittaa tilannetta, jossa sijoittaja pyrkii hyötymään osakkeen arvon laskusta. Jos kuitenkin kävisi niin, että osakkeen hinta alkaisikin äkillisesti nousta, saattaa syntyä niin sanottu “short squeeze”-tilanne, jossa shorttaajat ovat pakotettuja sulkemaan shorttinsa tappiolla, mikä nostaa osakkeen hintaa edelleen.

Redditin keskustelijat päättelivät, että he voisivat tienata ryhtymällä ostamaan GameStopin osaketta tavoitteenaan synnyttää tällainen short squeeze -tilanne. Suunnitelma onnistui. Vaikeuksissa olleen GameStopin hinta alkoi nousta, kohoten lopulta 1744 prosenttia yhtiön arvosta vuoden alussa. Kaupankäynti osakkeella keskeytettiin.

GameStopin valtava hintaliike vuorostaan aiheutti spekulaatiota siitä, voisiko sama kaava toistua myös tietyissä muissa osakkeissa.

Redditin alkuperäinen keskustelualue pimeni, palasi sitten

Lyhyeksi myymisessä tai osakekeskusteluissa internetissä ei sinänsä ole mitään uutta. Nyt nähtiin kuitenkin esimerkki siitä, kuinka voimakkaasta joukkoilmiöstä voi olla kyse.

Pian GameStopin tapauksen jälkeen Redditin wallstreetbets-osio pimeni. Keskustelualue kuitenkin käynnistettiin uudelleen.

Samalla yhdysvaltalainen Discord-pikaviestintäpalvelu sulki oman Wallstreetbets-serverinsä nopeasti, vedoten sen sisältämään “vihapuheeseen”.

Sijoittajien keskustelun sulkeutuminen “vihapuheeseen” keskellä GameStopiin liittyvää tapausta on ajoitukseltaan jokseenkin epäilyttävää.

Redditin ja Discordin toiminta onkin herättänyt huolen siitä, onko kansalaisten sijoittamiseen liittyvälle keskustelulle internetissä tapahtumassa sama ilmiö kuin on käymässä poliittiselle keskustelulle: jos kansalaiset uhkaavat saada jotain muutosta aikaan, keskustelut suljetaan nopeasti “vihapuheena”.

Reddit-sijoittajien suosima osakekauppasovellus Robinhood esti tiettyjen osakkeiden ostamisen – vain myyminen sallittiin

Monet keskustelijat käyttivät sijoituksiinsa osakekauppasovelluksia kuten yhdysvaltalaista Robinhood-palvelua, jotka ovat markkinoineet itseään piensijoittajalle ystävällisenä, sijoittamista demokratisoivana voimana.

“Antakaa kansan käydä kauppaa.” (Let the people trade), Robinhood julisti vielä vuonna 2016.

Kun sijoittajien tempaus suuria vipurahastoja vastaan oli onnistunut, tuli Robinhood kuitenkin nopeasti toisiin ajatuksiin: yhtiö esti tiettyjen osakkeiden ostamisen palvelustaan. Estettyjen osakkeiden listalla oli GameStopin lisäksi esimerkiksi American Airlines -lentoyhtiön osakkeita. Samojen osakkeiden myyminen kuitenkin sallittiin.

Robinhoodin päätös on otettu kiukkuisesti vastaan. Yhtiötä on syytetty markkinoiden manipuloinnista ja asiakkaidensa pettämisestä.

Sijoittajat ovat myös nostaneet joukkokanteen yhtiötä vastaan.

Wall Streetin keskinäiskytkökset voivat olla tavalliselle sijoittajalle petollisia

Huomionarvoista on, että yksi Robinhoodin suurimpia asiakkaita on Citadel-vipurahasto, joka taas on yksi Reddit-tempauksessa jyrätyksi tulleen Melvin Capital-rahaston omistajia. Melvin Capital kärsi tällä viikolla kovat tappiot, sillä se oli ollut yksi GameStoppia shortanneista sijoittajista. Rahaston tiedottaja kuitenkin kertoi, että rahasto ei olisi kaatumassa tähän.

Citadel on myös maksanut suuria, satojen tuhansien puhujapalkkioita presidentti Joe Bidenin hallinnon uudelle valtiovarainministerille Janet Yellenille, jonka tehtävänä on nyt osaltaan “valvoa” markkinoiden toimintaa. Bidenin hallinnosta kerrotaankin, että Yellen seuraa nyt GameStopin ja muiden spekulaation kohteina olevien osakkeiden kaupankäyntiä.

Tällaiset Wall Streetin keskinäiskytkökset, joissa sijoittajat, kaupankäyntipaikat ja sääntelijät voivat hyötyä toisistaan ja vaikuttaa suoraan kaupankäynnin sääntöihin voivat olla tavalliselle piensijoittajalle hyvinkin petollisia.

Tapauksen yhteydessä on käyty kiivasta keskustelua siitä, onko kaupankäynnin sääntöjä nyt mahdollisesti manipuloitu hyödyttämään ja suojelemaan sisäpiiriläisiä ja isoja toimijoita pienempien kustannuksella.

Toistaiseksi ei tiedetä, vaikuttivatko esimerkiksi Bidenin hallinnon toimenpiteet jotenkin mahdollisesti siihen, että kaupankäyntiä tietyillä osakkeilla estettiin.

Myös Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC kertoo seuraavansa tilannetta.

SUOMEN UUTISET