

LEHTIKUVA
Halla-aho: Hallituksen ongelmana kyvyttömyys priorisoida rahankäyttöä – ”On pystyttävä karsimaan menoja, joilla ei ole mitään tekemistä suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kanssa”
Jussi Halla-aho korosti Ylen A-Studiossa, että työttömyyden hoito tulee valtiolle erittäin kalliiksi. Halla-aho linjasi, että Suomessa on siksi huolehdittava siitä, että yritystoiminta on aina kannattavaa. – Näin yrityksillä on varaa työllistää. Palkansaajat puolestaan voivat ostaa palveluja ja siten työllistää palvelualoilla työskenteleviä ihmisiä.
Ylen A-Studiossa keskusteltiin maanantai-iltana Suomen taloustilanteesta ja tulevaisuudesta. Ohjelman vieraita olivat uusi valtiovarainministeri Matti Vanhanen, puoluejohtajat Li Andersson (vas.), Petteri Orpo (kok.) ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho.
Rakenteelliset ongelmat eivät johdu koronasta
Halla-aho sanoi, että koronakriisin aikanakin olisi hyvä muistaa, että Suomen julkisen talouden rakenteelliset ongelmat eivät johdu koronasta.
– Korona on toki pahentanut talousongelmia koko Euroopassa. Kuitenkin pitkän aikavälin ongelmia kuten Suomen kilpailukyvyn rapautumista ja huoltosuhteen heikkenemistä on pyrittävä lääkitsemään pitkän aikavälin toimilla.
Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ovat olleet huolissaan siitä, että koronasta tulee hallitukselle pelkkä veruke poistaa pidäkkeet velanotolta.
– Ennen koronaa hallituksen menohaluja jonkin verran hillitsi se, että haluttiin välttää velkaantumista ja se, että työllisyysodotukset eivät ehkä olleet ihan realistisella pohjalla.
Julkisen talouden tulot oltava menoja suuremmat
Halla-ahon mukaan Suomessa on jatkossakin huolehdittava siitä, että yritystoiminta on kannattavaa.
– Näin yrityksillä on varaa työllistää ihmisiä, jotka saavat palkkaa, jolla he sitten voivat ostaa palveluja ja siten työllistää palvelualoilla työskenteleviä ihmisiä.
– Julkisessa taloudessa pitkällä aikavälillä tulojen pitää olla suuremmat tai vähintään yhtä suuret kuin julkisen talouden menot. Muuten olemme jatkuvasti paisuvien ongelmien keskellä – kuten olimme jo ennen koronakriisiä.
Anderssonin mukaan hallituksen tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että koronashokista tulee mahdollisimman lyhytaikainen taloudelle.
– Että päästäisiin mahdollisimman nopeasti kasvavan työllisyyden uralle. Tehokkain väline on elvytystoimenpiteet. Sen tarkoittaa, että velanotto kasvaa, Andersson esitti.
Vanhanen puolestaan sanoi, että hallituksen on melko nopeasti voitava esittää, mistä tullaan hakemaan talouden sopeutuksia. Vanhanen ei kuitenkaan halunnut etukäteen kertoa, mihin sopeutukset liittyvät.
– Aloitan tehtävässä vasta tiistaina, joten tulen ensin käymään läpi hallituskumppanien kanssa, mitä valmisteluja on tehty.
Leikkaukset kehitysapuun ja haittamaahanmuuttoon
Halla-ahon mukaan on erinomaista kysyä, mistä sopeutetaan. Halla-ahon mukaan sekä nykyisen että usean aiemmankin hallituksen ongelmana on ollut kyvyttömyys priorisoida julkisen talouden menoja.
– Totta kai meidän on huolehdittava valtion tärkeimmistä ydintoiminnoista ja ihmisille tärkeistä perustoiminnoista – vaikka sitten tarvittaessa veronkorotuksilla ja myös ottamalla lisävelkaa. Mutta samaan aikaan meidän on pystyttävä karsimaan sellaisia menoja joilla ei ole mitään tekemistä suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kanssa.
Halla-aho nosti esimerkeiksi leikkauskohteista kehitysapumenot ja haitallisen maahanmuuton rahoittamisen.
– Kyllä minä otan nämä joka kerta esille, koska ne ovat kasvava ongelma julkiselle taloudelle paitsi menojen lisäämisen takia, myös siksi että ne heikentävät taloudellista huoltosuhdettamme.
A-Studion juontajan mukaan Halla-ahon esittämillä keinoilla ei ratkaistaisi kestävyysvajetta.
– Niin, minkä tahansa yksittäisen ajatuksen voi tyrmätä sillä, että tuo ei yksinään ratkaise meidän kaikkia ongelmiamme, Halla-aho kuittasi.
Andersson vetosi asiantuntijalausuntoihin.
– Jos sopeutuksella viitataan veronkorotuksiin tai menoleikkauksiin, niin asiantuntijat eivät ole sellaista hallitukselle suositelleet, koska ne olisivat ristiriidassa tarvittavan elvytyksen kanssa.
Hallitukselta puuttuu yhteinen näkemys
Vanhaselta kysyttiin, pitääkö hallitus edelleen kiinni 75 prosentin työllisyystavoitteesta tällä vaalikaudella. Uusi valtiovarainministeri arvioi, ettei se riitä, vaan työllisyystavoitetta on nostettava korkeammalle.
Kokoomuksen Orpo korosti, että paras tapa tervehdyttää taloutta on se, että saadaan aikaan pysyvää, kestävää kasvua.
– Hallituksen ongelmana on kuitenkin ollut koko sen ensimmäisen vuoden ajan, että hallitus ei ole tehnyt työllisyystoimia eikä rakenteellisia uudistuksia, jotka saisivat aikaan pysyvää kasvua. Hallitus on vain lykännyt hankalia päätöksiä eteenpäin.
Jussi Halla-aho komppasi Orpoa.
– Se on totta, että hallituksen työllisyystoimia ei ole juuri näkynyt. Tavoitteita on ollut, mutta tavoitteet eivät vielä ole toimenpiteitä. Toimenpiteiden puute johtunee siitä, että hallituksen porvari- ja sosialistisiiveltä puuttuu isossa kuvassa yhteinen näkemys, millä keinoilla työllisyyttä pitäisi lisätä. Toki jokainen ministeri varmasti keksii omalla tontillaan itselleen mieluisia menolisäyksiä.
Keskituloisille veronkevennyksiä
Halla-aho linjasi, että erilaisilla veropoliittisilla keinoilla voidaan varmistaa se, että yrityksillä on toiminta- ja menestymisedellytykset, jotta ne voivat työllistää ihmisiä.
– Tällöin ihmisillä jää palkasta enemmän käteen. Voidaan nostaa esimerkiksi keskituloisille suunnattu ansiotuloverotuksen kevennys, se on yksi toimenpide. Käytössä on kuitenkin useita erilaisia instrumentteja.
A-Studion juontajan mukaan veronkevennykset lisäisivät valtion menoja.
– Tarkoitus on päinvastoin pienentää valtion menoja, koska juurikin työttömyys on se, mikä tulee valtiolle kalliiksi, Halla-aho tarkensi.
Vähemmän yllättävästi Andersson esitti, että ansiotuloverotuksen keventäminen ei olisi hänen mielestään tehokas työllisyystoimenpide.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valtion velka koronakriisi työllistämistoimet menolisäykset priorisointi veronmaksajat hyvinvointi suomalaiset Julkinen talous Matti Vanhanen Petteri Orpo Li Andersson Turvallisuus Velanotto Elvytys perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho kehitysapu työttömyys verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomalaisten turvallisuus on perussuomalaisille tärkein asia: “Kehitysapumenot, maahanmuuton kustannukset sekä poliittisten järjestöjen tuet ovat menoja, joista pitää näissä olosuhteissa leikata”

Ulkoministeriö jakoi taas miljoonia maailmalle – suomalaisten verovaroja sujahti Kongoon, presidentti Tarja Halosen kehityspoliittisiin tehtäviin ja YK:n ympäristörahastoon

Purra: Hallituksen on nyt kyettävä priorisoimaan – ”Ensisijaisesti tuettava vahvoja, uusiutumiskykyisiä vientiyrityksiä”

Perussuomalaiset tyrmää turvapaikanhakijoiden siirtämisen välittömästi työmarkkinoille: ”Ei työhalujakaan juuri ole, koska saman rahan saa notkumalla kauppakeskuksissa”

Hallitus lähdössä tukemaan Euroopan valtavia tukipaketteja – perussuomalaisilta täystyrmäys

Hallituksen lisätalousarvioesitys haisee konkurssipesän rosvoamiselta – Halla-aho: ”Velkahana on saatu koronan varjolla auki, eikä enää olla köyhiä ja kipeitä”

PS: Suomen julkisen talouden tila on järkyttävä – “Velkaa on otettu hyvinä aikoina ja huonoina otetaan vielä enemmän”

Junnila: “Vihreä uudelleenrakennus” on peitenimi ekososialismille

Juvonen: Velanotolla ei tule ostaa vaaligallupeja tai vaalivoittoja
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.