

LEHTIKUVA
Hallituksen kasvupaketti on maataloudenkin tukena
Myös maatalous nousi esille torstain suullisella kyselytunnilla, vaikka oppositiota tuntuikin kiinnostavan enemmän puhua sotesta – jonka ongelmien takana ovat taas juuri viime kauden hallituspuolueet.
Perussuomalaisten kansanedustaja ja vahva talousosaaja Ville Vähämäki halusi kääntää katseet kasvuun.
– Hallitus sopi kattavasta kasvupaketista, joka auttaa saamaan Suomeen teollisia investointeja. Samalla sovittiin T&K-panosten suuntaamisesta kasvuun ja tutkimukseen sekä huipputeholaskentaan. Itäinen Suomi ja pohjoinen Suomi huomioitiin osana kasvupakettia. Teollisuussijoitus saa uuden finanssisijoituksen. Ammattidieselin käyttöönotosta sovittiin.
Näitä ei Vähämäen mukaan pidä kuitenkaan katsoa yksittäisinä toimina vaan kokonaisuutena, joka lisää kansantalouden tuottavuutta sekä talouskasvua.
Kasvupaketti vahvistaa ruokaturvaa
Vähämäen mielestä yksi osa kasvupakettia on jäänyt vähemmälle huomiolle: maatalous. Vähämäki pyysikin maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahia valaisemaan, mitä toimenpiteitä maatalouden osalta tullaan tekemään.
Ministerin mukaan on todella tärkeää ymmärtää, että kehysriihen paketissa on mukana mittava kasvupaketti.
– Kaikkea tätä teemme suomalaisen yhteiskunnan hyväksi, että meillä olisi jatkossakin laadukkaat hyvinvointipalvelut – muun muassa ne sotepalvelut ja koulutuspalvelut – ja että me tulevaisuudessakin pystymme pitämään kaikkein heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä huolta.
– On totta, että samassa yhteydessä, tuossa T&K-paketissa, on maatalouden ja elintarviketeollisuuden kehittämiseen suunnattu rahoitusta. Tällä halutaan vahvistaa kansallista ruokaturvaa ja huoltovarmuuttamme, kertoi Essayah.
Ruoka ei kasva kaupan hyllyssä
– On ollut hienoa huomata, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, ettei ruoka kasva kaupan hyllyssä, vaan se tulee meidän ahkerilta suomalaisilta maanviljelijöiltämme, ja he tarvitsevat tässä tilanteessa paitsi kiitoksen myös ihan selkeästi paremman tulotason.
– Hallitus työskentelee sen eteen, ja tässä riihessä koko hallituksen päätös oli se, että ruokaa tuottavasta maataloudesta ei leikata.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kasvupaketti T&K hyvinvointipalvelut ruokaturva kansantalous ammattidiesel Maanviljelijät kyselytunti Investoinnit Sari Essayah Huoltovarmuus Kehysriihi Ville Vähämäki Maatalous sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huoltovarmuuskeskus ei avaa varmuusvarastojaan – ohrasta pulaa, Koskenkorvaan sitä riittää

Suomen on syytä kääntää ruuan tuonti ruuan vienniksi

Valtioneuvosto laatii kansallisen turvallisuuden strategian

Ritva Elomaa kehottaa kansaa kantamaan pöytään laadukasta kotimaista ruokaa – ”Ruuantuotannon arvostuksen nostaminen on kaikkien vastuulla”

Perussuomalaiset: EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikka, joka uhkaa Suomen maatalouden kannattavuutta, on torjuttava

Lomituspalvelut täyttää 50 vuotta – “Kyse on huoltovarmuudesta monelta särmältä”

EU-byrokratia rassaa maatalousyrittäjää – ”Pitäisi olla joku tolkku tässäkin”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.