

LEHTIKUVA
Hallitus korjaa koulutuspolitiikassa tehtyjä virheitä
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela tervehtii ilolla hallituksen politiikkaa peruskoulutuksen ja perustaitojen vahvistamiseksi. Orpon hallitus tekee lukuisia toimia, joilla paikataan koulutuspolitiikassa vuosien saatossa tehtyjä virheitä, joiden seurauksena Pisa-tulokset ovat laskeneet ja nuorten osaamistaso ja elämänhallintataidot romahtaneet.
– Kritisoin viime kaudella useasti silloisen hallituksen päätöstä pidentää oppivelvollisuutta ja tehdä toisesta asteesta maksutonta. Mielestäni siinä tehtiin ratkaisuja väärässä järjestyksessä ja rahoitusta kohdennettiin huonosti. Pohja olisi pitänyt laittaa ensin kuntoon, Jari Koskela sanoo ja jatkaa:
– Peruskoulustamme on valitettavasti päässyt etenemään nuoria vailla aitoa osaamistasoa ja tätä vajetta on toisella asteella jouduttu paikkaamaan. Tämä on kuormittanut kohtuuttomasti toisen asteen opettajia ja ollut oppilaidenkin kannalta enemmän vajaavaista sosiaalipolitiikkaa kuin koulutuspolitiikkaa.
Kouluille enemmän toimivaltuuksia
Hallitus tähtää toimillaan oppimistulosten sekä koulutustason nousuun. Peruskoulutuksen vahvistamiseen satsataan hallituskaudella 200 miljoonaa pysyvää rahoitusta. Myös toisen asteen opinto-ohjaukseen panostetaan.
– Merkittävä parannus peruskoulutukseen on myös tulevat lainsäädäntömuutokset, joilla kouluille annetaan nykyistä laajempia toimivaltuuksia rajoittaa puhelinten käyttöä koulupäivän aikana. Liiallisen digilaitteiden käytön sekä oppimistulosten laskun välillä on selkeä yhteys. Itse kukin varmasti on huomannut älylaitteiden käytön heikentävän keskittymiskykyä, Koskela muistuttaa.
Koskela pitää tärkeänä, että peruskoulutukseen tehtävien panostusten lisäksi vahvistetaan varhaista puuttumista sekä harjoitetaan perhemyönteistä ja perheitä tukevaa politiikkaa, jotta syrjäytymiskehitykset saadaan parhaiten ennaltaehkäistyä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- osaamistaso älylaitteet Pisa-tulokset toimivaltuudet ennaltaehkäisy perusopetus sosiaalipolitiikka Jari Koskela Syrjäytyminen hallitus koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitusohjelma parantaa kirjallisuuden asemaa ja lisää lukuintoa – “Kun lukemisen määrä on laskenut hälyttävälle tasolle, niin hallitus vahvistaa lasten ja nuorten lukuharrastusta”

Hallitus ottaa kiusaamisen tosissaan ja puuttuu siihen tiukasti – maahanmuuton rajoitukset tulevat myös estämään tilanteen kärjistymistä kouluissa

Hallitus vahvistaa perusopetusta vaalikauden aikana 200 miljoonalla – korkeakoulutukseen tulossa lisää aloituspaikkoja

Hallituksen tavoite on lisätä pelkän peruskoulun varassa olevien opiskelua ja työllistymisedellytyksiä

Seppänen huolissaan ääri-islamilaisen uskonnon tunnustuksellisesta opetuksesta kouluissa: “Ääri-islamistinen opetus kouluissa heikentää Suomen turvallisuutta”

Kouluruokailun piirissä on maailmalla jo 418 miljoonaa lasta

Koponen: Alaikäisten opiskelijoiden lainataakka tulisi ottaa tarkastelun kohteeksi

Huhtasaari huolissaan nuorten syrjäytymisestä: Rajaton lapsi on turvaton lapsi
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.