KOMMENTTI | Helsingin kaupunginhallituksessa nähtiin eilen uskomaton äänestyspäätös. Apulaispormestari Sanna Vesikansan (vihr.) esittämänä ja Paavo Arhinmäen (vas.) kannattamana tehtiin päätös, jolla laittomasti maassa oleskeleville taattaisiin toimeentulo sekä ilmainen majoitus, ruoka, lääkkeet ja hammashoito. Päätöksen signaalivaikutus on mittakaavaltaan samantasoinen kuin Juha Sipilän 2015 tekemä idioottimainen tarjous Kempeleen talonsa luovuttamisesta turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Olen taipuvainen uskomaan, että median kanssa jatkuvasti kompuroiva Juha Sipilä (kesk.) ei taloaan tarjotessaan yksinkertaisesti ymmärtänyt sitä, mitä hän oli tekemässä. Sipilä puhui Suomen medialle suomen kielellä, ja ilmeisesti luuli, että sanotut asiat pysyvät vain täkäläisissä lehdissä.

Valitettavasti ihmissalakuljettajien ja taloudellisten pakolaisten vahvasti kytkeytynyt yhteisö välittää tänä päivänä tietoja turvapaikkajärjestelmän aukkokohdista reaaliajassa. Sipilän talolupaus siirtyi välittömästi arabiankieliseen sosiaaliseen mediaan ja sitä kautta AL Jazeeraan – yhteen arabiankielisen maailman suurimmista lehdistä, jota lukevat miljoonat ihmiset. Pääministeritason majoitus olisi jo sellaisenaan monelle Bagdadin pölyssä kyntävälle lähtöperuste. Al Jazeera päätti varmemmaksi vakuudeksi vielä ryydittää anteliasta Suomea kehuvan artikkelinsa kaiken kukkuraksi hehkeillä energiajuomablondeilla.

Al Jazeeran artikkeli julkaistiin 5.9.2015, eli viikolla 36. Sitten alkoikin tapahtua. Portit olivat sepposen selällään, ja maan ylimmältä päättäjältä oli käynyt kutsu. Suomea kohti suuntautui valtava turvapaikanhakijoiden rynnistys, joka huipentui 3939 viikkotulijan virtaan viikolla 39.

Kuten tunnettua on, Suomen yhteiskunnallinen ilmapiiri muuttui epävakaaksi. Pääministerin lapsellisesta tolloudesta suuttuneet ihmiset vaativat rajojen sulkemista ja moittivat päätöksentekijöitä poikkeuksellisen rajuin sanakääntein. Spontaaneja mielenosoituksia puhkesi monin paikoin.

Tiukka äänestyspäätös

20.11.2017 ei ollut Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren paras päivä. Ensin kaatui hanke, jolla yritettiin saada EU:n lääkevirastoa Suomeen. ”Helsinki on monessa kisassa mukana. Osassa pärjätään, osassa ei”, tappiosta jurnuuntunut Vapaavuori pohdiskeli blogissaan.

Hetken päästä tuli lisää lunta tupaan.

Vihreä apulaispormestari Sanna Vesikansa läväytti pöytään kaupunginhallituksen kokouksessa muutosesityksen, jolla taataan paperittomille toimeentulo sekä ilmainen majoitus, ruoka, lääkkeet ja hammashoito. Ja läpihän se meni, äänin 8-7.

Ilmaispalveluiden puolesta äänestivät Paavo Arhinmäki (vas.), Veronika Honkasalo (vas.), Maria Ohisalo (vihr.), Marcus Rantala(rkp.), apulaispormestari Nasima Razmyar (sdp.), apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.), Reetta Vanhanen (vihr.) ja apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.).

Niitä vastustivat PS, kokoomus ja yksi demari.

Mitä päätös tarkoittaa?

Vasemmistoliiton, vihreiden, rkpn ja Sdp:n yhteisvoimin runnottiin pöytään päätös, joka lähettää maailmalle massiivisen signaalin. Se signaali on: ”Maailman ihmiset. Tulkaa Suomeen, Helsinkiin. Jos pääsette tänne asti, me tarjoamme teille täyden ylöspidon. Emme välitä niistä syistä, joiden vuoksi saavutte. Kunhan tulette.”

Ettei viesti jäisi epäselväksi, kaupunginhallitus edellyttää, että päätöstä mainostetaan kaupungin sivuilla eri kielillä, muun muassa arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kutsuu kaupunginhallituksen päätöstä suorasanaisesti sabotaasiksi.

Jo vuonna 2015 irakilaiset ihmissalakuljettajat maalailivat mainoksissaan Suomea paikaksi, jossa ”maksetaan kaikki kustannukset ja palvelut, annetaan asunto, rahaa”. Nyt helsinkiläiset päättäjät ovat innoissaan toteuttamassa salakuljettajien villeimpiä lupauksia.

On selvää, ettei tällaista päätöstä tehdä vahingossa. Yhtä selvää on, että päätöksen tekijät ymmärtävät signaalin, jonka he maailmalle lähettävät. Helsingin kaikkein korkeimmat päättäjät ovat tietoisesti valinneet tämän toimintatavan. Asiaa voi tulkita vain yhdellä tavalla: he haluavat käynnistää uuden, Suomeen suuntautuvan pakolaisaallon.

Punavihreiden apulaispormestareiden toiminta ei eroa paperittomien palautuksia vastustavan, poliisiautojen eteen rynnistäneen kohupappi Marjaana Toiviaisen riehumisesta. Toiminta on symmetristä, ainoastaan mittakaava on huikean paljon rajumpi. Ei ollut yllätys, että kuntavaalien alla Nasima Razmyar löytyi palautuslentoja vastustavasta mielenosoituksesta Helsinki-Vantaan lentoasemalta megafoni kädessä.

Mikä ei edisty mielenosoitusriehunnalla, saattaa onnistua valtuustosalissa. Helsingin valtuusto käsittelee asiaa 29.11 kokouksessaan.

MATIAS TURKKILA