

LEHTIKUVA
Helsingin pormestariksi pyrkivä Arhinmäki haluaa työssäkäyvien kiusaksi ottaa käyttöön ruuhkamaksut – Halla-aho ei näe liikenteellisiä perusteita: ”Suomessa ei ole sellaisia ruuhkia”
Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan päästövähennyksissä ja laajemminkin ilmastotoimissa tulisi siirtää katse paikallisista toimista suureen kokonaiskuvaan, ettei vahingossa tulisi tehtyä paikallisia ratkaisuja, joiden kokonaisvaikutukset osoittautuvatkin kielteiseksi.
Useissa Suomen kunnissa on jo asetettu erilaisia päästövähennystavoitteita. Myös Helsingin valtuusto viime syksynä julisti ilmastohätätilan, ja Helsinki pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.
Helsingin Sanomien pormestaritentissä eilen SDP:n Nasima Razmyar ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ilmoittivat olevansa valmiita siihen, että jatkossa Helsinki ottaa enemmänkin vastuuta ilmastotoimissa.
Vihreiden Anni Sinnemäen mukaan Helsingin hiilineutraalisuustavoite ei ole riittävän kunnianhimoinen, ja tavoitetta tulisi jopa aikaistaa.
Päästövähennyksiä sinne, missä saastutetaan eniten
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho toteaa, että päästövähennyksissä ja laajemminkin ilmastotoimissa tulisi kuitenkin siirtää katse paikallisista toimista suureen kokonaiskuvaan.
– Ennen kaikkea päästöjä kannattaa pyrkiä vähentämään siellä, missä niitä tuotetaan paljon ja missä niiden vähentäminen on edullisinta ja helpointa. Jos kuitenkin mennään identiteettikulma edellä, silmät kiiluen paikallisesti, niin voidaan tehdä ratkaisuja, joiden kokonaisvaikutukset saattavatkin olla kielteisiä.
Esimerkkinä kielteisestä vaikutuksesta Halla-aho nostaa esille sen, että symbolisena tekona pyritään mahdollisimman nopeasti eroon kivihiilestä paikallisesti, jos samaan aikaan kivihiilen tilalla poltetaan tuontihaketta tai sademetsästä puristettua pellettiä.
– Päästöttömät energiantuotantotavat ovat epäilemättä kehittymässä, mutta olemassa olevista laitoksista ei perussuomalaisten mielestä pitäisi luopua ennen kuin teknologia on valmis niiden korvaamiseen siten, että kokonaisvaikutus ei ole kielteinen, Halla-aho sanoi eilen torstaina Helsingin Sanomien pormestaritentissä.
Vartiainen venkoilee ruuhkamaksujen kanssa
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen tavoitteena on kaupunkikohtaiset ruuhkamaksut mahdollistava laki.
Kokoomuksen Juhana Vartiainen venkoilee oman ruuhkamaksukantansa suhteen. HS:n pormestaritentissä Vartiainen jätti kantansa edelleen avoimeksi.
Vasemmistoliiton Helsingin pormestariehdokas Paavo Arhinmäki ilmoittautui sen sijaan ruuhkamaksujen kannattajaksi. Arhinmäki perusteli kantaansa ilmastovaikutuksilla, vaikka todellisuudessa henkilöautoliikenteen osuus Suomen päästöistä on erittäin vähäinen.
Arhinmäki kohdentaisi ruuhkamaksuista tulevat rahat joukkoliikenteeseen.
Helsinkiläiset liikkuvat edelleen autoilla
Arhinmäen mielestä ruuhkamaksuilla myös saataisiin ”lisää tilaa autoille”. Halla-aho oli eri linjoilla.
– Kyllä maailmassa on myös kaupunkeja, joissa ruuhkamaksuja voidaan perustella liikenteellisillä syillä, mutta Helsingissä sellaisia ruuhkia ei ole. Kuitenkin kun tiedetään, että Suomessa useiden kuntien rahantarve, joka lisääntyy soteuudistuksen myötä, kiusaus ottaa käyttöön ruuhkamaksut saattaa kasvaa vastustamattomaksi sielläkin, missä niiden tarve on vielä vähäisempi kuin Helsingissä.
Halla-aho myös huomautti että monelle helsinkiläiselle yrittäjälle myymälän saavutettavuus autolla on tärkeää.
– Autoilu ja helsinkiläisten viihtyvyys eivät siis ole vastakkain. Ja ovathan myös autoilla liikkujat suurelta osin helsinkiläisiä, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pormestaritentti rahastaminen liikkuminen autoilijat ruuhkamaksut Nasima Razmyar Juhana Vartiainen Sanna Marin Anni Sinnemäki Kunnat Paavo Arhinmäki perussuomalaiset hallitus talous Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen ei usko maahanmuuton aiheuttavan ongelmia pääkaupungissa, tahtoo myös pormestarille tuhdin tilipussin – Halla-aho: ”Absurdia”

Ruuhkamaksut tulevat – autoilijan kukkaro kevenee 700–1 000 eurolla vuodessa

SDP:n mukaan maahanmuutto olisi vastaus Helsingin huoltosuhdeongelmaan, perussuomalaisten Halla-aholle väite ei mene läpi: ”Ongelmaa ei ratkaista väestöllä, joka elää tulonsiirtojen varassa”

Vihreät, kokoomus ja vasemmistoliitto haluavat rakentaa Helsingin tupaten täyteen, perussuomalaiset toppuuttelee intoa: ”Kalliille alueille asutetaan ulkomailta tulevia ihmisiä veronmaksajien piikkiin”

Ronkainen blogissaan: “Jyrkkä ei ruuhkamaksuille”

Perussuomalaiset tivasi hallituksen verotussuunnitelmista – tuloksena käsittämättömiä vastauksia

Perussuomalaiset haluavat säilyttää HKL:n liikelaitoksena: Yhtiöittäminen ei edistä Helsingin eikä helsinkiläisten etua

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki kärähti töhrimästä omaa kaupunkiaan – poliisit paikalle
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.