Eurooppalaiset suurkaupungit ovat tunnettuja hävyttömistä vuokristaan, asuntokuplista ja ennen kaikkea huutavasta asuntopulasta. Itävallassa kaikki on toisin. Wienissä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja löytyy lähes kaikille, Dagens Nyheter kertoo.

Kolme huonetta ja keittiö, uudessa talossa, sijainti kelvollinen, vuokra runsaat 600 euroa kuussa. Niin, tässä ylimmän kerroksen asunnossa on terassi höystettynä huikealla näköalalla kohti Wienin keskustaa. Asuintalon katolla on tietty uima-allas asukkaiden yhteiseen käyttöön. Asuntoon muuttanut perhe joutui odottamaan toiveensa toteutumista kokonaista puoli vuotta.

– Odotusaika oli mielestäni aika pitkä, sillä muutin tänne yksiöstä, jota jonotin vain muutamia viikkoja, sanoo Jassi Halilovic, joka muutti isompaan asuntoon yhdessä kolmivuotiaan poikansa kanssa.

Wienin hyvä asuntotilanne ei ole sattumaa, vaan se lähtee aidosta halusta tehdä huokeasta ja laadukkaasta asumisesta jokaisen peruswieniläisen oikeus. Kaupungin kahdesta miljoonasta asukkaasta 60 prosenttia asuu Expressen-lehden mukaan vuokralla. Kaupunki subventoi vuokria sekä 220 000 itse omistamassaan asunnossa, että 200 000 yksityisen vuokranantajanomistamassa asunnossa.

Halpaan asumiseen oikeuttavat tulorajat ovat kohtuullisen korkeat, yksinasuvalla 3 000€/kk ja 4 500€/kk kahden henkilön taloudella. Kyseessä ovat nettotulot eli lähes kaikki vuokra-asunnon haluavat täyttävät kriteerit. Rahat subventioihin haalitaan veroilla: Jokainen wieniläinen maksaa 0,5 prosenttia tuloistaan asuntoveroa ja myös valtio tukee vuokra-asumista. Rahat käytetään lyhentämättömänä uusien asuntojen rakentamiseen ja vanhojen korjauksiin.

Wienin kaupunki ei ole kuuna kullan valkeana myynyt yhtäkään vuokrataloa omistusasunnoiksi. Asiasta ei ole koskaan käyty edes keskustelua. Ja sokeri pohjalla: Koska vuokra-asuntoja on paljon ja ne ovat jakautuneet tasaisesti ympäri kaupunkia niin asuinalueiden eriytymistä ja slummiutumista ei ole kaupungissa tapahtunut.

Suomen Uutiset