Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ei aio osallistua rahallisesti Kreikan kolmanteen tukiohjelmaan, talouslehti Financial Times kirjoittaa. Lehti on saanut käsiinsä IMF:n keskiviikkoisen kokouksen erittäin luottamukselliseksi kirjatun muistion, jonka perusteella IMF katsoo Kreikan velan olevan kestämättömällä tasolla, eikä uudelle lainaohjelmalle ole perusteita.

IMF toteaa Kreikan toteuttaneen uudistuksia liian laiskasti, jotta maa saisi taloutensa kuntoon. Tästä huolimatta IMF on osallisena lainaneuvotteluissa.

Saksan liittopäivät varuillaan

Saksan parlamentin ei välttämättä uskota myöntyvän Kreikan kolmanteen, noin 86 miljardin euron kokoiseen lainapakettiin IMF:n jäädessä siitä pois. IMF:n vaatimuksena mukaan tulolleen on Kreikan velkojen merkittävä huojennus.

Saksassa ja muissa velkojamaissa velkojen anteeksiantoon suhtaudutaan nihkeästi. Esimerkiksi toisen lainaohjelman ohessa Suomen ja kreikkalaispankkien välille solmittu tuotonvaihtosopimus ei laukeaisi Suomen hyväksi vapaaehtoisessa luottojen anteeksiannossa.

IMF:n Saksan edustaja oli yrittänyt taivuttaa rahastoa olemaan euromaiden kanssa mukana lainaohjelmassa. Nyt Saksan parlamentti joutunee äänestämään lainaohjelmasta tietäen, ettei IMF aio olla mukana ohjelmassa.

Kreikkalaiset arvelevat neuvottelujen olevan silmänlumetta

IMF ilmoitti aiemmin, että sen toinen lainaohjelma lopetetaan ennen sen normaalia päättymistä. Ohjelman oli tarkoitus kestää aina ensi vuoden maaliskuulle. IMF:n mukaan ohjelma ei ole edistynyt toivotulla tavalla, ja että Kreikka tuskin pääsee yksityisille lainamarkkinoille ohjelman avulla.

Kreikkalaiset pelkäävät, että Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ei aidosti edes haluaisi Kreikalle kolmatta lainaohjelmaa. He arvelevat, että neuvotteluja käydään vain muodon vuoksi.

Kreikan ex-valtiovarainministeri Gianis Varoufakis taas epäilee IMF:n jättävän lainaohjelman, vaikka lainasopimukseen asti nyt päädyttäisiinkin. Varoufakis kertoo, että IMF on jo kahdesti rikkonut omia sääntöjään Kreikan lainaohjelmien kanssa, mutta tuskin tätä tekee enää kolmatta kertaa.

– Tohtori Schäublella ja IMF:llä on yhteinen tavoite: he eivät halua tämän ohjelman menevän toteutukseen, Varoufakis summaa.

IMF:n muistion mukaan rahaston Euroopan ulkopuoliset maat ovat nyt huolissaan rahaston maineesta. IMF:n mukaan kolmanteen ohjelmaan ei voida mennä, sillä Kreikka ei täytä kahta pääkriteeriä neljästä.

IMF on aiemmin osallistunut ohjelmiin katsomalla sääntöjään läpi sormien. IMF on perustellut poikkeuksellista toimintaansa sillä, että tuolloin koko maailmantalous oli uhattuna eurokriisin alkuvuosina. Rahaston mielestä nyt vastaavaa vaaraa ei enää ole, eikä rahaston tule siksi enää joustaa säännöistään.

Henri Myllyniemi