

PS ARKISTO
Immonen: EU pyrkii kahmimaan itselleen lisää valtaa perussopimuksia muuttamalla – ”On kylmä tosiasia, että suuri osa suomalaisia koskevista päätöksistä tehdään Brysselissä”
Euroopan parlamentti on esittänyt, että Eurooppa-neuvosto aloittaa Euroopan unionin perussopimusten muutosprosessin. Perussuomalaisten kansanedustaja ja suuren valiokunnan jäsen Olli Immonen pitää kaavailtuja muutoksia huolestuttavina, sillä ne tarkoittaisivat päätäntävallan merkittävää siirtämistä kansallisvaltioilta Euroopan unionille ja harvoille suurille jäsenmaille.
Esityksen mukaan Eurooppa-neuvosto kutsuttaisiin koolle sopimusmuutoskokoukseen tarkoituksena muodostaa valmistelukunta EU:n perussopimusten muuttamiseksi. Parlamentti hyväksyi viime viikolla asiaa koskevan päätöslauselman. Parlamentaarikoista 355 äänesti päätöslauselman puolesta ja 154 vastaan.
Kaavailtuun valmistelukuntaan kuuluisi meppejä, komissaareja, jäsenmaiden parlamenttiedustajia sekä EU-instituutioiden johtajia. Päätöslauselman mukaan valmistelukunnan tehtävänä olisi muuttaa EU:n perussopimuksia, jotta unioni voisi toimia tehokkaammin tulevien kriisien aikana.
Askel kerrallaan kohti liittovaltiota
– EU on pyrkinyt aina askel kerrallaan ja kriisien kautta kahmimaan itselleen lisää päätäntävaltaa ja samalla murentamaan kansallisvaltioiden suvereniteettia. Kuten on nähty, EU:n integraatiota pyritään syventämään kriisien varjolla, olipa sitten kyse talous- ja finanssikriisistä, siirtolaiskriisistä, koronakriisistä tai sodasta, Olli Immonen toteaa.
– Nyt kaavaillut perussopimusten muutokset muuttaisivat unionin luonnetta ja toimintaa merkittävällä tavalla. Esityksen mukaan luvassa olisi huomattavia muutoksia, jotka muun muassa kumoaisivat säännöt, jotka edellyttävät EU:n yksimielisyyttä tietyissä päätöksissä.
– Yksimielisyyspäätöksistä määräenemmistöpäätöksiin siirtyminen tarkoittaisi käytännössä Suomen vaikutusvallan heikkenemistä EU:ssa entisestään ja sitä, että Saksa, Ranska, Italia ja Espanja hallitsisivat EU:n päätöksentekoa. Tämä veisi EU:n pysyvästi yhteisvastuiden kasvattamisen ja tulonsiirtounionin tielle. Suomelle olisi tarjolla pelkkä nettomaksajan rooli.
Suomen ei tule missään olosuhteissa hyväksyä esitystä
Esityksen mukaan europarlamentille annettaisiin myös oikeus ehdottaa, muuttaa tai kumota lakeja ja täydet yhteispäätösoikeudet EU:n talousarvioon.
– Lisäksi EU:n toimivaltaa lisättäisiin erityisesti terveyspolitiikassa ja rajat ylittävien terveysuhkien kohdalla, energiapolitiikassa kansainvälisten ilmastosopimusten toteuttamiseksi, puolustuspolitiikassa sekä sosiaali- ja talouspolitiikassa. Kyse on politiikan alueista, jotka ovat kuuluneet vahvasti kansalliseen päätäntävaltaan, Immonen toteaa.
– Perussopimusten mielivaltainen muuttaminen siirtäisi yhä enemmän päätäntävaltaa kansalliselta tasolta harvalukuisen ylikansallisen EU-eliitin käsiin. Sellaisen toimivallan, jota ei anneta EU:lle nykyisissä perussopimuksissa, on pysyttävä jäsenvaltioilla. Suomen ei tule missään olosuhteissa hyväksyä perussopimusten muuttamista sellaiseen suuntaan, joka mahdollistaisi unionille toimivallan tärkeissä kansallisissa kysymyksissä. Nämä politiikan alueet tulee säilyttää jäsenvaltioiden päätäntävallassa.
Kauas karkaava valta byrokratisoituu
Immosen mukaan kaavaillut perussopimusten muutokset murentaisivat entisestään EU:n heikkoa demokratiatilannetta.
– Suomen on pidettävä kiinni läheisyysperiaatteesta eli subsidiariteettiperiaatteesta, jonka mukaan julkiset päätökset tulee tehdä mahdollisimman lähellä kansaa. Mitä lähempänä kansaa päätökset tehdään, sitä paremmin päätökset vastaavat kansan todellista tahtoa. Demokratia toimii parhaiten, kun päätöksenteossa kyetään ottamaan huomioon paikalliset olosuhteet. Yhä kauemmas karkaavalla vallalla on myös tapana byrokratisoitua, kuten EU:sta voidaan yleisesti havaita.
Vallankaappausyritysten edessä ei saa taipua
Immosen mukaan Suomen on puolustettava rohkeasti kansallista itsemääräämisoikeutta ja suomalaisten etuja, mikä puolestaan vaatii muun muassa aktiivista ennakkovaikuttamista EU:ssa.
– Kaikki vaikuttaminen, mutta erityisesti ennakkovaikuttaminen, on EU:ssa tärkeää, jotta pystymme puolustamaan Suomen intressejä parhaalla mahdollisella tavalla. On kylmä tosiasia, että suuri osa suomalaisia koskevista päätöksistä tehdään Brysselissä. Nyt on tärkeää, että suomalaiset päättäjät eivät taivu EU:n vallankaappausyritysten edessä.
– Valtaa tulisi määrätietoisesti ryhtyä palauttamaan EU:lta takaisin kansallisvaltioille, ja EU:n liittovaltiomaisia piirteitä pitäisi purkaa. EU palvelisi parhaiten tarkoitustaan, jos se toimisi itsenäisten kansakuntien yhteistyöelimenä eurooppalaisia yhdistävissä suurissa kysymyksissä, kuten massasiirtolaisuuden torjunnassa ja muissa turvallisuuskysymyksissä sekä vapaan kaupankäynnin mahdollistajana, Immonen sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallinen päätösvalta vaikuttaminen kansallisvaltiot massasiirtolaisuus yhteisvastuut Tulonsiirtounioni EU-maat Siirtolaiskriisi Euroopan unioni sosiaalipolitiikka ilmastosopimus Finanssikriisi Euroopan parlamentti Vapaakauppa Integraatio Kansallinen etu Nettomaksaja Byrokratia Eurooppa-neuvosto Turvallisuus Energiapolitiikka Talouspolitiikka Puolustuspolitiikka Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puisto: EU:n sosiaalinen ilmastorahasto on torjuttava – ”Emme voi lähteä mukaan eurooppalaisen sosiaaliturvan maksamiseen”

Italia ja Ranska ajavat EU:n perussopimusten muuttamista, luopuisivat päätösten yksimielisyydestä – tarkoittaisi lisää suomalaisille yhteistä velkaa, yhteistä verotusta, uusia elvytysrahastoja

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Perussuomalaiset: EU taas suomalaisten kukkarolla – nyt ”ilmastosolidaarisuuden” nimissä

Ministerit eivät taaskaan vastanneet kysymyksiin EU:n tukipaketeista ja liittovaltiokehityksestä – hallitus ei suoraan suostu estämään edes vallansiirtoa EU:lle

Näin hallitus sumutti eduskuntaa EU:n sosiaalirahastosta – suomalaisille lankeamassa satojen miljoonien lisälasku

Perussuomalaiset: Vihervasemmisto jatkaa ylivelkaantumisen tiellä – valtion korkomenot kaksinkertaistumassa

Purra kirkasti perussuomalaisten EU-linjaa pääministeriehdokkaiden Eurooppa-tentissä: ”Me emme halua edistää liittovaltiota, taloudellisia yhteisvastuita ja tulonsiirtoja”

Huhtasaari Strasbourgissa: ”Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.