

PS ARKISTO
Immonen: EU pyrkii kahmimaan itselleen lisää valtaa perussopimuksia muuttamalla – “On kylmä tosiasia, että suuri osa suomalaisia koskevista päätöksistä tehdään Brysselissä”
Euroopan parlamentti on esittänyt, että Eurooppa-neuvosto aloittaa Euroopan unionin perussopimusten muutosprosessin. Perussuomalaisten kansanedustaja ja suuren valiokunnan jäsen Olli Immonen pitää kaavailtuja muutoksia huolestuttavina, sillä ne tarkoittaisivat päätäntävallan merkittävää siirtämistä kansallisvaltioilta Euroopan unionille ja harvoille suurille jäsenmaille.
Esityksen mukaan Eurooppa-neuvosto kutsuttaisiin koolle sopimusmuutoskokoukseen tarkoituksena muodostaa valmistelukunta EU:n perussopimusten muuttamiseksi. Parlamentti hyväksyi viime viikolla asiaa koskevan päätöslauselman. Parlamentaarikoista 355 äänesti päätöslauselman puolesta ja 154 vastaan.
Kaavailtuun valmistelukuntaan kuuluisi meppejä, komissaareja, jäsenmaiden parlamenttiedustajia sekä EU-instituutioiden johtajia. Päätöslauselman mukaan valmistelukunnan tehtävänä olisi muuttaa EU:n perussopimuksia, jotta unioni voisi toimia tehokkaammin tulevien kriisien aikana.
Askel kerrallaan kohti liittovaltiota
– EU on pyrkinyt aina askel kerrallaan ja kriisien kautta kahmimaan itselleen lisää päätäntävaltaa ja samalla murentamaan kansallisvaltioiden suvereniteettia. Kuten on nähty, EU:n integraatiota pyritään syventämään kriisien varjolla, olipa sitten kyse talous- ja finanssikriisistä, siirtolaiskriisistä, koronakriisistä tai sodasta, Olli Immonen toteaa.
– Nyt kaavaillut perussopimusten muutokset muuttaisivat unionin luonnetta ja toimintaa merkittävällä tavalla. Esityksen mukaan luvassa olisi huomattavia muutoksia, jotka muun muassa kumoaisivat säännöt, jotka edellyttävät EU:n yksimielisyyttä tietyissä päätöksissä.
– Yksimielisyyspäätöksistä määräenemmistöpäätöksiin siirtyminen tarkoittaisi käytännössä Suomen vaikutusvallan heikkenemistä EU:ssa entisestään ja sitä, että Saksa, Ranska, Italia ja Espanja hallitsisivat EU:n päätöksentekoa. Tämä veisi EU:n pysyvästi yhteisvastuiden kasvattamisen ja tulonsiirtounionin tielle. Suomelle olisi tarjolla pelkkä nettomaksajan rooli.
Suomen ei tule missään olosuhteissa hyväksyä esitystä
Esityksen mukaan europarlamentille annettaisiin myös oikeus ehdottaa, muuttaa tai kumota lakeja ja täydet yhteispäätösoikeudet EU:n talousarvioon.
– Lisäksi EU:n toimivaltaa lisättäisiin erityisesti terveyspolitiikassa ja rajat ylittävien terveysuhkien kohdalla, energiapolitiikassa kansainvälisten ilmastosopimusten toteuttamiseksi, puolustuspolitiikassa sekä sosiaali- ja talouspolitiikassa. Kyse on politiikan alueista, jotka ovat kuuluneet vahvasti kansalliseen päätäntävaltaan, Immonen toteaa.
– Perussopimusten mielivaltainen muuttaminen siirtäisi yhä enemmän päätäntävaltaa kansalliselta tasolta harvalukuisen ylikansallisen EU-eliitin käsiin. Sellaisen toimivallan, jota ei anneta EU:lle nykyisissä perussopimuksissa, on pysyttävä jäsenvaltioilla. Suomen ei tule missään olosuhteissa hyväksyä perussopimusten muuttamista sellaiseen suuntaan, joka mahdollistaisi unionille toimivallan tärkeissä kansallisissa kysymyksissä. Nämä politiikan alueet tulee säilyttää jäsenvaltioiden päätäntävallassa.
Kauas karkaava valta byrokratisoituu
Immosen mukaan kaavaillut perussopimusten muutokset murentaisivat entisestään EU:n heikkoa demokratiatilannetta.
– Suomen on pidettävä kiinni läheisyysperiaatteesta eli subsidiariteettiperiaatteesta, jonka mukaan julkiset päätökset tulee tehdä mahdollisimman lähellä kansaa. Mitä lähempänä kansaa päätökset tehdään, sitä paremmin päätökset vastaavat kansan todellista tahtoa. Demokratia toimii parhaiten, kun päätöksenteossa kyetään ottamaan huomioon paikalliset olosuhteet. Yhä kauemmas karkaavalla vallalla on myös tapana byrokratisoitua, kuten EU:sta voidaan yleisesti havaita.
Vallankaappausyritysten edessä ei saa taipua
Immosen mukaan Suomen on puolustettava rohkeasti kansallista itsemääräämisoikeutta ja suomalaisten etuja, mikä puolestaan vaatii muun muassa aktiivista ennakkovaikuttamista EU:ssa.
– Kaikki vaikuttaminen, mutta erityisesti ennakkovaikuttaminen, on EU:ssa tärkeää, jotta pystymme puolustamaan Suomen intressejä parhaalla mahdollisella tavalla. On kylmä tosiasia, että suuri osa suomalaisia koskevista päätöksistä tehdään Brysselissä. Nyt on tärkeää, että suomalaiset päättäjät eivät taivu EU:n vallankaappausyritysten edessä.
– Valtaa tulisi määrätietoisesti ryhtyä palauttamaan EU:lta takaisin kansallisvaltioille, ja EU:n liittovaltiomaisia piirteitä pitäisi purkaa. EU palvelisi parhaiten tarkoitustaan, jos se toimisi itsenäisten kansakuntien yhteistyöelimenä eurooppalaisia yhdistävissä suurissa kysymyksissä, kuten massasiirtolaisuuden torjunnassa ja muissa turvallisuuskysymyksissä sekä vapaan kaupankäynnin mahdollistajana, Immonen sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallinen päätösvalta vaikuttaminen kansallisvaltiot massasiirtolaisuus yhteisvastuut Tulonsiirtounioni EU-maat Siirtolaiskriisi Euroopan unioni sosiaalipolitiikka ilmastosopimus Finanssikriisi Euroopan parlamentti Vapaakauppa Integraatio Kansallinen etu Nettomaksaja Byrokratia Eurooppa-neuvosto Turvallisuus Energiapolitiikka Talouspolitiikka Puolustuspolitiikka Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puisto: EU:n sosiaalinen ilmastorahasto on torjuttava – “Emme voi lähteä mukaan eurooppalaisen sosiaaliturvan maksamiseen”

Italia ja Ranska ajavat EU:n perussopimusten muuttamista, luopuisivat päätösten yksimielisyydestä – tarkoittaisi lisää suomalaisille yhteistä velkaa, yhteistä verotusta, uusia elvytysrahastoja

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Perussuomalaiset: EU taas suomalaisten kukkarolla – nyt ”ilmastosolidaarisuuden” nimissä

Ministerit eivät taaskaan vastanneet kysymyksiin EU:n tukipaketeista ja liittovaltiokehityksestä – hallitus ei suoraan suostu estämään edes vallansiirtoa EU:lle

Näin hallitus sumutti eduskuntaa EU:n sosiaalirahastosta – suomalaisille lankeamassa satojen miljoonien lisälasku

Perussuomalaiset: Vihervasemmisto jatkaa ylivelkaantumisen tiellä – valtion korkomenot kaksinkertaistumassa

Purra kirkasti perussuomalaisten EU-linjaa pääministeriehdokkaiden Eurooppa-tentissä: ”Me emme halua edistää liittovaltiota, taloudellisia yhteisvastuita ja tulonsiirtoja”

Huhtasaari Strasbourgissa: “Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Melko erikoista: Vieraskielisille oma väylä korkeakouluun – ”Yliopiston on pystyttävä vastaamaan muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa”
Suomen yliopistoja riivaa sekin epäkohta, että eritaustaiset väestönosat eivät ole samalla tavalla edustettuina korkeakouluissa. Jyväskylän yliopisto on keksinyt epäkohtaan mainion ratkaisun: tehdään suomea toisena kielenä koulussa lukeneille oma väylä yliopistoon. Näin pystytään vastaamaan “muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa".

40 vuoden taistelu on ohi ja terroristijärjestö PKK laski aseensa – Suomen 16 000 kurdille avautui toivo paluusta kotiin
Kurdien terroristijärjestö PKK lopetti aseellisen taistelun Turkissa ja avasi samalla aivan uusia näkymiä maailman suurimmalle etniselle ryhmälle ilman omaa valtiota. Poliittinen ratkaisu luo pohjan kurdien valtiolliset rajat ylittävän asuinalueen rauhoittumiselle. Turvallinen tila mahdollistaa pakolaisiksi lähteneiden paluun rakentamaan kotiseutunsa ja kansansa uutta tulevaisuutta.