Ison-Britannian ennenaikaisista vaaleista yksikään puolue ei voi saada enemmistöhallitusta. Vaalipiireistä on laskematta vain yksi. Tulosten mukaan konservatiivit säilyvät maan suurimpana puolueena, mutta he jäävät alle 326 kansanedustajan puolueeksi. Parlamentissa on 650 paikkaa.

Myös Skotlannin kansallispuolue (SNP) on kärsimässä vaalitappion. SNP on edelleen Skotlannissa suurin puolue, mutta on nyt menettämässä 21 paikkaa. Vaalivoittajiin lukeutuvat työväenpuolue ja liberaalidemokraatit.

Kilpailijat kehottaneet Maytä eroamaan

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kehotti pääministeri Theresa Maytä jättämään tehtävänsä. Konservatiivit ovat Mayn jatkosta kahden vaiheilla. May kertoi, ettei hän aio heittää pyyhettä kehään. SNP ja liberaalidemokraatit ovat Corbynin kanssa yhtä mieltä siitä, että Mayn tulisi astua syrjään.

May kertoi konservatiivien tekevän yhteistyötä Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolueen (DUP) kanssa. DUP voitti kymmenen paikkaa. Konservatiivien ja DUP:n yhteenlaskettu paikkamäärä riittää 326 paikan enemmistörajan ylittämiseen. May ei täsmentänyt sitä, olisiko DUP mukana hallituksessa.

Corbyn tarjoutui hallitukseen

Corbyn kertoi työväenpuolueen olevan valmis hallitukseen konservatiivien sijaan. Työväenpuolueen on arveltu saavan tukea SNP:ltä. Kaksikon kansanedustajamäärä ei riitä enemmistöhallitukseen.

Corbyn on ilmoittanut brexitin jatkuvan parlamenttivaalien tuloksesta riippumatta. Brexit-neuvottelujen on määrä alkaa reilun viikon päästä.

Henri Alakylä