Euroopan komissio myönsi Italialle suuremman alijäämän kuin mitä talouskurisopimus sallisi. Euroopan komissio valittiin budjettikurin valvojaksi, mutta toistaiseksi jäsenmaat ovat saaneet lipsua säännöistä ilman sanktioita. Talouskurista lipsuvaa voitaisiin sakottaa 0,2 prosenttia kyseisen maan bruttokansantuotteesta.

Italialle myönnetty budjettikevennys on noin 14 miljardia euroa. Italian pääministeri Matteo Renzi oli anonut komissiolta hitusen suurempaa joustoa. Italian tulee vastineeksi kiristää entisestään tulevia budjetteja.

Budjettijoustoista on saanut nauttia muun muassa Ranska – jo useamman vuoden ajan. Sen sijaan Espanja ja Portugali voivat joutua ensimmäistä kertaa sakkomenettelyyn. Talouslehti Financial Times kirjoittaa, ettei Espanjaa haluttaisi kuitenkaan rangaista ennen maan uusintavaaleja, jotka järjestetään kesäkuun 26. päivä.

Ajatushautomo Bruegelin Zsolt Darvas kertoo FT:lle, että EU:n talouskurisäännöillä on hyvin alhainen uskottavuus. Hän muistuttaa, että sopimusta ei ole noudatettu kirjaimellisesti.

– Monet maat ovat rikkoneet sääntöjä likimain toistuvasti vuodesta toiseen, Darvas lataa.

Henri Myllyniemi