Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz kertoo talouslehti Financial Timesille, että Euroopan tulee huolehtia tarkemmin ulkorajoistaan. Kurzin mukaan toinen vaihtoehto on Euroopan maiden keskinäiset rajatarkastukset. Hänen mukaansa Eurooppa pelaa tällä hetkellä ihmissalakuljettajien pussiin.

Kurzin mukaan Euroopan tulisi myöntää rehellisesti, että maahanmuutto Eurooppaan on tällä hetkellä liian suurta. Hänen mielestään monet Euroopan maat ovat jo nyt ylikuormittuneet lukuisten turvapaikanhakijoiden vuoksi. Kurzin mukaan välit Saksaan ovat kunnossa, vaikka Saksa onkin kritisoinut Itävallan tapaa tuoda turvapaikanhakijoita maiden väliselle rajalle.

– Yhteistyön puute ei ole ongelma. Ongelma on liian suuret määrät turvapaikanhakijoita, Kurz kertoo.

Itävaltakin taakan alla

Itävaltalaisten huolet ovat pakottaneet hallituksen toimimaan. Itävalta kiristi perheenyhdistämisohjelmansa sääntöjä tällä viikolla.

Itävalta ei ole pelkästään kauttakulkumaa, vaikka suurin osa maahan päivittäisistä tuhansista maahantulijoista jatkaakin matkaansa Saksaan. Itävalta on kertonut, että se saa päivittäin 500 turvapaikkahakemusta vuorokaudessa. Koko vuoden aikana Itävalta arvioi saavansa yhteensä 80 000 hakemusta. Määrä on nelinkertaistunut.

Turvapaikanhakijoiden valtava määrä on herättänyt huolta Itävallan hallituksessa, sillä kannatus on valumassa maahanmuuttovastaiselle äärioikeistolle.

Turkista voi tulla ansa

Kurz kritisoi erityisesti Saksan politiikkaa toivottaa kaikki Syyriasta tulleet turvapaikanhakijat tervetulleiksi. EU pyrkii samalla päästä sopuun Turkin kanssa siitä, että Turkki estäisi aktiivisemmin siirtolaisten pääsyä Kreikkaan. Kurzin mukaan tämä on ”tekopyhää” politiikkaa.

– Minusta meidän tulisi olla rehellisempiä turvapaikanhakijoille ja kertoa, että juuri nyt Eurooppa on vastaanottokykynsä rajoilla, koska siirtolaisvirta on liian suuri. Me emme halua syyrialaisten myyvän kotiaan ja maksamaan ihmissalakuljettajille rahaa siinä uskossa, että he ovat tervetulleita Eurooppaan – ja jäävät sitten Turkin puolelle jumiin, Kurz toteaa.

Henri Myllyniemi