Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela toivoo Suomen lähettävän apua Venäjän aggression kohteeksi joutuneelle Ukrainalle. Apua voitaisiin antaa välittömästi pelastustoimintaan liittyvän materiaalin muodossa.

– Aseviennistä käydään keskustelua Suomessa, ja se vie aikansa. Ukraina on pyytänyt puolustusministeriön mukaan Suomelta myös pelastustoimintaan liittyvää materiaalitukea, jota meidän pitäisi toimittaa välittömästi, sanoo Jari Koskela.

Suomessa merkittävää osaamista hapen generoinnista

Kansanedustaja Koskela huomauttaa, että Saksakin on toimittamassa pelastusmateriaalia Ukrainaan kenttäsairaalan. Suomi voisi osaltaan lähettää pelastusmateriaalina happigeneraattoreita, joilla happea pystytään tuottamaan kustannustehokkaasti paikan päällä ilman happipullojen riskialttiita toimituksia. Happigeneraattori on siviililaite, eikä se tarvitse vientilupaa.

– Suomessa on merkittävää osaamista hapen generoinnista, ja suomalaisia happigeneraattoreita on käytössä ympäri maailmaa rauhanturvatehtävissä ja myöskin täällä kotimaassa muun muassa Pellon terveyskeskuksessa, Koskela muistuttaa.

Koskela korostaa, että happea tarvitaan sota-aikana myös siviilien keskuudessa normaaliin tapaan, ja siviilien tarvitsemasta hapesta voi tulla pulaa, jos happipulloja joudutaan varaamaan ensisijaisesti sotavoimien käyttöön.

Suomen Uutiset