

LEHTIKUVA
Viikon 11/2025 luetuin
Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.
Sosiaalisesta mediasta ja televisiosta tuttu ylikomisario Jari Taponen ilmoitti viikonloppuna eronneensa poliisin palveluksesta. Taponen kertoi irtisanoutuneensa ”arvoristiriidan takia” ja esitti poliisijohdosta kovia väitteitä. Jari Taponen väitti muun muassa, että poliisit pelotellaan hiljaisiksi.
Ensimmäisenä Taposen erosta uutisoi Hufvudstadsbladet. Muut mediat esittelivät Taposen ”moneen kertaan palkittuna ylikomisariona” ja toistelivat kritiikittömästi Taposen väitteitä.
– Tuntuu kuin kuristusote olisi vihdoin hellittänyt ja olisin saanut sananvapauteni takaisin, sanoi Taponen Hufvudstadsbladetille.
Media esittää Taposen jonkinlaisena ”sananvapauden marttyyrina”, vaikka hän tuli tunnetuksi nimenomaan yhtenä ”vihapuhepoliiseista”, jotka pyrkivät rajoittamaan muiden suomalaisten sananvapautta etenkin maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Yhtä ironista on se, että Taponen kritisoi poliisin johtoa politisoitumisesta, vaikka moni on syyttänyt juuri häntä itseään poliisitoiminnan politisoimisesta.
Junnila: ”Poliisin asemaa ei tule käyttää tunteiden käsittelyyn”
Perussuomalaisten kansanedustaja ja Turun pormestariehdokas Vilhelm Junnila kommentoi uutista Taposen erosta X-somessa sanoen ymmärtävänsä, jos poliisi haluaa välttää tarpeetonta ristiriitaa ja ideologisia irtiottoja organisaatiossaan. Junnilan mukaan poliisiin viranomaisena kohdistuu odotuksia ja vahva luottamus. Suomalaiset luottavat poliisin toimivan asiallisesti ja oikeudenmukaisesti.
– Irtisanoutunut Jari Taponen syyttää poliisia, että poikkeavat äänet vaiennetaan, Junnila kirjoittaa.
– Poliisilla on tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä huolehtia turvallisuudestamme, eikä sen asemaa tule käyttää alustana yksilön tunteiden ja maailmankatsomuksen käsittelylle.
Kymmenen vuotta ”katujengidenialismia”
Vuonna 2012 Helsingin poliisiin perustettiin uusi ennalta estävän toiminnan yksikkö, jonka johtoon valittiin komisario Jari Taponen. Suuren yleisön tietoisuuteen Taponen nousi vuonna 2014 ollessaan räppäri Steen1:n kanssa Ylen aamu-tv:ssä kertomassa, että ”Helsingissä tai Suomessa ei ole katujengejä”.
Jengien sijasta Taponen puhui ”löyhistä kaveriporukoista”. Rap-artisti Steen1 eli nuorisotyöntekijä Seppo Lampela säesti Taposen näkemystä ja lohdutti katuväkivallan uhreiksi joutuneita sillä, että ”jo kasikytluvulla potkittiin mummoja!”
– Ei tässä ole kerta kaikkiaan yhtään mitään uutta. Tämä on täysin normaalia. Tämä on nyt vaan joku hysteriapiikki, Steen1 sanoi.
Ylikomisarioksi ylennyt Taponen tuli seuraavien kymmenen vuoden aikana tunnetuksi television vakiokommentaattorina, joka sitkeästi kielsi katujengien olemassaolon Suomessa. Taponen vetosi siihen, että yksikään maahanmuuttajanuorten muodostama jengi ei täytä kaikilta osin ”katujengin” määritelmän ”eurooppalaisia kriteerejä”. Tällä saivartelullaan Taponen oli osaltaan estämässä julkista keskustelua väkivaltaisten maahanmuuttajajengin aiheuttamista ongelmista.
Ylikomisario Taponen kiisti katujengiongelman vielä vuonna 2022 senkin jälkeen, kun Helsingin käräjäoikeus antoi erään maahanmuuttajengin johtohahmoille pitkät tuomiot vakavista rikoksista ja käytti tuomioiden koventamisperusteena sitä, että rikokset oli tehty osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.
”Hyvää oppi tekee terroristillekin!”
Katujengidenialismin lisäksi ylikomisario Jari Taponen tuli tunnetuksi erikoisista kannanotoistaan somessa. Vuonna 2017 hän aiheutti Twitterissä syvää hämmennystä puolustelemalla täysi-ikäisten, terroristiksi saakka radikalisoituneiden turvapaikanhakijoiden laittamista suomalaisiin kouluihin.
– Hyvää oppi tekee terroristillekin, Taponen kirjoitti.
Tämä Taposen kohulausunto tapahtui vain kuukausi Turun islamilaisen terrori-iskun jälkeen. Turun terroristi oli käynyt lukuvuoden 2016–2017 yläasteen koulua samassa rakennuksessa seiskaluokkalaisten kanssa, koska hän oli väittänyt olevansa vasta 17-vuotias. Todellisuudessa hän oli tuolloin yli 20-vuotias.
Helsinki palkitsi mitalilla
Vuonna 2022 Taponen sai Helsingin kaupungilta kultaisen Helsinki-mitalin palkinnoksi työstään poliisina. Palkinnon perusteluissa sanottiin, että “Taposen johdolla Helsingin poliisin ymmärrys eriarvoistumisesta ja radikalismista on laajentunut merkittävästi”.
Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho vastusti Taposen palkitsemista, koska piti hänen toimintaansa sosiaalisessa mediassa politisoituneena ja kansalaisten luottamusta heikentävänä. Kaupunki palkitsi silti Taposen.
Siirrettiin toisiin tehtäviin
Vuonna 2023 Taposen ura somepoliisina kärsi kovan takaiskun, kun hän sai Twitterissä yhteisöhuomautuksen harhaanjohtavien tietojen levittämisestä. Tästä nolostuneena Taponen pakeni Twitteristä ja poisti käyttäjätilinsä.
Samana vuonna Helsingin poliisin ennalta estävä yksikkö lakkautettiin ja Taponen siirrettiin toisiin tehtäviin. Häneltä myös kiellettiin sosiaalisessa mediassa kommentointi. Sen jälkeen ylikomisario Taponen toimi Seura-lehden tietojen mukaan Poliisiammattikorkeakoulun tilapäisenä tutkijana.
Konsultoi nyt ”maalittamisesta”
Maaliskuussa 2025 Jari Taponen erosi poliisin palveluksesta kokonaan. Hän ryhtyi turvallisuus- ja viestintäalan yrittäjäksi perustaen firman yhdessä toimittaja Susanna Makaroffin kanssa.
Uuden yrityksen tavoite on auttaa ”yrityksiä, kaupunkeja ja kuntia, järjestöjä, medioita sekä koulutus- ja tutkimuslaitoksia suojautumaan uusilta turvallisuusuhilta”. Näitä turvallisuusuhkia ovat esimerkiksi ”ääriliikkeiden suosion kasvu, radikalisoituminen ja kasvava verkkorikollisuus” kuten myös ”kiusaaminen ja maalittaminen”.
Kenttäpoliisit kyllästyneitä vouhotukseen
Helsingin kaupunki tulee varmasti käyttämään Taposen palveluja jatkossakin, mutta kenttäpoliisien joukossa lienee monia, jotka eivät jää häntä kaipaamaan.
Kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti kertoo keskustelleensa vuosien varrella useiden poliisien kanssa epävirallisesti erilaisissa yhteyksissä. Monet poliisi ovat sanoneet hänelle olevansa kerta kaikkiaan kyllästyneitä ”muutaman idealistisen nettipoliisin vouhotukseen somessa ja mediassa”.
Kenttäpoliisien mielestä ”kyttä on natsisika”-porukan kanssa kaveeraavat somepoliisit ”lietsovat julkisuudessa auktoriteettiongelmaa jo ennestään haastavassa asiakaskunnassa”.
Suomen Uutisten haastattelema kenttäpoliisi kertoi samoin jo vuonna 2017. Kenttätyötä tekevät poliisit olivat huolissaan poliisin julkisuuskuvasta ja kokivat, että ”vihapuhepoliisit” nakertavat luottamusta poliisin puolueettomuuteen ja objektiivisuuteen.
Vasemmiston katuaktivisti arvostaa Taposen työtä
Kaikkein eniten ylistystä Jari Taponen saa yhdeltä äärivasemmiston legendaarisimmista katuaktivisteista. Jari ”Laku” Laine tunnetaan siitä, että hän ei ole epäröinyt käydä uusnatsien kimppuun omin nyrkein. Itsenäisyyspäivänä 2017 Laine haettiin ennaltaehkäisevästi poliisin säilöön kotoaan jo aamupäivällä, jotta hän ei pääsisi hakkaamaan natseja.
Laine on myös saanut osuman silmäänsä poliisin kumipalloja ampuvasta paineilma-aseesta. Tästä hyvästä hänet tunnetaan myös lempinimellä ”Kumisilmä-Laine”. Hänellä on siis hyvä syy vihata poliiseja, mutta Taposta Laine ylistää.
– Pitkään Taponen jakso taistella tuulimyllyjä vastaan stadin läpeensä mädässä poliisissa, Laine kirjoittaa X:ssä.
– Pakko arvostaa sen työtä, viimeinen ns. vasemmiston arvot omaava poliisi on poistunut riveistä, jäljellä enää oikeistolainen kylmä rasistinen väkivaltakoneisto.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Susanna Makaroff Helsinki-mitali Steen1 Seppo Lampela islamistinen terrorismi Helsingin poliisi Tere Sammallahti vihapuhepoliisit Jari Taponen Radikalisoituminen Vilhelm Junnila Jussi Halla-aho Helsinki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maassa maan tavalla -ajattelu on ”äärioikeistolaisuutta” – ainakin, jos Diakonissalaitoksen ja Jari Taposen julkaisemiin materiaaleihin on uskominen

Sisäministeri Mari Rantanen: ”Hallitus ottaa vakavasti nuorten rikosten kasvun ja jengiytymisen”

Katuväkivalta ja jengirikollisuus pitkälti seurausta maahanmuutosta – perussuomalaiset esittää listan toimia ilmiön kitkemiseksi: ”Vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulos maasta”

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen jälleen otsikoissa – vähättelee katujengiongelmaa Twitterissä virkatilillään

Halla-aho ei olisi myöntänyt kultaista Helsinki-mitalia Jari Taposelle – teki vastaesityksen kaupunginhallituksessa: ”Palkitseminen osoittaisi huonoa harkintakykyä”

Jari Taposelle kultainen mitali Helsingin hyväksi tehdystä työstä, Jani Mäkelä tylyttää: ”Parodiaviikot jatkuvat, naurettavaa hölmöilyä”

Ylikomisario Taponen: ”Helsingissä ei vieläkään ole katujengejä” – kollegat täysin eri mieltä

Nettipoliisi Taposelta erikoinen selitys kiihkouskovaisten muslimien väkivaltaisuuksiin

Kaikki paitsi pääministeri Marin pitivät Marinia ylistävää nettipoliisi Taposen twiittiä asiattomana – myös Taponen itse
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää