

LEHTIKUVA
Jussi Halla-aho: Eurooppa ei saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme
Ukrainan auttaminen on periaatekysymys, mutta kyse ei ole vain Ukrainasta. Jos Venäjää ei voiteta Ukrainassa, joku muu on seuraava. Toimimatta jättäminen käy kalliiksi tulevaisuudessa. Tämä on viesti, joka meidän kaikkien pitäisi muistaa, puhemies Jussi Halla-aho muistutti tänään EU-parlamenttien puhemiesten kokouksessa.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho osallistui EU-parlamenttien puhemiesten konferenssissa keskusteluun Euroopan strategisesta autonomiasta, liberaalien demokratioiden haasteista ja ulko- ja puolustuspolitiikasta.
Puhemies nosti esille Euroopan vaaralliset strategiset riippuvuudet Kiinasta raaka-aineissa, komponenteissa ja kulutustavaroissa sekä Yhdysvalloista puolustuksen osalta.
– Kiina ei ole vihollisemme, mutta jos tapahtuisi jotain ikävää, joka häiritsisi kauppasuhteitamme, se johtaisi välittömään katastrofiin lännessä, puhemies sanoi.
Kiina-riippuvuus purettava nyt
Kiinan tuonnin nopea korvaaminen olisi puhemiehen mukaan paljon vaikeampaa kuin Venäjän fossiilienergiasta irtautuminen, ellei mahdotonta.
– Meidän olisi purettava riippuvuus Kiinasta nyt, kun se voidaan tehdä järjestelmällisesti ja hallitusti. Meidän on lisättävä välttämätöntä kotimaista tuotantoa, mutta tehtävää ei voida jättää yrityksille ja kuluttajille. Lainsäädäntötoimet ja valtion toimet ovat välttämättömiä.
Euroopan varustauduttava paremmin
Halla-aho huomautti, ettei Eurooppa saa jättää puolustustaan yhdysvaltalaisten veronmaksajien varaan.
– Puolustuksen alalla olemme vaarallisen riippuvaisia Yhdysvalloista.
– Venäjän sotilaallinen uhka on hyvin todellinen, eikä Eurooppa saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme, puhemies jatkoi.
– Meidän on lisättävä merkittävästi aseiden ja ampumatarvikkeiden tuotantoa. Venäläiset uskovat, että aika on heidän puolellaan ja että meiltä loppuu pian materiaali. Valitettavasti näin tapahtuu, jos emme ota asiaa vakavasti.
Puolustusteollisuuden yritykset tarvitsevat riittäville lisäinvestoinneille takeet pitkän ajan kysynnästä, jonka vain valtiot voivat tarjota, Halla-aho totesi.
– Valtioiden ja teollisuuden on tehtävä yhteistyötä, sillä etumme on yhteinen.
Ukraina ei ole yksin tulilinjalla
Puhemies päätti puheenvuoronsa muistutukseen Ukrainan tukemisen perimmäisistä syistä:
– Ukrainan auttaminen on periaatekysymys, mutta kyse ei ole vain Ukrainasta. Jos Venäjää ei voiteta Ukrainassa, joku muu on seuraava. Toimimatta jättäminen käy kalliiksi tulevaisuudessa. Tämä on viesti, joka meidän kaikkien pitäisi muistaa.
EU-parlamenttien puhemiesten konferenssi jatkuu tiistaina 23. huhtikuuta keskustelulla Euroopan taloudellisesta ja sosiaalisesta vahvistamisesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- puhemiehet puolustusteollisuus rahoittaminen veronmaksajat tuki Eurooppa Kiina Ukraina Yhdysvallat Venäjä Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puhemies Halla-aho Ruotsissa: Ympyrä sulkeutuu – ja olemme taas sotilaallisia liittolaisia

Valeuutiset kumottu: Trump ei jätä Nato-maita oman onnensa nojaan eikä uhkaa ihmisiä ”verilöylyllä”

Suomen vahva tuki Ukrainalle nousi esiin Washingtonissa – valtiovarainministeri Purra: ”Venäjä tulee saattaa vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista”

Yhdysvalloilta 60 miljardin dollarin tukipaketti Ukrainalle – välitön vaikutus puolustustaisteluille

PS-Nuoriso: Ukrainan sodan suomalaisista pidettävä huolta

Niemen ratkaisut Suomen sotilaalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen: Reservi, Nato ja yhteistyö Yhdysvaltain kanssa

Antikainen kolumnissaan: Kun Remeksen romaanien juonet uhkaavat muuttua todeksi

Puhemies Halla-aho Washingtonissa: Suomi tekee parhaansa näyttääkseen esimerkkiä Euroopan puolustamisessa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.