Kuolevan potilaan hoidossa on valtakunnallisesti eroja. Saattohoitoon erikoistuneita hoivakoteja ei ole riittävästi saati tasavertaisesti ympäri Suomen. Saattohoidossa olevan potilaan kivunhoidossa on edelleen kehitettävää ja opittavaa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

– Perustason hoitoa on tarjolla, mutta vaativampaa hoitoa ei. Tämän saimme jälkeen kerran tänään lukea Lääkäriliiton tekemästä selvityksestä (Helsingin Sanomat 10.1.19).

– On uskomatonta ja hävettävää, että saattohoidon epäkohdat ponnahtavat vuodesta toiseen esiin. Olemme jääneet Suomessa vain saattohoitoa parantavien pehmeiden puheiden tasolle, sillä parannuksia ei ole valtakunnallisesti saatu, Juvonen toteaa pettyneenä.

Suomeen on saatava saattohoitolaki

Juvosen mielestä tämän asian kanssa on nyt jyrähdettävä ja myönnettävä se tosi asia, että ilman riittävää ohjausta eli velvoittavaa saattohoitolainsäädäntöä tätä asiaa ei saada koskaan kuntoon.

– Suomeen on saatava saattohoitolaki, Juvonen vaatii.

– Saattohoitoa ohjeistetaan tällä hetkellä sosiaali- ja saattohoitosuosituksila. Kyseessä on niin sanottu informatiivinen ohjaus, joka ei ole velvoittavaa. Myöskään olemassa olevat ohjeet ja oppaat eivät ole sitovia säännöksiä.

Koskettaa jossain vaiheessa jokaista

Juvonen teki eduskunnassa taannoin lakialoitteen, jonka tarkoitus on ollut turvata yhdenvertaista kuolevan potilaan hyvää hoitoa.

– Puhumme tärkeästä ja jokaista meitä joskus koskettavasta asiasta. Tätä asiaa ei voi työntää syrjään. Kyseessä voisi olla myös eduskunnan tahdon asia, sillä kansalaisilta tälle asialle on tullut tukea ja kannatusta jo monen vuoden ajan. Mehän olemme eduskunnassa kansamme edustajia, Juvonen muistuttaa.

– Hallituksen yksi suurimmista mustista pisteistä on se, että se ei ole ymmärtänyt tätä saattohoitoteemaa. Se mistä ei tiedä tarpeeksi on helppo ohittaa ja unohtaa.

Resursseja ja valvontaa

Juvosen mielestä saattohoidon määritteleminen lainsäädännöllä on ainoa keino saada riittävät resurssi ja myös valvonta saattohoidolle.

– Se on järkevää, mutta myös inhimillisesti oikein. Kyseessä on ihmisen asia, Juvonen muistuttaa.

SUOMEN UUTISET