Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pitää sosiaali- ja terveysministeriön tänään jättämiä saattohoitosuosituksia erittäin tarpeellisina, mutta pelkää suositusten ja informatiivisen ohjeistuksen olevan kuitenkin riittämätöntä.

Eriarvoisuus saattohoidon saamisessa

Juvosen mielestä potilaan oikeus hyvään saattohoitoon, sekä hoidon saatavuuteen kaikkialla Suomessa ja kaikissa mahdollisissa ja vallitsevissa olosuhteissa tulisi vahvistaa lailla. Juvonen on tehnyt saattohoitolakialoitteen.

– Eriarvoisuus saattohoidon saamisessa on totta. Erityisesti huolta on kannettava vanhuksista ja ns. kodinomaisista hoivapaikoista, joissa annetaan ympärivuorokautista hoivaa. Näitä hoivapaikkoja on sekä julkisella että yksityisellä ja usein juuri ostopalveluina. Kun hoivapaikan määritelmä on kodinomaisuus, ei välttämättä saattohoitoon liittyvää lääketieteellistä ja lääkinnällistä, tarvittavia hoito- ja apuvälineitä tai ammattiosaamista ole. Hoivapaikoissa on kuitenkin yleensä se ideologia , ja siihen ostopalveluista yleensä myös pyritään, että se hoitaa asukkaansa koko hänen loppuelämänsä ajan samassa paikassa. Siksikin pitää myös muistaa korostaa, että hyvän saattohoidon tulee kuulua siihen, Juvonen sanoo.

– Toinen huoleni on erityistason hoito, jota on esimerkiksi rajujen syöpäpotilaiden ja heidän kiputilojensa hoitaminen. Kivunlievitystä on olemassa ja sen taso on Suomessa laadukasta, mutta kaikki eivät saa erikoistason hoitoa.

”Kivun ääntä ei saa vaientaa”

Juvonen huomauttaa kiputiloista, joita paraskaan kivunlievitys ei onnistu korjaamaan.

– Näiden tosiasioiden myöntäminen auttaa ymmärtämään sen, miksi kivusta ja siihen liittyvän lievityksen ongelmakohdista on puhuttava ääneen. Kivun ääntä ei saa vaientaa. Haluan myös kannustaa ja antaa kaiken tukeni suomalaiselle lääketieteellisille tutkimukselle ja osaamiselle, jotta jokainen kivi käännetään ja kivunlievitykseen löydetään keinoja. Arvostan suomalaista tutkimustyötä valtavasti, Juvonen sanoo.

Laatusuositukset hoitajamitoituksen osalta rempallaan

Erityisen huolestuttavaa saattohoidon parantamiseen tähtäävissä toimissa on Juvosen mielestä myös se, että hallitus on laittanut vanhustenpalvelujen laatusuosituksen täysin uuteen muotoon hoitajamitoituksen osalta. Tämä tarkoittaa, että jopa ilman hoitoalan ammattikoulutusta olevat henkilöt tulevat luetuiksi hoitajamitoitukseen.

– Tämä on suuri ristiriita, sillä kouluttamattomilla henkilöillä ei ole oikeutta esimerkiksi lääkitä potilasta, eikä heillä ole sairaanhoidollista osaamista. Kun saattohoitokoulutusta ei ole alan opiskelijoillekaan tarjolla riittävästi, niin ei sitä myöskään ole muiden koulutuksen saaneilla, Juvonen toteaa.

SUOMEN UUTISET