Katalonian alueparlamentin hyväksymä tiekartta alueen itsenäistymiseen on toistaiseksi hyllytetty Espanjan hallituksen tutkintapyynnön vuoksi. Maan perustuslakituomioistuin jäädytti alueparlamentin päätöksen. Samalla Espanjan hallitus pohtii mahdollisia syytteitä alueparlamentin puhemiehelle ja aluepresidentille.

Katalonian itsenäisyysliike toivoi itsenäistymisestä kansanäänestystä Skotlannin tapaan. Espanjan keskushallinto ei toivetta täyttänyt. Kataloniassa järjestettiin asiasta epävirallinen kysely, jonka mukaan itsenäistymiselle oli laaja tuki.

Alueparlamentti toteutti kansanäänestyksen alueparlamenttivaalien yhteydessä. Itsenäisyyttä tavoittelevat puolueet sopivat yhteisesti itsenäistymisestä, mikäli vain saisivat enemmistön Katalonian 135-paikkaiseen alueparlamenttiin.

Espanjan hallinto on ilmoittanut jyräävänsä kaikki Katalonian alueparlamentin itsenäistymisaikeet maan perustuslakituomioistuimen avulla. Espanjan perustuslain mukaan Espanja on jakamaton ja hajoittamaton. Katalaaneilla ei tule olemaan riittävää voimaa perustuslain muuttamiseen.

Takalukko ei ole näillä näkymin aukeamassa. Yksi ratkaisuvaihtoehto voisi olla se, että Katalonia saisi järjestää virallisen kansanäänestyksen alueen itsenäisyydestä. Mutta vahva itsenäistymistahto varmistaa osaltaan sitä, että lupaa kansanäänestykseen ei tule. Heinäkuun 22. päivänä julkistettu mielipidekysely toteaa, että Katalonian itsenäisyyttä kannattavien määrä on nyt selkeässä nosteessa. 47,7 prosenttia kannattaa itsenäistymistä, 42,4 prosenttia vastustaa.

Katalonian alueparlamentti tullee siksi jatkossakin toimimaan itsenäistymisessä omin päin. Espanja voisi vastata voimankäytöllä, mutta se voi myös kostautua.

Henri Myllyniemi