Perussuomalaisten mielestä hallitus keskittyy jakamaan juustohöylällä kurjuutta, vaikka nyt pitäisi keskittyä työpaikkoja luovaan politiikkaan. Näin sanoi kansanedustaja Kimmo Kivelä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenvuorossa välikysymyskeskustelussa tiistaina.

Eriarvoistumista koskevan välikysymyksen tekivät keskusta ja vasemmistoliitto, mutta perussuomalaiset olivat juonessa mukana hallitusta vastaan.

– Irtisanomisilla ei tätä maata pelasteta. Perussuomalaiset on esittänyt muun muassa eläkemaksujen porrastamista alle 30-vuotiaiden ja yli 55-vuotiaiden osalta, automaattista palkkatukijärjestelmää yli 55-vuotiaille työttömille alanvaihtajille sekä oppisopimusmallin käyttöönottoa, Kivelä luetteli.

– Perussuomalainen linja on työ, yrittäminen ja välittäminen. Toistan: työ, yrittäminen ja välittäminen! Hallitus ei ole kuitenkaan ottanut hyviä esityksiä kuuleviin korviinsa, Kivelä moitti.

Kivelän mukaan eriarvoistuminen ei ole kenenkään etu. Se aiheuttaa ihmisille hätää ja kärsimystä ja kärjistyessään vaarantaa jopa yhteiskuntarauhan. Hallitus on juustohöylännyt monien perheiden hyvinvoinnista ja jättänyt monia huono-osaisuutta ja eriarvoistumista vähentäviä toimia tekemättä.

Alueet eriytyvät,
palvelut rapistuvat

Perussuomalaiset ovat huolissaan alueellisiesta eriarvoistumisesta. Moni synnytysosasto on lakkauttamisuhan alla, pienemmät lukiot eivät ehkä enää jatkossa saa järjestämislupia, lähikoulut ovat jo monissa kylissä saaneet lapun luukulle ja poliisipartioita saa tyytyä vain odottelemaan. Näillä näkymin työ- ja koulumatkat pitenevät, hoitoon pääsy on entistä pitemmän taipaleen takana ja apua joutuu odottamaan entistä pitempään.

Puolue on huolissaan myös kaupunkien eriarvoistumisesta: alueet jakaantuvat hyviin ja huonoihin alueisiin Suomessakin, mutta hallitus ei ole halunnut tai onnistunut tekemään asialle mitään.

– Voimme vain todeta, että paremmalla kokotuttamispolitiikalle ja asuntopolitiikalle on tarvetta.

Huono-osaisuus
harvoin oma valinta

Perussuomalaiset muistuttavat huono-osaisuuden olevan harvoin ihmisen oma valinta. Moni valitsisi paremman työpaikan, tulot tai paremman asuinalueen, jos se olisi mahdollista.

– Yhteisistä varoistamme on kyllä riittänyt jaettavaksi varsin avokätisesti maamme rajojen ulkopuolelle. Suunta on käännettävä, Kivelä sanoi ja esitti hallitukselle epäluottamuslausetta.

VELI-PEKKA LESKELÄ