Oppositio moittii välikysymyksessään ammatillisen koulutuksen uudistusta, jonka se itse pani alulle viime vaalikaudella. Näin kuittasi opposition moitteet Kimmo Kivelä, joka luki perussuomalaisten ryhmäpuheen eduskunnan välikysymyskeskustelussa keskiviikkona.

– Välikysymyksessä oppositio hyökkää voimakkaasti toisen asteen ammatillisen koulutuksen rakenteelliseen uudistukseen, jonka se itse laittoi liikkeelle vuonna 2013 ollessaan hallitusvastuussa. Silloin ryhdyttiin leikkaamaan ammatillisesta koulutuksesta. Lisäksi kuukausi ennen eduskuntavaaleja SDP oli valmis leikkaamaan 270 miljoonaa euroa toisen asteen koulutuksesta, Kivelä syytti.

Hallittua karsintaa epäolennaisesta

Kivelän mukaan toisen asteen uudistuksessa on muutettu rahoitusta harkitusti. Nokian suuruuden aikoina satsattiin mittaviin rakennuksiin, uusittiin konekantaa ja panostettiin sellaiseen, josta on nyt tullut tarpeetonta.

– Yhteiskuntamme on muuttunut odotettua nopeammin savupiipputeollisuudesta palvelu- ja tietoyhteiskunnaksi. Aloituspaikkoja karsitaan lähinnä ns. auringonlaskun aloilta, joille kouluttaminen johtaa valmistumisen jälkeen työttömyyden tai uudelleen koulutukseen, Kivelä tähdensi.

– Lähes 90 prosenttia opiskelijoista on jokaisella tutkimuskerralla kertonut odottavansa innolla työelämään pääsyä. Kaikkien meidän täällä eduskunnassa tulee huolehtia siitä, että tuleva ammatillisen koulutuksen reformi vastaa opiskelijoiden toiveeseen ja tahtoon päästä työelämään osaavana ja alaansa arvostavana työntekijänä. AMIS-tutkimusten tulokset leikkaavat koulutusvälikysymykseltä siivet.

Veli-Pekka Leskelä