Hallitus sopi hallitusneuvotteluissa yön pimeiden tuntien aikana kunta- ja sotesotkuista. Nyt niitä keinoja kaihtamatta on runnottu eteenpäin. Asiantuntijoiden näkemykset on lähes täysin torjuttu ja lakipykälät on sivuutettu siitä missä aita on matalin.

Oppositiota ei ole kuultu, vaikka ns. parlamentaarinen valmistelu on ollut maan tapa tätä ennen. Vain hallitusneuvottelujen aikana tehdyllä mututuntumaan perustuvalla päätöksellä on ollut merkitystä.

Kaiken tapahtuneen jälkeen perussuomalaiset ja keskusta vetoavat kuntapäättäjiin: Nyt ei tarvitse hötkyillä, vaikka hallitus painostaa tekemään ratkaisuja.

Todellakin, nyt ei ole kiire minnekään. Sotelaki valmistuu vasta noin vuoden kuluttua ja sen jälkeen on puoli vuotta antaa jonkinlainen vastaus. Ja silloinkin, siis vuodenvaihteessa 2014/2015, kunnat voivat päättää oman kuntansa itsenäisyyden puolesta.

On muistettava, että eduskuntavaalit ovat kevättalvella 2015. Silloin ykkösasiana tulee olemaan hallituksen yritykset pakottaa kunnat yhteen eli lähipalvelujen ja lähidemokratian alasajo.

Jos tuossa tilanteessa hallitus lähtee käyttämään pakkokeinoja, niin se tarkoittaa maanvyörymävoittoa oppositiopuolueille. Siihen ei demareiden eikä kokoomuksenkaan puoluejohdolla ole pienintäkään varaa.

Viestini kuntapäättäjille on: Älkää turhaan hötkyilkö. Kyllä tästä vielä selvitään.

Kerrattakoon vielä lyhyesti, miksi suurkuntamallia ei pidä hyväksyä:

Mitä isompi kunta, sitä moniportaisempi, sitä sekavampi ja sitä kalliimpi hallinto-organisaatio on. Ihmisiä pompotellaan luukulta toiselle eikä etäällä toimiva päätöksenteko kykene riittävästi ottamaan huomioon kuntalaisille tärkeitä yksityiskohtia.

Esimerkkinä olen käyttänyt entistä Valkealan kuntaa, joka viitisen vuotta sitten oli mukana, kun Virkkusen mallin mukainen kuntaliitos tehtiin. Silloin yhdistettiin melkoisen runnomisen ja harhaanjohtamisen jälkeen kolme kuntaa ja kolme kaupunkia.

Aikoinaan Valkealan kunnassa koulunjohtajan ja kunnanjohtajan välillä oli yksi virkaporras. Tarvittaessa koulunjohtaja saattoi kävellä lähes milloin vain kunnanjohtajan juttusille. Ovi oli avoinna. Asiat hoituivat joustavasti ja asiantuntevasti.

Nyt Kouvolassa koulunjohtajan ja kaupunginjohtajan välillä on yhden virkaportaan sijaan 3-4 virkaporrasta. Hommat eivät etene, asioita pallotellaan virkamieheltä ja organisaatiolta toiselle. Ja jos haluaa mennä kaupunginjohtajan juttusille, niin sinne on varattava aika hyvissä ajoin etukäteen.

Lisäksi on muistettava vaikkapa esim. se, että pienet kunnat tuottavat palvelut per asukas noin 20 % halvemmalla kuin isoimmat kunnat.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)