SDP:n järjestöpäällikkö höynäytti mediaa, ja humpuuki meni sellaisenaan läpi.

Tästä kaikki alkoi: Julkkisravintoloitsija Henri Alén jakoi kuvan, joka kuvasti melkoista väentungosta ja typötyhjää ravintolaterassia. Kuva ilmensi kouriintuntuvalla tavalla ravintola-alan ahdinkoa, joka ottaa vastaan poliitikojen tekemien päätösten iskut. Taustalla on käynnissä SDP:n toritilaisuus, jossa pääministeri Sanna Marin (sdp.) papattaa menemään. Ja kohuhan siitä syntyi.

Missä poliittinen kohu, siellä damage control, eli vapaasti suomennettuna poliittisten kohujen korjausyksikkö. Tällä kertaa toimeen kiirehti SDP:n järjestöpäällikkö Jenny Suominen, joka yritti paikkailla: ”Kuvakulma antaa väärän käsityksen tapahtumasta. Viranomaisten kanssa suunniteltu tapahtuma toteutettiin turvallisesti. Tässä kuva toisesta kuvakulmasta Tikkurilasta. ”

Päällisin puolin Suomisen kuvassa asiat näyttävät olevan kohtalaisessa kuosissa. Ihmisiä on harvakseltaan, maskeja löytyy, tungos ei näytä kovin pahalta.

Asiassa on pieni ongelma.

SDP:n lähettämä kuva on aivan eri tilanteesta. Kuvassa ei ole esiintyjänä pääministeri vaan suomalainen laulaja Kanerva. Ylemmässä kuvassa laulaja näkyy selkäpuolelta, Vantaan demarien julkaisemassa kuvassa edestä:

Vantaan demarit julkaisi myös kuvia tilanteesta, jossa Marin oli puhumassa. Turvaväleistä ei ole tietoakaan:

Kuten kuvasta näkyy, kyse ei ollut mistään perspektiiviharhasta.

Mediat toistivat virheellisen spinnauksen

Mitä SDP:n järjestöpäällikkö twiittasikaan ravintoloitsijan kuvasta.. ”Kuvakulma antaa väärän käsityksen tapahtumasta”.

Ei antanut.

Hän antoi itse väärän käsityksen tapahtumasta.

Ja tämä löpinä meni läpi useissa medioissa.

Ilta-Sanomat toisti Suomisen viestiä: ”Meidän toiminnanjohtajan ottamassa toisessa kuvassa näkyy, että ihmiset seisovat turvavälein ja suurimmalla osalla on maskit kasvoilla. Henri Alénin jakaman kuvan perspektiivi on sellainen, että näyttää siltä, että ihmiset seisovat aivan vierekkäin, Suominen sanoo.

Maikkari toisti myös Suomisen spinnauksen: ”Kuva, mikä netissä leviää, on sellainen, että siinä on perspektiivi aivan vääristynyt. Se näyttää siltä, että ihmiset ovat aivan läjässä. Kuva, joka netissä kiertää, ei vastaa todellisuutta paikan päältä, Suominen sanoo.”, MTV kirjoitti.

Eri mediat (ainakin Yle, MTV, IL) julkaisivat lisäksi SDP:n järjestöpäällikkö Suomisen lähettämän kuvan, ja luovuttivat näin tehdessään hänelle käytännössä journalistisen päätösvallan sen kertomisesta, mitä paikalla tapahtui. Tämä on erikoista, koska Suominen ei ensinnäkään ollut tilaisuudessa paikalla. Ja toisekseen journalismin periaatteisiin pitäisi edelleen kuulua ajatus siitä, että poliitikot eivät tuota medioille uutissisältöä. Mediat tekevät sen itse.

Lopputulos on surkea. SDP huijasi mediaa oikein kunnolla.

SUOMEN UUTISET