

Ihmisiä noutamassa elintarvikkeita Myllypuron elintarvikejakelusta Helsingissä 28. lokakuuta 2020. / LEHTIKUVA
Loppuvuodesta yhä useampi työssäkäyvä turvautui ruoka-apuun – työpäivän jälkeen leipäjonoon
Ruoka-avun tarve on lisääntynyt merkittävästi vuoden takaiseen verrattuna. Kasvua on eritoten ollut havaittavissa loppuvuodesta 2020. Asia käy ilmi Sininauhaliiton, Ruoka-apu.fi:n ja Kirkkopalvelujen joulukuussa julkaisemasta tilannekatsauksesta.
Ruoka-avun asiakaskunta on koronapandemian myötä monimuotoistunut ja nuorentunut. Apua hakevat nyt yhä useammin työssäkäyvät, lapsiperheet ja opiskelijat.
Suomen Uutiset haastatteli pääkaupunkiseudulla työskentelevää vaikeavammaisten henkilökohtaista avustajaa sekä Helsingin sosiaalipalveluissa työskentelevää lähihoitajaa.
Henkilökohtainen avustaja kertoo, että hänen asiakkaidensa avun tarve on kohentunut keväästä, sillä kotijakelua on lisätty viimeisen puolen vuoden aikana. Ennen koronapandemiaa hän on ollut usein asiakkaidensa kanssa hakemassa ruoka-apua ja on siten tullut seuranneeksi ruoka-avun jakelua ja riittävyyttä.
– Viime keväänä ruoka-avun kotijakelua oli vielä verrattaen vähän. Syksyn aikana tilanne on kohentunut merkittävästi, sillä jakelua hoitaa nyt useampi taho.
Helsingin sosiaalipalveluissa työskentelevä lähihoitaja hakee säännöllisesti ruoka-apua Myllypuron jakelupisteestä.
– Asumiskustannukset, matkakustannukset, vakuutukset, kännykän ja tietokoneen käyttökustannukset, vaatteet, ja auton käyttö työssä hän luettelee kuluja, joihin hän joutuu käyttämään ruokarahansa.
Hän sanoo, että myös palkasta perittävät maksut ovat lisääntyneet ja työttömyysvakuutusmaksun jatkuva nousu on alkanut tulla esille syksystä 2019 alkaen. Tällä hetkellä hän ei tulisi toimeen ilman viikottaista ruokakassia.
– Yritän etsiä halvempaa asuntoa, mikä on vaikeaa. Muistan, että Helsingin kaupunki on joskus aikaisemmin tarjonnut asuntoja työntekijöille alhaisella vuokralla, mutta tästä on varmaan jo 20 vuotta. Mihin ne sellaiset asunnot ovat kadonneet, hän kysyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nousevat elinkustannukset ja koronakriisi lisänneet ruoka-avun tarvetta: “Ihmisillä on hätä”

Ministeri Kiuru myönsi, ettei viime vuoden ruoka-avun rahoja ole vieläkään jaettu järjestöille – “Muut ensin -ajattelu on juurtunut hallitukseen”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Sisäministeri Mari Rantanen Ykkösaamussa: Turvapaikkajärjestelmän pitäisi toimia niin, että turvaa haetaan lähialueilta, eikä lähdetä matkalle tuhansien kilometrien päähän
Sisäministeri Mari Rantasen mukaan ukrainalaisten auttaminen Suomessa on perusteltua, mutta yleisesti kaikille vainotuille apua ja suojelua tulee jatkossa tarjota lähempänä lähtömaita. – Ongelmia ei pystytä taklaamaan sillä, että harjoitetaan massasiirtolaisuutta maailman toiselle puolelle.