SDP koki odottamattoman kovan vastaiskun eduskunnan kyselytunnilla tiistaina, kun se yritti hiillostaa hallitusta eläkeläisten asumistuista. SDP väitti hallituksen leikkaavan asumistukia, vaikka tuki ei laske. Ministeri Hanna Mäntylä kuritti SDP:n Antti Rinnettä poikkeuksellisen rajusti muistuttamalla, että ammattiyhdistysliike kuittaa asumistuista kymmenien miljoonien verovapaat osingot.

– Hallituksen linjauksen mukaan vuokransaajien tasavertaisuuden vuoksi enimmäisasumismenot ja tulonormit tullaan pitämään vuoden 2015 tasossa. Kysymyksessä ei siis ole lähtökohtaisesti leikkaus. Siinä ei tule tapahtumaan laskua eikä nousua, vaan taso tulee säilymään vuoden 2015 tasossa. Jos kysymys olisi ollut leikkauksesta, olisimme voineet sitoa eläkeläisten asumistuen kansaneläkeindeksiin, jolloin tuki olisi tullut putoamaan ja se olisi ollut leikkaus, mutta tätä hallitus ei tehnyt, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) vastasi.

Ay-liike on saanut viiden vuoden aikana 50 miljoonaa euroa VVO:n vuokraosinkoina. Ammattiliitot, mm. Antti Rinne (sd.) on istunut Pro:n hallituksessa, ja kuitannut vuokratuotoista verovapaat osingot. Vuokrien tuottoja maksatetaan suurelta osin pienituloisille maksettavilla asumistuilla, Mäntylä syytti.

Kun SDP:n Pia Viitanen tinkasi asiasta edelleen, Mäntylä kävi vastahyökkäykseen: hän muistutti, ettei hallitus voi ratkoa vuokrien kovuuteen liittyvää ongelmaa pelkästään tukia nostamalla, koska se tuppaa vain nostamaan vuokria entisestään. Tuet menevät siis käytännössä aivan muualle kuin köyhien eläkeläisten taskuihin. Tukien saajia löytyy jopa SDP:n joukosta.

Antti Rinne asumistukien kummisetänä

– Hallitus tavoittelee päätöksillään myös sitä, että ihmisillä on mahdollisuus asua kohtuuhintaisissa asunnoissa. Jokainen asumistuen korotus heijastuu myös vuokratasoihin, Mäntylä aloitti.

– Tästä on tuore Ylen uutinen: ay-liike on saanut viiden vuoden aikana 50 miljoonaa euroa VVO:n vuokraosinkoina. Ammattiliitot, mm. Antti Rinne (sd.) on istunut Pro:n hallituksessa, ja kuitannut vuokratuotoista verovapaat osingot. Vuokrien tuottoja maksatetaan suurelta osin pienituloisille maksettavilla asumistuilla, Mäntylä syytti.

Tämä sai aikaan hämmästynyttä ja levotonta kohinaa SDP:n riveissä. Puhemies Maria Lohela joutui pyytämään salia rauhoittumaan. SDP:n Tuula Haatainen sivuutti Mäntylän hyökkäyksen hämmästyneenä ja koetti palata alkuperäiseen aiheeseen pyytäen hallitusta etsimään viiden miljoonan asumistukisäästöön, joka jäädytyksellä saavutetaan, rahat muualta, kuten autoverosta.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) palasi kuitenkin ay-liikkeen osuuteen.

VVO:n Arava- ja asumistuet osinkoihin

– Kun asumistukia korotetaan, se heijastuu yleensä vuokrahintoihin ja saman verran vuokria korotetaan. Valtion tukemissa Arava-asunnoissa asuu noin puolet vuokralaisista. Jos katsoo VVO:n osingonjakoa, jonka omistaa ammattiyhdistysliike, vuonna 2008 neljä miljoonaa. Siitä se on noussut portaittain ja vuonna 2014 sieltä on jaettu liki 25 miljoonaa. Kysyisin asuntoministeriltä, miten hallituksessa huomioidaan jatkossa tämä, Turunen kysyi.

Asuntoasioista vastaava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi, että hallitus valmistelee esitystä, jolla rajoitetaan valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon vuokrien nousua niin, että asunnon rakentajan omalle pääomalle saamaa tuottoa lasketaan kahdeksasta prosentista neljään prosenttiin. Tästä puhuttiin jo hallitusneuvotteluissa.

– Näin ollen valtion tuetussa asuntotuotannossa ei pystytä korottamaan kohtuuttomasti vuokria, Tiilikainen lupasi.

Tämän lisäksi tuodaan uusia toimenpiteitä, joilla avataan vuokra-asuntotuotantoa uusille toimijoille. Siirrytään kohdekohtaiseen tarkasteluun toimijakohtaisen tarkastelun sijasta, Tiilikainen paljasti.

SDP:n arvelut ”pötypuhetta”

Viitanen väitti hallituksen suhtautuvan eläkeläisiin kylmäkiskoisesti ja väitti SDP:n varjobudjetissa otettavan vähemmän velkaa kuin hallitus ottaa, eikä SDP siltikään leikkaisi pienituloisilta ja eläkeläisiltä. Hän väitti hallituksen eriarvoistavan eläkeläisten ja palkansaajien verokohtelun lupauksiensa vastaisesti. Tähän vastasi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

– Väititte viitaten SDP:n varjobudjettiin, ettette lisää velkataakkaa. Tuo on suoranaisesti pötypuhetta. Te lisäätte velkataakkaa, kiristätte verotusta 750 miljoonalla eurolla, teillä ei ole esityksessä yhtään rakenteellista uudistusta ja sen päälle yritätte laastarilla paikata pysyviä menoja. Älkää silloin väittäkö täällä, että te ette lisäisi velkataakkaa, Stubb napautti.

Veli-Pekka Leskelä