Jyväskylässä asuva Jouko Mäkinen oli iloisella mielellä kuultuaan, että eläkeläisten asumistuen leikkaus perutaan.

– Hyvin toimittu ministeri Hanna Mäntylältä. Päätös oli oikea ja se koskee kaikkia meitä vähäosaisia, Mäkinen sanoo tyytyväisenä.

Hallituksen tarkoitus yhdistää yleinen asumistuki ja eläkeläisten asumistuki olisi pienentänyt kymmenien tuhansien eläkeläisten tukea.

– Itse olen ollut tavallinen työmies ja ei niistä tienesteistä hääppöistä eläkettä kertynyt. Kyllä ne ovat huvenneet sairastelun myötä.

Tuki on tarpeen

Mäkinen olisi ollut pulassa, jos asumistukea olisi leikattu.

– Minulle vuokrakaksiossa yksin asuvalle tuki on erittäin merkittävä. Jos se oli viety pois, niin olisin joutunut muuttamaan pois kodistani, Mäkinen kertoo.

Mäkisen tapaan eläkkeellä oleva jyväskyläläinen Aune Niininen iloitsee hallituksen päätöksestä.

– Me olemme ansainneet eläkkeemme työllä. Minäkin olin piikomassa jo 13-vuotiaana. On toki rikkaitakin eläkeläisiä, mutta enemmän on meitä pienellä rahamäärällä sinnitteleviä, joten tuki on tarpeen, Niininen toteaa.

200 000 eläkeläistä kiittää

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL:n puheenjohtaja Matti Hellstenin mukaan asumistukien leikkaus olisi koskenut karkeasti noin 200 000 eläkeläistä.

– Toteutuessaan leikkaus olisi kohdellut rankalla kädellä suurta joukkoa suomalaisia, joten kiitämme hallituksen päätöstä. Tervetullut päätös on myös pienentää lääkekorvauksista tehtäviä säästöjä, Hellsten iloitsee.

Myös Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen on tyytyväinen leikkauksen perumisesta.

– Hallitukselle kuuluu kiitos siitä, että se tuli tässä asiassa järkiinsä, Korhonen kiittää järjestön nettisivuilla.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän mukaan asumistuen leikkaus peruttiin ”oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden vuoksi”.

– Juuri oikeudenmukaisuutta ja inhimillisyyttä Eläkeläiset ry on voimakkaasti peräänkuuluttanut, Korhonen sanoo.

Heikompiosaisten eläkeläisten
asema turvataan

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kiittää ministeri Mäntylän uutteraa työtä, jonka tuloksena eläkeläisten asumistuki säilyy ja lääkekorvauksiin tulee suunniteltua pienemmät leikkaukset.

– Päätös on erittäin hyvä uutinen ja annan Mäntylälle siihen johtaneesta työstä täydet pisteet. Hän laittoi alulle prosessin, jossa selvittiin tarkkaan säästöjen vaikutukset ja kyettiin uudelleen arvioinnin pohjalta muuttamaan suunnitelmia.

Mäntylän mukaan hallitus perui eläkkeensaajien asumistuen yhdistämisen yleiseen asumistukeen, koska osa eläkkeensaajista olisi joutunut täysin kohtuuttomaan tilanteeseen. Lisäksi ensi vuodelle suunniteltuja lääkesäästöjä kohtuullistetaan merkittävästi.

– Tämä osoittaa, että päätöksenteossa on mukana vastuunkannon lisäksi inhimillisyyttä ja oikeudenmukaisuutta, Slunga-Poutsalo sanoo.

Kova työ kantaa hedelmää

Slunga-Poutsalon mukaan nyt alkaa näkyä mitä varten perussuomalaiset ovat mukana hallituksessa.

– Joillakin on saattanut olla sellainen kuva, että päätökset syntyisivät hetkessä. Näin ei tietenkään ole. Hallituksen vahvistamat päätökset ovat kuitenkin perussuomalaisten ajaman politiikan ja pitkäjänteisen työn tuloksia.

Hallitus on päättänyt eläkeläisten asumistuen lisäksi omaishoidontuen ja takuueläkkeen korotuksesta sekä Yle-verosta vapauttamisesta.

– Tämä osoittaa mihin hallituksen päätökset kohdentuvat. Meidän tavoitteena on pelastaa Suomi talouskurjimuksen syövereistä ja huolehtia samalla heikoimmassa asemassa olevista kansalaisista, Slunga-Poutsalo tähdentää.

Suomalaisista huolehditaan

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ilmaisi jo eilen tyytyväisyytensä Mäntylän saavutukseen ja antoi sille eduskuntaryhmän täyden tuen.

– Ministeri Mäntylä on osoittanut, että hän pitää kaikista pienituloisimpien puolta. Tämä on oikeansuuntaista politiikkaa, Terho kiitti.

Perussuomalaiset juhlivat 20-vuotista taivaltaan Turun puoluekokouksessa viime kesänä. Terho muistuttaa, että perussuomalaiset puolustaa edelleen linjansa mukaisesti pienituloista kansanosaa.

– Hallituspuolueena olemme tuore, mutta me olemme ottaneet vahvan jalansijan. Jatkamme perustyötä kaikkien suomalaisten puolesta ja teemme hyvää yhteistyötä muiden hallituspuolueiden kanssa. Päätökset tehdään hallituksessa ja siksi me olemme siellä.

Kuvassa: EKL ja Eläkeläiset ry järjestivät lokakuussa mielenosoituksen leikkauksia vastaan Helsingin Kansalaistorilla. Nyt järjestöt kiittelevät hallitusta leikkauksien perumisesta. 

MIKA RINNE